Ole Jensen

Alder:
  RSS

Om Ole

Følgere

Kongen var ikke død.

Publisert 7 måneder siden

Slo på TV-en for å se på NRK Dagsrevyen lørdag kveld. Ble møtt av “Norge sett fra luften”, som varte og varte. Ingen forklaring på årsaken. Kunne NRK være satt ut av spillet?  Var kongen død? 

Forklaringen viste seg å være at en fotballspiller hadde fått et illebefinnende! 

Enda et eksempel på en åndelig tafatt NRK-ledelse.

Gå til innlegget

Har med interesse fulgt debatten i Vårt Land om Halvor Nordhaugs bok “Men hva med de andre” og meningsutvekslingen mellom biskop Veiteberg og to representanter fra misjonssambandet.

Mitt inntrykk er at debatten domineres av begrepene fortapelse og frelse, frelse fra en fortapelse som kristne selv har definert. Bortsett fra forsiktige innspill fra biskop Veiteberg om betydningen av den gode gjerningen og kjærligheten til nesten, glimrer disse begrepene med sitt fravær.

Etter å ha sett videoen med Veiteberg, Ottosen og generalen sitter jeg igjen med inntrykket av et lyttende medmenneske i samtale med to golde skriftlærde.

Ole Jensen, menneske

Gå til innlegget

Har NRK blitt en underholdningsmaskin?

Publisert over 3 år siden

Midt i en hektisk fotballtid mottas NRKs lisenskrav (kr 1.500 for et halvår) av en som har toppidretten langt oppe i halsen. Min interesse for klassisk kultur (mer enn musikk) har jeg, langt på vei, radioen å takke for. Jeg vokste opp i en tid da saklig informasjon og bidrag til folkets dannelse var primære mål for NRK. I dag må den oppvoksende slekt tro at fotball er det viktigste på denne jord og at NRK er et underholdningsalternativ.

Det er meningsløst at størsteparten av lisenspengene skal gå til underholdnings- og sportsprogrammer. NRK burde konkurrere med de kommersielle kanaler på like vilkår, når det dreier seg om slike programmer.

Jeg foreslår at alle ­offentlige midler som tilføres NRK (lisenspengene­ inkludert) brukes til å produsere kvalitetsprogrammer med sikte på å gi oss innsikt i hva som foregår og i vår situasjon som mennesker på jorden. Sport og underholdning kan NRK ta seg betalt for på samme måte som de kommersielle kanaler.

Gå til innlegget

NRK og det gode alvoret?

Publisert nesten 5 år siden

 
En gang var NRK noe sentralt i tilværelsen. Etterhvert som underholdning og toppidrett ble en overveiende bestanddel av fjernsynstilbudet, var kulturkanalen P2 i en årrekke det kulturelle åndehullet. Nå har kanalen fått en ledelse som skritt for skritt også her erstatter det gode alvoret med underholdning. Kan populariseringen være i ferd med å ødelegge det produktet man ønsker flere lyttere til, eller mangler ledelsen interesse for og innsikt i klassisk kultur? Føler selv at jeg i økende grad betaler lisensen forgjeves.
 
Under min oppvekst var det radioen som åpnet mitt sinn for den store litteraturen og for klassisk musikk. I et intervju nylig nevnte Bjørn Sundquist at det var TV-teatret som satte ham i gang som skuespiller. “Hovedscenen” kunne vise oss pianisten Zhu Xiao-Mei trekke tusenvis av begeistrede ungdommer til sine Bach-konserter i Kina. Hovedinntrykket NRK gir dagens ungdom er at det som teller er toppidrett, krim og Melodi Grand Prix.
 
Klassisk musikk henvises mer og mer til kanalen NRK Klassisk. Her er det sjelden å høre musikkverk fremført i sin helhet. Man klipper ut sviskene og presenterer dem som “låter” i tilfeldig rekkefølge. Man opplever et “vorspiel” til noe som ikke kommer. Etter en sats fra en Mozart symfoni får man en arie fra en Bach-kantate som igjen etterfølges av Ole Bulls “I ensomme stunder”. Skylder man ikke komponistene og lytterne et hensyn? Forstår ikke det kan være lov.
 
Det som verre er, er at man fjerner musikken fra dens sammenheng med det øvrige kulturuttrykk. Den klassiske musikken hører uløselig sammen med den store litteraturen, filosofien og kunsten som så vidt overlevde den andre verdenskrigen. Den stemoderlige behandling denne viktige kulturen får i dagens P2 er etter min mening en forbrytelse mot den oppvoksende slekt.
 
Med overgangen til DAB vil vi bli ytterligere knyttet opp mot NRK’s nye profil. DAB gir oss ikke tilgang til BBC 3 eller P2’s søsterkanaler i Sverige og Danmark. Kanaler som i større grad har bevart kontakten med det gode alvoret.
 
Ole Jensen, Skien

Gå til innlegget

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere