Anonym Glemselsen

Alder: 53
  RSS

Om Anonym

Følgere

Hvermansens reviderte?

Publisert nesten 11 år siden

Olavsfestdagene har i år invitert Espen Lind til å lage nye melodier på salmetekster, såkalt "Linds Reviderte". Verkene skal fremføre torsdag 29.juli i Trondheim.

Det skal sies at undertegnede overhodet ikke har noe i mot Herr Lind, jeg er heller imponert over hans dyktighet som komponist og utøver. Jeg forstår også at han har fått en spennende musikalsk henvendelse, og at han har takket ja, selvfølgelig. Det er jo jobben hans! Mitt innlegg dreier seg altså IKKE om Espen Lind, (eller hans medmusikanter) det er heller hans oppdragsgivere jeg stiller spørsmål ved.

For, jeg er allikevel skeptisk til at dette er måten å bevare salmeskatten på. Man vil nok få økt interesse for salmer, men jeg er redd for at det blir så "alminnelig" og "ufarlig" at salmenes budskap forsvinner. Det finnes dessuten utrolige mange dyktige musikere/komponister/arrangører i dette landet, så jeg syns det er rart at man ikke kan benytte seg av noen av dem, i stedet for å hyre inn agnostikere og kirkefremmede. Men det er klart, hvis det ikke dreier seg om budskapet i tekstene, så er det vel heller ikke så viktig hvem som fremfører det?

For kanskje er ikke dette gjort for at salmeskatten og dens budskap skal bevares, kanskje er det bare nok et ledd i denne populær-kristendommen som har en tendens til å oppstå. Jeg har tidligere skrevet innlegg på verdidebatt om "julehykleri", hvor jeg refser artister som tjener fett på julebudskapet, samtidig som de svartmaler kirken og kirkens ledere. Noe av det kvalmeste jeg vet, er artister som plutselig finner frem til en rusten barnetro like før jul, og tjener en årslønn på å være fromme fra midten av november og frem til nyttår. Dette kan jeg umulig være alene om.

Jeg tviler ikke på at morgendagens arrangement blir en suksess for Olavsfestdagene, og som salmeforkjemper er jeg fornøyd med at de satser på salmer.

Allikevel. Kan hende er jeg helt på jordet, kan hende er jeg altfor streng. Men når jeg hører salmer om Jesus, vil jeg gjerne at de blir fremført av noen som kjenner han.

Gå til innlegget

Hold hodet kaldt!

Publisert nesten 11 år siden

Er det noe vi bør ha lært, er det å holde hodet kaldt og tenke oss om før vi beskylder hvem som helst for hva som helst.

På fredag fikk jeg høre at muslimer ble trakassert og banket opp (jeg har ingen linker/referanser til dette) fordi etniske nordmenn trodde bombingen av regjeringskvartalet var Al-Qaidas verk. Da det etterhvert ble kjent at gjerningsmannen var etnisk norsk, tidligere frp-medlem, og at han definerte seg som konservativ kristen, fikk pipa en litt annen lyd.

De fleste mennesker trenger noen å skylde på, vi vil gjerne vite HVEM vi skal angripe. For vi vil hevne oss. Det er kanskje en naturlig reaksjon? Noe har skjedd, vi vil vite hvem vi skal adressere. Sånn er i allefall jeg.

Men, vi kan ikke la dette bli en kamp mellom politiske partier, etnisitet eller religiøse overbevisninger. Vi har allerede fått vite hva gjerningsmannen står for. Det må vi tåle, det må vi dessverre godta. Vi må også forholde oss til alt han har gjort. Vi må trøste hverandre, vi må finne løsninger. Vi må bygge opp knuste bygninger, vi må bygge opp knust tillit.

Men vi trenger ikke å godta alt hatet, og all frykten som denne mannen vil spre.

Jeg hadde håpet å logge meg på verdidebatt og finne sunne debatter, trøstende innlegg, fornuftige samtaler og masse håp. Det gjorde jeg, men det finnes også mye tvetydigheter. Å melde om at Gud har forlatt Norge, og at dette er forventet, ja,-det syns jeg er direkte usmakelig.

Vi må heller holde sammen i bønn. Vi er alle sammen søsken på Guds jord.

Gå til innlegget

Bare Gud er Gud.

Publisert nesten 11 år siden

Hvor er Guds milde omsorg når jeg er dypt ulykkelig og trenger den som verst? Hvor er Guds gode fred, når sinnet mitt raser avgårde i for stort tempo? Hva er Guds plan for meg når jeg flakker hvileløs omkring, uten ankerfeste? Hvor er Guds uendelige kjærlighet når jeg føler meg alene og uelsket?

Overalt. Overalt!
Men jeg har det for travelt med å klage, med å se mine feil, mine mangler og med å fokusere på alt jeg ikke har.

For hvor er jeg når Gud vil gi meg sin fred, sin omsorg og sin kjærlighet? Og hvorfor klarer jeg ikke å stole på at Gud har en plan for meg?

Jo, fordi jeg er bare et menneske, på godt og på vondt. Jeg forvilles av meg selv, og alt jeg skal, vil og kan. Men hver dag gir en ny sjanse. En ny sjanse til å motta fred, omsorg, kjærlighet, og til å stole på at det fins en plan for meg.

For bare Gud er Gud.

Gå til innlegget

Hvorfor gidder du å be?

Publisert over 11 år siden

"Hvorfor gidder du å be til Gud om alt?". "Det er ikke noe vits i å be, det skjer jo aldri noe". "Jeg ba til Gud om å bli frisk, men det virket ikke".

Lyder kjent?

Mange av mine ikke-kristne venner/bekjente skjønner ikke helt greia med bønn. De sier at de av og til ber selv, men at de aldri blir bønnhørt. Noe som igjen fører dem til konklusjonen at Gud ikke finnes. Gud hører ikke etter når de roper, Gud bryr seg ikke, Gud finnes ikke. Det er lett å ty til denne konklusjonen, for sånn kan det jo føles. Mennesker vandrer rundt på jorda, roper på en Gud som ikke hører, og mister etterhvert troa.

Men hva hvis det er vi som ikke hører? Hva om Gud roper på oss hver dag, hver time, hvert minutt, og vi ikke hører? Bryr vi oss ikke? Finnes vi ikke? Tenker alle over den muligheten? Nei, for vi VET jo at vi selv finnes. Eller?

Er det noe jeg er overbevist om, så er det at ondskapen finnes. Ondskapen finnes, den sprer seg stadig og den finner stadig nye måter å oppføre seg på. Ondskapen får mennesket til å drepe, misbruke, voldta, stjele, lyve og bryte ned. Ondskapen vil tvinge oss i kne, den vil gripe oss innenfra og gjennomsyre oss med sin onde vilje. Den forpester våre sinn, og vil gjøre våre tanker mørke. Det er den eneste forklaringen jeg har på alt det vonde som skjer i verden. Og jeg er dessuten overbevist om at den eneste grunnen til at ondskapen ikke har tatt overhånd, er BØNNENS makt. Det at mennesket  henvender seg til Gud, åpner en flik av himmelen og gjenskaper ro i kaoset. Jeg tenker meg en vegg av bønn som motarbeider ondskapen. For det er ALLTID noen som ber for noen. Det er alltid noen som ber for verden, for landet de bor i, for alle som sulter, for alle som er redde, for familien sin, for katten sin, for de som har gjort noe galt....det er ALLTID noen som ber for noen.

Gud er ingen "ånd i lampen" som spretter frem og gir deg tre ønsker. Jeg kan ikke bare folde hender hver gang jeg vil ha ny garderobe, en tur til New York eller ny bil, også skjer det. Men jeg kan legge alt jeg tenker på frem for Ham i bønn. Dét får jeg lov til, og det gjør jeg. Og jeg ber for verden, jeg ber for familie og venner, jeg ber for de som sulter, jeg ber for de som dreper og misbruker. Jeg ber om at alle skal få et glimt av himmel. Og jeg tror at alle disse små bønnene vi sender opp er like verdifulle.

Derfor ber jeg.

Gå til innlegget

Et steg i riktig retning?

Publisert rundt 12 år siden

Med brask og bram gikk jeg ut på verdidebatt like etter nyttår og proklamerte frimodig at jeg ikke skulle leve meg ihjel i 2010. Jeg skulle ta det med ro, jeg skulle lytte mer, jeg skulle ditt og jeg skulle datt.

Ble det sånn?

Vel, det ble kanskje ikke helt som jeg trodde. Som frilans musiker er ikke livet en 08 til 16-jobb, med frihelger til å pleie familie, venner og fikse opp i heimen. Nei, jeg reiser hit og dit, jeg jobber til de merkeligste timer på døgnet, og noen ganger er jeg bare innom hjemmet mitt for å bytte ut innholdet i kofferten. Jeg har mange forskjellige arbeidsgivere og jeg forholder meg til veldig mange personer i løpet av en uke. Men noe har skjedd. Noe er forandret, og jeg liker å tro at det har noe med nyttårsforsettet mitt å gjøre.

For jeg lytter mer nå. Jeg lytter mer til venner rundt meg, jeg lytter mer til familien min. Jeg lytter til folk jeg møter på min ferd gjennom livet, og jeg tar meg tid til å reflektere over det jeg hører.

Og jeg lytter mer til Gud.

Hvis ikke dét er et steg i riktig retning, ja så vet ikke jeg.

Gå til innlegget

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere