Steffen Marius Løvholen

Alder:
  RSS

Om Steffen Marius

Følgere

Dropp Stigmatiseringen!

Publisert rundt 10 år siden

Anders Behring Breivik har utført en avskyelig handling som mennesker med et snev av rettferdighetssans vil gråte i sinne og frustrasjon over. Allikevel må vi være forsiktige med stigmatisering av en hel gruppe mennesker.

Les ingressen én gang til, spesielt hvis du er kristen og mener at pressen demoniserer kristne som et resultat av dette monsterets handlinger, og bytt ut "Anders Behring Breivik" med for eksempel "Mohammed Atta". Tenk så nøye gjennom hva dette innebærer før du eventuelt kommenterer.

Som ny bruker av dette nettforum anser jeg sannsynligheten for å være liten for at mitt innlegg får noe særlig oppmerksomhet. Imidlertid har jeg behov for å sette ord på mine tanker i etterkant av de forferdelige hendelsene som for Norge for alltid vil påminne oss om farene ved enhver form for ekstremisme der vold blir et akseptert - til og med av enkelte sett på som et nødvendig - virkemiddel i kampen for sine meninger.

Jeg er ateist. Således, etter å ha fulgt debattene på denne siden en stund, regner jeg med at jeg på dette forum er i sterkt mindretall - og nettopp derfor mener jeg at dette forum egner seg spesielt godt til mine meningsytringer. Ikke fordi jeg nødvendigvis vil provosere, men fordi jeg tror - og håper - at mine meninger ikke utelukkende blir møtt med anerkjennende nikk av meningsfeller.

Mange Gudstroende mennesker har uttrykt sinne og frustrasjon over at de mener media "svartmaler kristendommen" ved å referere til at ABB var selverklært kristen. Allikevel benytter gjerne de samme menneskene seg av retorikk som er utrolig skremmende hvis en liknende handling begås av en muslim. Når skal disse menneskene innse at det ikke er "greit" å fordømme et folkeslag eller en religion, bare fordi de selv ikke tilhører den aktuelle gruppen?

Islam har ikke skylden for hvilke handlinger mennesker begår i religionens navn, like lite som kristendommen har det. De fleste lovene og påbudene i islam er slående like de man finner i kristendommen - og begge religionene har motsetninger og enkeltbud det er enkelt å utnytte for maktsyke og egosentriske ledere som vil fremme sin egen agenda. Det er i og for seg riktig at muslimske ledere i større grad en kristne ledere, i moderne tid, har benyttet seg at denne taktikken og denne typen retorikk, men så har også kristendommen en mye sterkere posisjon i verdenssamfunnet og således mindre grunn til å føle seg under angrep enn hva tilfellet er med muslimske land. Dette er en faktor som ofte blir oversett i debatter om islam og terrorisme.

Det er mitt personlige ønske at de som føler seg tråkket på av at mediene i det hele tatt nevnte at ABB så på seg selv som kristen (og legg merke til at dette ikke har blitt nevnt som årsak i noen norske medier, selv ikke i Klassekampen), tenker på dette i debatten rundt Islam og terrorisme. Det er like lite behagelig for det store flertallet muslimer som tar avstand fra vold og terrorisme å få høre at deres religion er årsaken, som det er for kristne å få høre det samme. Terrorisme kan, og må, forståes i en langt bredere sammenheng enn som så. 

Så kan vi heller stå sammen og  fordømme terror i alle dets former, uavhengig av om mannen er hvit, mørk, kristen, muslim eller ateist.

Gå til innlegget

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere