Lars Randby

Alder: 57
  RSS

Om Lars

Er intet å si. Dog tror jeg Verdidebatt er et farlig sted å være. Man kan lett tro at de relativt få har svarene og at deres meninger er de som råder. Man kan lett dulle seg inn i denne falske virkeligheten fremfor å ta del i den store virkeligheten som hele tiden omgir oss. Når vi sitter forran en skjerm og tror vi befinner oss i virkeligheten befinner vi oss egentlig i illusjonens verden. Den lille manns stemme hører man ikke på Verdidebatt for her rår skinnfellenes brøl og våre egne smerteskrik hvor vi fortviles over at ingen forstår oss eller at alle andre kan mene det de mener. Men til tider kan det sikkert være lærerik om man da ikke har vært her så lenge at det er det destruktive som tar over for nysgjerrigheten og åpenheten. Munchs skrik er som et leende barn i sammenligning med Verdidebatt.

Følgere

Være seg selv

Publisert nesten 4 år siden

Et ungt land er jo ikke egentlig Norge, ser vi våre grenser så er de noe barbert men like fullt har de mer eller mindre bestått i over 1000 år. Ikke mange land i Europa kan si det samme. Vel å merke var vi i union med våre naboland men vi bestod som land og folk. Stort er vi ikke men heller ikke lite i areal om vi sammenligner oss med nærområdene.

Der vi falle gjennom er der vi forsøker å bli som andre fremfor å være oss selv. Mye av det som bygges nytt nå er avstandsbygg, de ser fine ut på avstand men man ser alle deres feil og mangler når man bar kommer bort til dem. Bare for noen dager siden spaserte jeg mellom bacode-byggene og tenke med meg selv at her var det goldt og trist. De ser jo så staslige ut på avstand med sine lekne fasader.

Brede avenyer er vel omtrent noe av det minst koselige man kan ferdes i, samme hvor du befinner deg er det langt til alle steder. Smug og smale gater kan være skumle men de kan også innby til intimitet og få oss til å føle oss tatt vare på og ikke alene.

Når vi i vår samtid ikke klarer å bygge bygg som holder seg i mer enn knappe 30 år bør man stille seg spørsmål ved hvor kunnskapen ble av i landet eller om man rett og slett at satset på ikke varige verdier. 

Gå til kommentaren

Underholdning

Publisert nesten 4 år siden

Neil Postaman konkluderte vel med noe slikt at televisjonen kun var egnet til underholdning og han er etter min mening ikke langt fra sannheten. Der bilder er den essensielle delen av mediet kreves det stadig endring for at det ikke skal bli kjedelig. Like fullt ser det ut til at samme hvor dramatiske hendelsene er så blir det lett komiske i det at man ser ut til å måtte repetere dramatikken gang på gang.

Det være seg samme fly som flyr inn i en bygning hundre ganger etter hverandre eller den skutte personen som blir trillet inn i ambulansen tyve ganger men som aldri blir kjørt til sykehus.

Ingen spurte biskopen om det konstruerte ekteskapet som kirken står for. Det er jo tross alt ikke noe i troen som sier at man må gjennom prest eller biskop for å bli ektevidde religiøst. Men for organisasjonens overlevelse er slikt viktig og da forflyttes spørsmålet til om menigheten er til for organisasjonen eller omvendt. 

En ting er sikkert, holder man seg til underholdningen som er laget som underholdning på levende bildemediene så sparer man seg for veldig mye helt unyttig og ganske dårlig fremstilte forsøk på annet enn underholdning. 

Gå til kommentaren

Det har du gjort

Publisert nesten 4 år siden
Elisabeth Hoen – gå til den siterte teksten.
Jeg argumenterer saklig for mine meninger i denne tråden.

Men dette er et tema som neppe ansporer til saklighet, her er det følelser inne i bildet og da forsvinner ofte sakligheten fort. Egentlig er jo dette et ikke-tema for de fleste av oss her i Norge. Det er tross alt langt færre gutter som blir omskåret enn det som blir det.

Det viser seg at det er nesten komplett umulig å overføre eget syn til andre på medier som dette. Når utgangspunkter er som i denne tråden et tema som er en selvfølge for noen og ubegripelig for andre tror jeg det er greiest å bare akseptere og rett og slett gå videre.

