Lise Marit Kalstad

Alder: 37
  RSS

Om Lise Marit

Vaktsjef og Journalist i samfunnsavdelingen i Vårt Land fram til 1. mai 2016. Har bachelor i journalistikk, i tillegg til KRL-studier (kristendom, religion og livssyn). Har blant annet jobba i Oppland Arbeiderblad, NRK Rogaland, kommunikasjonsavdelinga ved UiS, ukeavisen Klar Tale og NRK Østlandssendingen.

Følgere

Moral eller misunnelse?

Publisert over 10 år siden

Nordmenn melder fra om trygdesvindel, smugling, farlig kjøring og stipendlureri. Er det moralen eller misunnelsen som driver oss?

Nav får årlig inn 2.000 tips om trygdejuks. Nordmenn tipser gjerne om smuling, juks og bedrag:

http://www.vl.no/samfunn/article126596.zrm

Filosof Einar Øverenget sier i dagens Vårt Land at han tror det er skjedd en endring i folks holdninger til tipsing. Før gjorde vi det for å verne om fellesskapets goder, og det var helt riktig å si fra hvis noen utnyttet felleskassa. I dag blir tipseren sett på som en litt plagsom tante Sofie som stikker nesen sin borti andres saker.

Hva mener du er årsaken til at nordmenn tipser om svindel og bedrag? Er det moralen eller misunnelsen som driver oss?

Gå til innlegget

Regjeringen utsetter skjenkestopp

Publisert rundt 11 år siden

Regjeringen snur i saken om skjenkestopp: Det blir ikke lovfestet at skjenking av alkohol skal stoppe klokka 02 i hele Norge.

I fjor sommer lanserte statsrådene Knut Storberget (Ap) og Bjarne Håkon Hanssen (Ap) at de ville innføre skjenkestopp klokka 02 for hele landet. I dag kan man som kjent få servert alkohol helt til klokka 03, i hvert fall enkelte plasser. Det er kommunene som regulerer hvor lenge utestedene skal få servere alkohol.

Tidligere i dag ble det kjent at helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) utsetter spørsmålet om skjenkestopp. Hun sier det ikke finnes nok forskning om sammenhengen mellom lengre skjenketider og vold på byen.

Les saken her: Regjeringen dropper skjenkekutt

Skjenkestopp har også vært et hett tema for mange organisasjoner, blant annet Actis. Men hva mener du? Har det egentlig noe å si hvis skjenketidene flyttes fra 03 til 02? Tror du det vil bli mindre vold på byen hvis barer og utesteder kan stenge klokka 02?

Gå til innlegget

Dyrere flybillett for klimaets skyld?

Publisert rundt 11 år siden

Norge innfører EUs krav om klimakvoter på alle flyreiser. Avgiften gjelder fra 1.1.2012. Er det rett tiltak for å løse klimakrisen?

Tidligere denne uka meldte VG at salget av frivillige klimakvoter er en flopp.

Derfor vil regjeringen innføre kvoteplikt på alle flyreiser. Fra 1. januar 2012 kan flybillettene bli 40 til 320 kroner dyrere. Jens Stoltenberg sier til Vårt Land at klimakampen er for viktig til at den kan overlates til frivillig innsats alene. Stoltenberg og regjeringen følger derfor EUs krav og innfører ekstra avgift på flybilletter. Les Vårt Lands sak og få flere detaljer her.

Er det en god måte å takle klimakrisen på? Hva tenker du når du hører om regjeringens innføring av kvoteplikt?

Gå til innlegget

Betalt for å reise

Publisert rundt 11 år siden

Danmark gir innvandrere og flyktninger en bonus hvis de forlater landet. Du får 100.000 kroner hvis du reiser tilbake til hjemlandet ditt. Beløpet utbetales først etter 12 måneder. Da er det samtidig umulig å angre på avtalen du har gjort, og du kan ikke dra tilbake til Danmark.

Les mer her: Frp villig til å betale innvandrere for å forsvinne fra Norge

Mange av dem som sier ja til en slik avtale er eldre eller arbeidsuføre. Særlig kommunene sparer når utgiftene til eldreomsorg og sosialtjenester kuttes. Men er det riktig å betale mennesker for å reise? Hva slags signaler sender politikerne med en slik ordning?

Eller er det slik at de hjelper mennesker som sliter med å bli integrert i det danske samfunnet? Burde vi innføre noe lignende i Norge?

Gå til innlegget

17.mai-tog og kirke?

Publisert over 11 år siden

Lokallaget til Human-Etisk Forbund (HEF) i Ski kommune vil ikke at 17. mai-togene i Kråkstad og Siggerud skal slutte ved kirka. HEF tror mange vil føle seg utenfor hvis de ikke deltar i gudstjenesten etter barnetoget. HEF synes det er greit at menigheter inviterer til arrangement, men mener det bør skje før eller etter det offisielle programmet på nasjonaldagen.

Les saken her: Ønsker seg 17. mai-tog uten Gud

Vi kan stille oss flere spørsmål i denne saken. For eksempel: Bør vi sørge for en mer livssynsnøytral feiring av 17. mai? Er det uproblematisk at barnetoget har siste stopp ved kirka? Er gudstjeneste en viktig del av nasjonaldagen?

Hva mener du?

Gå til innlegget

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere