Kjell Haugen

Alder: 63
  RSS

Om Kjell

Alltroende kristen ( klarer ikke å målbinde Gud i en menneskeskapt teologi) Statskirken valgte å ha meg som medlem for noen år siden.

Følgere

Hva er egentlig Arvesynden ?

Publisert over 6 år siden

Vi har mange ganger lest historien om Adam og Eva. Før Eva ble skapt, gav Gud ordren til Adam at han ikke måtte spise av kunnskapstreets frukt. Etter at Eva ble skapt hentet hun en frukt der og gav den til Adam.

Hvorfor skulle ikke Adam ta til seg fra kunnskaptreets frukter?  Er det arvesynden vi sliter med hver dag.  Vi gnafser daglig på akkumulert kunnskap helt tilbake til den tiden da Adam fikk forbud mot å spise av kunnskapstreets frukter.

Det finnes mange forklaringer om hva arvesynden er.  Men  er arvesynden egentlig at vi akkumulerer kunnskap og fakta.  For jo mer kunnskap og fakta vi har,  jo mindre blir troen på en Gud.  Vår tro på akkumulerte fakta fra vitenskap og akademisk arbeid , var det fakta Gud forsøkte å beskytte menneskene fra gjennom å forby fruktene på fruktenes tre?

Gå til innlegget

Til høsten er det kommune og fylkeskommune valg. Det vil si at vi skal velge noen nye skoleeiere. Hva forventer ansatte i skolen av de lokale skoleeierne. Det å si mere penger er å innrømme fantasiløshet. Finnes det noen gode forslag ?

I disse dager bygger alle de politiske lokallagene sine program.  Hvordan vil du at skoleeierne skal styre skolene i ditt nærmiljø?

En ting er det nasjonale føringene , noe annet er de lokale skoleeierne ( lokalpolitikerene) som skiftes ut hvert 4. år .  Hva kan de gjøre for en bedre skole i din by og bygd. Har du noen forslag til lokale gode løsninger som kan hjelpe skolenes kunder ( forelrene og deres barn ? )  

SFO for Ungdomskolen i sammarbeid med ( elevbedrift-kaffe for) eldrereffen/sangkoret/musikkorpeset/ kulturskolen, kirken og idrettslaget ?

Er det god kommunal folkehelse politikk at skolens gymmsal/treningsrom/svømmebasseng ikke kan benyttes på kveldstid og private aktører som treninsgentra og badeland skor seg rike på dårlig kommunal folkehelsesatsing?

Hva spør du din lokale skoleeier ( politiker ) om  ?

Gå til innlegget

Hvordan er Norsk kirkehistorie ?

Publisert over 7 år siden

I Romertiden lenge før Kristus var det Keiseren som stod for forvalting av inntekter og utgifter til militær, infrastruktur, rettsystemet mens Paven hadde ansvar for forvaltning til skole, helse og fattigomsorg.

For at keiseren og paven skulle rendyrke sitt romerske samfunn ble det innført strenge lover når det gjald politikk og religion.  Alle som hadde avvikende politikk / religiøs tro måtte hjemme seg, flykte eller dø.   De avvikende troende ble kalt for kjettere og flyktet utenfor Rommerrikets grenser.  Sydover , Vestover , Østover og Nordover.   Der la de grunnlaget for en ortodoks kirker med sine uttryksformer og tradisjoner.   Deler av Spania, Norde del av de Brittiske øyer, Norge , Sverige , Rusland , India,  Sudan, Eritrea var utenom romerkse pavens inflytelse.

I England var det Kristne helt tilbake til før år 100. Her i Norge hadde vi fra 700 tallet et god samarbeid med nord brittiske kirker som ikke hadde blitt overtatt av den romerske religon.  På Moster var det bare brittiske biskopper.  Våre vikinger reiste hyppig i vesterled og til Myklagard hvor den ortodokse kirkens overhode bodde. I Hamburg satt den Romerske biskop Adam av Bremen og skrev nidviser om våre Konger og kalte dem kjettere fordi de var på den andre siden av det store "skidsma".  På Nordfjordeid ble det produsert høykors og satt opp rundt om kring i landet på "tynne steder" som ble kalt noe med "kors".  Rundt disse korsene kunne legmenn fortelle sine søndagskolehistorier og bed til sin kvitekrist.  Vår konger som var oppdratt i Engelsk eller Russisk ortodoks tro ville ikke nødvendigvis ønske den romerske paves menn velkommen.  Sigurd Jordsalfar reiste til Jerusalem uten å være innom Rom - men var innom i Myklagard og fikk med seg hjem nok til å starte å bygge Nidarosdomen fra patriarken der. Bygget ble desigent med alle hellige matematiske beregningsmodeller og symboler.  Kong Inge sendte avsted Reidar for å bli biskop i dette bispesetet til Konstantinopel - han overlevde ikke turen og isteden kom et følge fra den romerske kirke å insatte biskop Øystein isteden.  Den Romerske kirke var ikke sen om å annerkjenne de ortodokse helgenene  Olav , Halvard og Sunniva som romerske helgener også. Og fra 1152 gikk vi over fra en ortodoks til en romerks katolsk periode i Norsk historie. På den samme tiden ble også de britiske ortodokse systemene romersk katolske.

Har vi noe igjen av denne arven fra den norske ortodokse perioden ca 700--> 1151 ?  Annet enn kjøttfaste med  fisk på onsdag og fredag og en noen stavkirker, kirkeruiner på øde steder?  En innbygd vilje til å tjene sin Gud på sin måte, og klore seg fast til en knaus her og der som en eneboermunk ?   Var solkorsene fra Nordheimsund noe mer enn et landemerker ? ( Bærbare solkors kan brukes som "sekstant" eller et instrument som bestemmer lengde og breddegrader på havet)

Gå til innlegget

Guds signe vårt fedreland.

Publisert over 11 år siden

2. Mos 3.5: "Da sa Gud: «Kom ikke nærmere! Ta dine sko av deg! For det stedet du står på, er hellig jord." Vi lever nå i en multi religiøs tid. Hva er hellig jord idag ?

Hva betyr signing for oss idag ?

Vi vet fra misjonshistorien at man ofte gjenbrukte lokale hedenske kirkebygg til kristne formål.  De skulle riktignok først signes før de skulle tas ibruk.  Det samme gjaldt gravplassene.  Gravplassene ble også signet og bare de "frelste" sjeler kunne gravlegges i signet jord.  Samfunnets tapte får ble ofte liggende utenfor kirkemuren , om dette var udøpte barn , eller de som hadde falt i unåde i kirkelige øyne.  Denne basis troen har skapt grunnlag for mange folkefortellingen og hvileløse sjeler annet skrømt som vandrer omkring.

Hvor mye er det igjen av denne folketroen ? Idag vår kirkegårder gjort om til gravplasser eller gravlunder.  På signet jord ligger døde kropper fra mange religioner side om side.  Ikke alle tar dette så høytidlig lengre.   Kommunen oppretter mange steder egne områder for de forskjellige religionene, det er vel og bra.  Men grensene er i ferd med å hviskes ut.

Hva skjer med husene. Skal det være mulig å bruke kirkerommene på samme måte ? Kirker , gravkapell, krematorier, menighetshus, bedehus.. skal de kunne leies ut til avvikende trosvarianter ? Innen paraplyen "krisendom" har dette blitt gjort en tid. Men hva med andre troende. Som tror på andre gudesystemer ? Hvor setter du grensen for bruk av slik hellige steder ?

 

 

Gå til innlegget

Det nye Israel

Publisert nesten 12 år siden

<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-language:AR-SA;} p {mso-margin-top-alt:auto; margin-right:0cm; mso-margin-bottom-alt:auto; margin-left:0cm; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-language:AR-SA;} p {mso-margin-top-alt:auto; margin-right:0cm; mso-margin-bottom-alt:auto; margin-left:0cm; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

For ca 2073 år siden ble det født en mann med navn Herodes i søndre Israel i Idumea området. Han var ikke jøde men konverterte til en gren av Jødedommen.  På den tiden bodde det ca 60.000 jøder i minst 10 områder i midtøsten.  De bodde i Judea, Ephesus, Alexandria, Babilon, Rom  og 5 områder i Lilleasia. Han ble med i en slags religiøs sekt og ble deres store leder og beskytter. Denne religiøse sekten fantes etterhvert i alle disse områdene i midtøsten. Det som knyttet dem sammen i troen på en ”Det nye Israel”, de samlet inn penger og bygde opp igjen Templet og lage en havn i Caesarea.  Kong Herodes sin regjeringstid var fra 37 – 4 før Kristus.


Sammen med seg hadde Kong Herodes (som Faderen/ Pope)  et religiøst triarki med titlene : Abraham, Isak og Jakob for å bygge dette Nye Israel. Av kjente medlemer i dette triarki var :  som Abraham : Hillel fra Babylon, Isak : Menahem fra Essenerne,  Jakob : Eli fra Efesus ( Kontrolerte LilleAsia)
Denne religøse sekten var en del av Jødedommen var vel kjent for Romerne og teologisk de var ikke enige med fariseerne og saddukeerne om tolkingen av skriften.  Tolkningen var inspirert fra andre religioner i de forskjellige områdene jødene bodde i Midtøsten.


Denne bevegelsen med Kong Herodes velsigelse og Hillel, Menahem, Eli i spissen underviste f.eks i en jødisk versjon av ”Den gyldne regel” og sa : ”Det som er støtende for deg skal du ikke gjøre mot andre” og de konverterte både Jøder og ikke jøder inn i sin variant med et renselsesbad (dåp). Denne religøse organsiasjonen samlet inn penger fra alle eksiljødene for å bygge opp religiøse infrastruktur til Det Nye Israel.  Derfor var det nødvenig å ha pengevekslere i tilknyting til templene da pengen kom fra alle regionene. Denne sekten hadde også en tidlig variant av katolsk avlatshandel / jødisk tiende. Det var over 600.000 medlemmer av denne sekten på det meste , så det kom en del penger til bygging av nytt tempel og kloster.


Det som er litt undelige i denne jødiske historien er at i Matteus 1 ,16 blir Jesu bestefar kalt Jakob og i Eli i Lukas 3,23.  Dette er for mange et bevis for at nettopp denne Eli med tittelen Jakob var Jesu bestefar.  Noen knytter denne historien også opp imot Matteus 8,11 ”Men jeg sier dere at mange skal komme fra øst og vest og sitte til bords med Abraham og Isak og (bestefar-) Jakob i himmelrike (/Nye Israel)”. ( Riktignok døde bestefar Eli i år 23 e.kr . men tittelen bestod.)  Dette var en del av den store drømmen til Kong Herodes om det Nye Israel.  Når man leser Matteus slik kan man lettere forstå historien fra Matteus 2 kap. om Hillels astrologer fra Babylon som først gikk til Herodes og han viste vei til Jesus, men Engelen sendte Josef  og Maria til Alexsandria i Egypt før Herodes drepte alle guttebarn i Betlehem.  Herodes viste av kongen av det Nye Israel måtte komme fra Davids ett.   Lengre ut i Matteus (Kap 3) historien om Johannes’s dåp  som også er omtalt i skriftene om denne bevegelsen ( se bøkene til Flavius Josephus).  En sammenfattning av denne jødiske religiøse tro og lære finner vi i Matt 5.  Disse utsagnene i Bergprekenen med ”Salige er..” finnes fra jødiske skrifter i Persia, Egypt, India, Tibet, China, Palestinia, Hellas og mange andre land. I kapittel 6 finner vi ”Fader vår” som er en bønn om at (komme ditt rike) Det Nye Israel skal komme.  På meg så virker det slik at Matteus evangeliet var skrevet av og for de som tilhørte denne jødiske sekten, den tar for seg tema etter tema og benytter mystiske historier med dobbelt mening (lignelser) . Denne mystiske undervisningstekkninken finner man igjen hos denne jødiske sekten.  

Overgangen fra en Jødedom-sekt undervisning til Kristendom kommer i Matteus 16:17-18.  Dessverre gikk det ikke så bra med denne idee om ”De Nye Israel” siden Kong Herodes døde like etter Jesu fødsel og 3 av hans sønner delte kongeriket. Disse var ikke så vennligsinnet til denne religøse sekten – se historien om Johannes døperen.   Selve sekten mistet også fotfeste i Jerusalem på grunn av deres største kloster ble ødelagt en tid før Jesu fødsel , men sekten forsatte i noen hundre år til flere steder.

Er det noen som har vært borti denne vinklingen av historien om Essenerne og har noe tilsvarende norsk dokumentasjon rundt knytningen til Kristendommen ?

Gå til innlegget

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere