Kolbjørn Rangøy

Alder: 0
  RSS

Om Kolbjørn

Følgere

Martin Luther

Publisert over 5 år siden

Jeg er forbannet!
Om jeg kan bruke et slikt formastelig uttrykk!.
 Jeg er overrasket – jeg er sint – (vil gjerne bruke ordet forbannet – selv om jeg sjelden bruker slike ord) – jeg har min fars ivrige fortellinger om Luther i godt minne, og jeg kan aldri huske at han sa noe negativt om (samme) Luther! Jeg har selv vært ivrig opptatt av Luther (jeg kunne alle viktige årstall på rams osv) og jeg har videre lært mine elever å høyakte samme mann (les; drittsekk). Det er derfor jeg “forbannet” om jeg kan fortsette å bruke slike ord... De siste tiårene har jeg nok visst at ikke alt “stod bra til” – men at det var så ille som det Martin Luther i virkeligheten stod for, det ante jeg ikke før jeg gikk aktivt inn for å finne svar!.  

Nå er det virkelig på tide – også for meg – å “spytte ut”. Ja, spytte ut hele Martin Luther – egentlig – for en slik “drittsekk” (og  i ordets verste betydning) er det antagelig sjelden man finner i det hele tatt – og i alle fall ikke en slik man vil fortsette å ha som idol!  

Min oppvåkning!
Jeg frekventerer sjelden vår lokale kirke – som regel er gudstjenester for tidlig om “morran” for meg (og ikke minst for kjedelige). Men jeg tar med meg det jeg kan digitalt – samt via tv.  

En Påskegudstjeneste.
Denne spesielle dagen (for noen år siden) var det påskegudstjeneste – fra en Oslo-kirke og med domprosten som liturg. (Domprosten er senere blitt biskop!!) Liturgen – i godt samarbeid med sine skriftlesere – formidlet et sterkt påskebudskap – og ikke minst med sterk innlevelse i teksten. 
Det hele ble så ubehagelig etter hvert – jeg hørte formelig hvordan den kvinnelige oppleseren vred munnen i forakt når hun la vekt på at “jødene” ropte det ene og det andre..!  Det gikk opp for meg – stadig sterkere –  ikke minst  hvordan jøder må ha oppfattet det som ble sagt – og ikke minst hvordan vanlig kristne ble befestet i troen på “hvem” som drepte Jesus!

Etter gudstjeneste satt jeg igjen med følgende bemerkninger til domprosten – og som jeg sendte både til ham personlig og til Oslo Domkirke:  

1. Oppleserne gjentar flere ganger (med sterk innlevelse) at jødene ropte korsfest.

2. Det er i dag mange som tar til orde for å oversette bibelens ord med hensyn til intensjon på lik linje med ordrett oversettelse...

Ville det i så fall ikke være riktig å oversette “jødene ropte korsfest” med at “flokkenmobbende som var der – osv” i stedet for å bruke fellesnavnet “jødene” som derved treffer et helt folk! (Alle som kan tenke – vet at ikkealle jøder var tilstede og kunne rope!) 

Som sagt! – jeg sendte en skriftlig (og høflig) henvendelse både til domkirken og til prosten – uten å få svar. Domprosten/biskopen er i disse dage i ferd med å “gå av” uten at jeg skal savne “karen” – han er en av dem som gjerne støtter palestinere på bekostning av jøder. (Undertegnedes forstålse. Og han erdessverre på parti med en lang rekke kristne organisasjoner - ingen nevnt – ingen glemt...) 

PS. Det burde aksjoneres for å få fjernet Martin Luther fra norsk/europeisk kristenhet.

Hurra for Wergeland som stod opp mot “slike drittsekker”.

Gå til innlegget

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere