Etter lange avhør slapp de med jødisk opphav inn i landet, mens de med palestinsk opphav kastes ut.

En gruppe svenske fredsaktivister ble stanset da de ankom Israel torsdag. Etter lange avhør slapp de med jødisk opphav inn i landet, mens de med palestinsk opphav kastes ut.

- Om de ønsket fred burde de ha rullet ut en rød løper for oss, sier en av fredsaktivistene, Jonathan Stanczak til Aftonbladet.

Stanczak, som selv er jøde og har både svensk og israelsk statsborgerskap, er opprørt over behandlingen de fikk på Ben Gurion-flyplassen utenfor Tel Aviv.

De tre aktivistene som er av palestinsk opphav satt i avhør i åtte timer. Deretter fikk de beskjed om at de ville måtte tilbringe natten i en ventecelle, før de blir satt på et fly hjem til Sverige fredag morgen.

Tigran Feiler, som er jøde, ble utsatt for enda grundigere avhør. Først etter å ha betalt et «depositum» på 10.000 svenske kroner og undertegnet et dokument der han forplikter seg til ikke å besøke Vestbredden, fikk han slippe inn Israel.

- Jeg kom inn etter elleve timer. Ettersom jeg har slekt her har jeg vært her mange ganger, men det er første gang jeg har fått oppleve det som mange palestinere opplever til stadighet, forteller Feiler.

De to søstrene Lama og Salam Abu-Iseifan, og Samaa Sarsour som alle er svenske statsborgere av palestinsk opphav, har ikke fått vite hvorfor de er uønsket i Israel.

Svenske diplomater har bedt israelske myndigheter om en forklaring, men har ikke fått det.

De svenske ungdommene deltar i skoleprosjektet «La oss snakke om fred» og skulle etter planen ha program både i Israel og de palestinske områdene.

- Vi skulle ha besøkt holocaustmuseet, et fredssenter, fått informasjon om situasjonen for barna i de okkuperte områdene og skulle også ha besøkt byen Sderot som utsettes for rakettangrep fra Gaza, forteller Jonatan Stanczak.

(NTB)