Omskjæring blir neppe noen vanlig praksis om da ikke verden blir enda mer religiøs og da i den forstand at de religioner som har trykket denne tradisjonen til sitt bryst kommer i et flertall i verden. Vitenskapen har ikke klart å fremvise signifikante fordeler for omskjæring og ulempene har man ikke egentlig giddet å se på. Sistnevnte kan nok skyldes at omskjæring ikke er veldig utbredt i land hvor seksualforskning er veldig utbredt bortsett fra i USA hvor man nå ser en nedgang i antall omskjærte utenfor de religiøses rekker.

Faktisk var skikken nesten like vanlig i Storbritannia før andre verdenskrig men når de veie kost og nytte opp mot hverandre ble det fort slutt på omskjæring av gutter. USA har som kjent et annet helsevesen hvor man profitterer på behandlingen man gir og da kan det være kjekt å selge så mye som mulig for å tjene så mye som mulig. Mange vil tjene betraktelig mindre om  det ble slutt på praksisen med omskjæring av nyfødte i USA.

Så du skal ha for et meget godt forsøk på å opplyse og sette et litt annet fokus på debatten enn den litt snevre tilnærmingen som det hele åpnet med. Ha en riktig god helg.

Gå til kommentaren

Stråmennene masjerer

Publisert nesten 4 år siden

Forunderlig at ikke de som gjennomfører noe av religiøs overbevisning eller tradisjon ikke klarer å stå for nettopp dette men på død og liv må finne andre knagger å henge ting på. Det er jo nettopp dette trådstarter er inne på at omskjæring er en tradisjon basert på tro på at en gud har pålagt en slik handling. 

At man så forbauses over at noen som ikke tror på ens gud eller guder i det hele tatt finner slike forklaringer ganske underlige er også for meg underlig. Hvis jeg hadde forstått slikt ville jeg sannsynligvis selv vært religiøs.

Det ser ikke ut til at noen debatt om emnet er mulig. Til det er utgangspunktene for ulikt og behovet for å promotere sitt syn av ulik valør. Så når nå debatten går over til å trekke frem at fostere ned mot fire uker bør få bestemme hvilken kultur de skal tilhøre når det bare blir født så har det vel sporet helt av. 

Lykke til med vider arbeide med å promotere omskjæring og dets fortreffelighet, for egen del tror jeg det er greit å hoppe av i svingen før det går helt galt. 

Gå til kommentaren

Muligens litt riktig

Publisert nesten 4 år siden
On Elpeleg – gå til den siterte teksten.
Jeg og de andre 2 milliardene bryr ikke om din penis for å si det kort ut

Men det er nå slik at veldig mange av disse 2 milliardene vil være opptatt av andres forhud, sine sønners, og ikke bare av sin egen eller sin manglende egen. Så skal man dra inn statistikk i så måte så er omskårne menn langt mer opptatt av andres forhud enn det uomskårne menn er.

Serverer du slik argumentasjon fortjener du å bli møtt med tilsvarende Oeen E. Din skråsikkerhet på hva forskning forteller om omskjæring er vel heller ikke så holdbar med tanke på at her er synet på nytteverdien høyst debattert. 

Det trekkes jo frem at omskjæring kan forhindre peniskreft som forekommer hos omtrent en av 100 000 og oftest hos eldre menn. Peniskreft er en type hudkreft og skulle man benytte samme tanke rundt forebygging ville det vært bedre å kappe av folk nesen da hyppigheten av hudkreft forekommer langt oftere der.

Når det kommer til HIV så viser det seg at i visse land beskytter omskjæring mannen mot smitte i samleie med en kvinne som er smittet. Når det kommer til mannlig homoseksuell aktivitet så er det langt mindre beskyttelse å hente.

Det er også å bemerke at tilhengerne av omskjæring stort sette viser til USA som er det eneste vestlige industrielle land som praktiserer omskjæring av noen størrelse av ikke religiøse grunner. Her må man i så fall se litt til historien bak dette og ikke minst se litt på hvordan man finansierer sitt helsevesen og hvem som tjener på omskjæring finansielt.

Som europeere er det underlig at vi har såvidt mange som helt tydelig ikke stoler på de europeiske medisnerne og de europeiske helsemyndighetene. For ingen av dem går ut å anbefaler at alle gutter omskjæres slik man anbefaler vaksiner for hele barnebefolkningen.

Jeg har ikke noe å si på at folk velger ulikt for sine barn og at noen da velger å rituelt skjære av sine gutter sin forhud i religiøs kontekst. Men jeg har problemer nå man på syltynt grunnlag prøver å gjøre dette til et medisinsk helsebringende tiltak for alle samt at man til de grader devaluerer erfaringene til de milliardene av menn som fortsatt har sin forhud i behold.   

Gå til kommentaren

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere