Sølvi Marie Risøy

Alder: 48
  RSS

Om Sølvi Marie

Arbeider som førsteamanuensis i statsvitskap ved Høgskulen i Sogn og Fjordane. På twitter finn du meg som @solvimr

Har forska på tapere og selektiv abort. For mer info om meg som fagperson se: http://www.hisf.no/no/ansatt/vis/solvi.risoy

Følgere

Autonomi og "nøytral" medisinsk kunnskap

Publisert nesten 8 år siden

Debatten om Trisomi 18 borna set søkelyset mot retten til å velja, eller velja bort, selektiv abort når ein har fått kunnskap om avvik ved fosteret. Samstundes har den vist fram at «nøytral informasjon» og «nøytral kunnskap» ikkje finnes.

Kvinna som får kunnskap om avvik hjå fosteret sitt er som eg viste i mi doktoravhandling, forventa å vera sårbar, suveren og ansvarleg samstundes. Frykta i samfunnet har vore at kvinner som vel selektiv abort skal fordømmast, at dei ikkje skal få eit fritt val. Trisomi 18 debatten viser at det har vore eit stort blindt felt i denne debatten: kvinnene som ikkje ynskjer å ta abort og deira møte med systemet. For kva gjer det med autonomien når kvinna som ikkje vel abort samstundes vel vekk at barnet hennar ved fødsel skal få individuell behandling? Får ho eit eigentleg val når valet «ikkje abort» fører til at barnet hennar slutter å eksistere som individ, men blir ein diagnose, og denne gjer at barnet ikkje får livreddande behandling ved fødsel? Eller seier staten eigentleg: Høyr, no har du fått fosterdiagnostikk for at du skal kunna ta eit val, og du kan ta det fornuftige valet eller du kan ta det andre valet. Uansett må du bera konsekvensane sjølv.

Denne debatten må løftast opp på nasjonalt nivå, og ikkje berre drøftast på det enkelte sjukehus.

Gå til kommentaren

Det var da voldsomt

Publisert rundt 10 år siden
Simon Kulberg – gå til den siterte teksten.

Akkurat no er ingenting normalt, vi er i sorg som nasjon. Når Magnar Tanem kjem med eit innlegg som dette i ein slik situasjon er det vald.

Jeg beklager, men nei. Jeg er ikke i sorg som nasjon, men et individ med mine egne reaksjoner som jeg ikke er avhengig av kollektivisme gjennom massemdia for å oppnå. Vold er å fysisk skade eller undertrykke noen, ikke å snakke med dem, uansett hva man sier. At du ikke forstå hva ytringsfrihet betyr får være ditt problem, men når du forsøker å nekte noen å snakke om det de vil er det faktisk du som utøver vold, ikke den personen som ikke får si det uønske

Ord og uttrykk kan ha konkret betydning og overført betydning. Om et ord er brukt konkret eller overført kan en lese ut fra kontesten. Når jeg skriver at et innlegg er vold bruker jeg uttrykket vold i overført betydning, som "psykisk vold". Jeg har heller ikke skrevet om dine personlige følelser, men beskrevet hvordan nasjonen fremstod så kort tid etter massakren. Og jeg inkluderte meg selv i dette store "vi". Jeg forstår godt hva ytringsfrihet er, og da jeg skrev mitt innlegg for flere dager siden var innlegget som var årsak til denne tråden fremdeles publisert på verdidebatt. Jeg har slik ikke forsøkt å nekte noen å snakke. 

Gå til kommentaren

Nok er nok!

Publisert rundt 10 år siden

Akkurat no er ingenting normalt, vi er i sorg som nasjon. Når Magnar Tanem kjem med eit innlegg som dette i ein slik situasjon er det vald. At han sjølv ikkje forstår kor upassande innlegget er, er nesten meir alarmerande enn innhaldet. Og når alt normaliserer seg er det nettopp slike rystande fanatiske parti og innlegg vi må ta tydeleg avstand frå. Aldri meir 22 juli.

Ordnett: fana´tiskadj.lat. svermerisk, intolerant, som lidenskapelig forfekter et standpunkt

Gå til kommentaren

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere