Tom Arne Møllerbråten

Alder: 53
  RSS

Om Tom Arne

Lektor. Folkehøgskolelærer. Forfatter.

Følgere

Publisert over 3 år siden
Finnes det et annet fast punkt enn den apostoliske tradisjonen?

Det er spørsmålet, ja.

Gå til kommentaren

Ang forutsigbarhet

Publisert over 3 år siden

I boken The Historical Christ and the Theological Jesus gir Dale C. Allison Jr., en av de ledende Jesus-forskerne i verden, uttrykk for en viss bekymring med tanke på hva Jesus-forskningen ender opp med. I likhet med Albert Schweitzer for hundre år siden, påpeker Allison at forskerne svært ofte kommer fram til en Jesus som er lik dem selv og som stemmer med det bildet av verden og kristen tro de allerede på forhånd hadde. 

Jeg tror Hallvard Jørgensen har sansen for Allison, hvis jeg ikke husker feil. Hvis det er forutsigbart hva biskopen står for her, er det kanskje like forutsigbart hvilken Jesus Borg og andre finner også. Liberale finner en liberal Jesus, konservative finner en konservativ Jesus, agnostikere finner en rent menneskelig Jesus, osv. 

Løsningen? Allison er i hvert fall ikke særlig optimistisk på vegne av Jesus-forskningen. Hvis Borg er in i dag, er han likevel ut i morgen, viser historien. 

Hvis vi leter etter et fast punkt, er jeg usikker på hvem av dagens forskere som har funnet det. Jeg er usikker på om jeg optimist eller pessimist.

Gå til kommentaren

Mye har nok forandret seg

Publisert nesten 4 år siden
Hva gjør det vel om reisen er besværlig,
den varer blott en liten, liten tid.
Og siden skal så meget mere herlig
Guds salighet og glede for oss bli.

Tror nok du skal lete en stund, i hvert fall i ungdomsmiljøer og unge voksne-miljøer før du finner en uttalt forkynnelse om at vi bare er på vent nå. Jeg tror unge kristne føler seg hjemme i denne verden. 

Når det er sagt, er jo andre vers i teksten du gjengir, ganske fin da (lest med litt velvilje). Mange opplever vel en del motgang og tunge tider i dette livet, og da er det likevel håp.

Gå til kommentaren

Publisert nesten 4 år siden

Jeg vet ikke om jeg engang kan huske sist jeg hørte en tale om himmelen, eller om at dette livet skulle er en ventestasjon. Men jeg hører svært mye om livet med Gud her og nå.

Gå til kommentaren

Kjenner meg igjen

Publisert nesten 4 år siden

Takk for nok en fin artikkel, Didrik. Og takk for at du fortsatt har boken min i hylla. 

Jeg kjenner meg godt igjen, også denne gangen. For meg var det viktig å sette ord på tvilen, både min og mange andres, da jeg skrev Tro under tvil. Det er det fortsatt, i høyeste grad, samtidig som jeg merker at jeg nok har beveget meg et stykke i troslivet gjennom denne prosessen. Kanskje jeg har blitt litt ferdig, for min del, med deler av min tvil, eller at jeg velger å fokusere mer nå på hva jeg faktisk tror på? Kanskje jeg er litt tryggere i deler av min tro nå? Eller kanskje jeg bare er blitt tryggere i min tvil? Ikke umulig. 

Samtidig er jeg enda mer sikker på at skråsikkerhet er en dårlig greie, uansett livssyn. Den ydmyke som har gjort et valg, som står for noe, men som fortsatt lytter til gode motargumenter og andres tanker, bør være et forbilde for oss. Det er for mye skråsikkerhet ute og går.

Og jeg har blitt enda mer frimodig til å flagge i kristne forsamlinger at ærlighet er en uvurderlig verdi kristne må sette høyt. Ærlighet er en nøkkel til sunn kristen tro. 

Så er vi vel uansett stadig underveis, både du og jeg. Livet forandrer oss litt hele tiden. Min tro og min tvil er i hvert fall i konstant bevegelse. 

Igjen, takk for teksten din! Alt vel! 

Gå til kommentaren

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere