Svein Sannes Marthinsen

Alder: 75
  RSS

Om Svein Sannes

Følgere

Umulig å la de små i fred

Publisert over 7 år siden

Jeg forstår intensjonen: Vi vil at barna skal arve vårt livssyn. Men vi lar dem ikke i fred, vi påvirker dem (indoktrinerer) i stor skala.

Men alle har et livssyn - et syn på livet som vi er prega av. Mye av det vi sier og gjør, er prega av det. Et møte med andre er å utsette seg for påvirkning. Mange av oss kunne ønske annen påvirkning i barnehage, skole, TV, internett og av sangidoler. Mange av oss føler oss ganske overkjørt ofte: kristne, humanetikere, muslimer. Gjennomgående av et sekulært livssyn som gjennomsyrer mangt i dag, ofte prega av det egosentrerte og miljø-ødeleggende forbrukersamfunnet  f.eks.

Gud og Jesus er som oftest renska ut, til glede for humanetikerne. Men etikken kan kræsje også med tradisjonelle humanetikeres tankegang: Hos mange ligner vel den på tradisjonell kristen etikk.

Det er umulig å la de små i fred! I den forstand at man kan styre unna all denne påvirkninga, la være å ta valg for dem eller informere om tradisjon i vårt land.  Horn skjønner vel sjøl at det er en utopi?Men man må informere med respekt for andre, det er en annen sak. Påskeharen blir vel i stor grad respektert i påska, Jesus og kristen påske kanskje ikke i samme grad. Hvem har forresten innført fortellinga om påskeharen som ei erstatning for fortellinga om Jesus? Det er en grell livssynsmessig påvirkning i ny retning.

Trist for humanetikerne at de ikke har noen store nasjonale høytider med tradisjon i vårt folk, naturligvis. Jeg skjønner at de kan bli frustrerte - på egne og andres vegne. At det de ikke står for, får en plass i et barnesinn plutselig allikevel. Men slik er livet, Morten Horn.

Gå til kommentaren

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere