Kari Helene Partapuoli

Alder: 50
  RSS

Om Kari Helene

Generalsekretær Plan International Norge.

Følgere

Til saken

Publisert rundt 7 år siden

HRS har satt fokus på flere viktige tema opp gjennom tiden. I min tidligere jobb kommenterte jeg på de tingene de tok opp som jeg var uenige i. Dette handlet ofte om fakta og formuleringer, sjelden om at temaet ikke var viktig. Men i denne sammenhengen forstår jeg ikke helt relevansen av å bringe det opp. HRS er en politisk tenketank som har få konkrete prosjekter og som deltar i den norske innvandringsdebatten. Det kan hende de kan gi pulter og undervisningsutstyr, men jeg tror nok det ligger langt unna deres mandat. 

Saken det handler om nå er jenter og utdanning. Det er veldig positivt at Norge nå tar en global lederrolle innen utdanning av jenter. Utdanning i seg selv er et viktig utviklingsmål for å avskaffe fattigdom og det er viktig for at kvinner skal oppnå like rettigheter. Når kvinner får utdanning blir barna sunnere, kvinner gifter seg senere og kvinner får økt mulighet til å bestemme over egne liv. Men poenget med dette innlegget er at utdanning alene ikke løser alt. Det må også en rettighetskamp til (slik vi blant annet kjenner den fra våre breddegrader). I noen av landene hvor vi jobber er barneekteskap vanlig, jenter jobber (for) hardt på gården og de opplever overgrep på vei til skolen eller på vei til å hente ved eller vann. Det er vel dette vi bør snakke om i sammenheng med innlegget. Vi kan godt ta en norsk innvadnringsdebatt, men jeg ser ikke at det er relevant i denne tråden. 

Gå til kommentaren

Publisert rundt 9 år siden
Conrad Myrland – gå til den siterte teksten.

Saken er tilgjengelig på side 9 i denne PDFen.

Andrea Lange, som tok bildet, og jeg har oppklart at kreditteringen for tekst står på side 14 i avisen. En merkelig måte å kredittere på, men dog

Gå til kommentaren

Publisert rundt 9 år siden

Bildet er tatt av Andrea Lange som filmet et av intervjuene mine med Jabir - så det er den kunstneriske delen :-) Hvis jeg får honorarer (noe som skjer ytterst sjelden) for noe jeg skriver går det forøvrig til Senteret - og i dette tilfellet ville det sikkert gått til Palestinerleiren.

Det stemmer at familien flyttet som resultat av at PLOs støtte til invasjonen i Kuwait. Det er flere palestinere i Irak som har blitt flyktninger på nytt etter dette. Noen bor også på mottak i Norge uten å ha noe land å returnere til.

Det har vært mange konfrontasjoner med bosetterne av forskjellig art og over flere år. Hendelsen med fetteren beskrives som et rovmord. Jabir forteller at det i de siste årene har blitt mye værre da bosetterne ser ut til å ha en større beskyttelse av det israelske militæret.

B'Tselem har tatt en del opptak osv rett etter fetteren ble funnet. Jeg vet ikke om de er offentlig tilgjengelig, men opptakene er i alle fall sendt til UNE, uten at UNE en gang vurderte dem. Drapet skjedde i 2007.

Gården til Jabir ligger i det såkalte C-område som administreres av Israel og hvor PA ikke har noen innflytelse. Det er alltid internasjonal tilstedeværelse i området på grunn av urolighetene (EAPPI-programmet, organisert av The World Council of Churches). Jabir bor nord for Akraba. Like ved ligger en liten landsby som heter Yanoun hvor Jabir har sitt land. Bosettingen som ligger nærmest Jabirs gård heter Itimar. Det er denne bosettingen familien har hatt flest problemer med.

Jeg vet ikke hvorfor norske myndigheter opptrer slik de gjør overfor palestinske flyktninger. De var aldri en stor gruppe blant asylsøkerne. Selv da det var enkelt for palestinere å få opphold kom det ikke mange. Det blir bare spekulasjoner fra min side når det gjelder selvstyremyndighetene, men jeg regner med at det ikke er helt urpoblematisk å kritisere noe man selv har vært med på å opprette. Men politikerene våre burde være i stand til å holde asylpolitikken skilt fra utenrikspolitikken.

Jabir er forøvrig nå deportert til Vestbredden. Han og familien forsøker nå å komme ut av området på andre måter. Norske myndigheter påstår at man bare kan flytte til andre steder på Vestbredden. I praksis er ikke dette så enkelt. Alle palestinere må bære et nasjonalt id-kort hvor det blant annet står hvor man bor. Israelske myndigheter sender folk tilbake til det området man hører hjemme. Man kan heller ikke flytte fra område C til f.eks. omårde A.

Gå til kommentaren

Publisert rundt 9 år siden

Jeg forstår godt at det stilles spørsmål om hvem som har skrevet teksten når den dukker opp et annet sted med et annet skribentnavn! Kunstneren Andrea Lange spurte om å få trykke teksten, noe jeg sa ja til, men ba selvfølgelig om å bli kreditert. Ved en misforståelse har det ikke skjedd. Det er altså min tekst som er trykket i kunstmagasinet. Jeg har intervjuet Maher Bani Jabir i Palestinerleiren ved to tilfeller og Jabir har selvfølgelig også selv gjennomlest teksten før publisering.

Det stemmer at historien også skal brukes i et kunstprosjekt. Palestinerleiren, skal sammen med Atelier Populaire Oslo, delta med en performance på årets høstutstilling. Her skal ulike historier leses opp.

Håper dette er oppklarende.

Gå til kommentaren

Publisert rundt 9 år siden
arild nordby – gå til den siterte teksten.

Ble det liggende med det løse hjertet oppå brystet etter å ha bli kastet ut av en bil i fart?

Eller, kanskje Maher slettes ikke så noen bil, men derimot var medskyldig i æresdrap og liksjending

Bilen stoppet, den kom ikke i fart. Utifra det jeg har lest av papirer i saken er det ingen grunn til å mistenke at Maher selv skulle stå bak dette drapet. Men det er selvfølgelig din rett til å tvile på historien.

Det er mye vold på Vestbredden og ikke bare fra en side, men overgrep fra ulovlige bosettere burde vel være velkjent for kommentatrorene her.

Gå til kommentaren

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere