Kommentar

Republikansk røre

To innrømmelser om utroskap på litt over en uke,
er to for mye for amerikanske republikanere.

Guvernøren Mark Sanford i South Carolina sa at han dro på fjelltur. Egentlig var han i  Argentina og besøkte elskerinnen sin. Eller, som han sa: for å avslutte forholdet.

Den konservative senatoren John Ensign innrømmet nettopp at han hadde hatt et utenom-ekteskapelig forhold til en ansatt i valgkampstaben.

Dette er dårlig nytt for det republikanske partiet, blant annet fordi begge har blitt nevnt som mulige republikanske kandidater til presidentvalget i 2012.

Renhet.

Senator John Ensign i Nevada har vært aktiv i Promise Keepers, et konservativt, kristent fellesskap, hvor medlemmene blant annet forplikter seg til å «praktisere åndelig, moralsk, etisk og seksuell renhet». De skal også forplikte seg til å «bygge sterke ekteskap og familier gjennom kjærlighet, beskyttelse og bibelske verdier.»

Han har vært en stadig mer lysende stjerne for de mest konservative republikanerne, han satt blant annet i ledelsen for partiets senatsgruppe. En skikkelig godgutt, som til slutt måtte innrømme at han i over ett år hadde hatt et forhold til en kvinne i valgkampstaben, som attpåtil er gift (eller muligens var gift) med en ansatt på Ensigns kontor i Washington.

Mark Sanford har også svekket sine muligheter for en glitrende politisk karrière ved å rett og slett forsvinne noen dager. Familien visste ikke hvor han var, kontoret hans hevdet at han var på fjelltur, men så viste det seg altså at han var i Buenos Aires. Det er fremdeles flere ubesvarte spørsmål om hvem som visste hva: Hans ansatte som sendte ut melding om at han var i Appalache-fjellene; løy de? Var staten South -Carolina faktisk uten ledelse i fem dager, fordi ingen fikk kontakt med guvernøren?

Sammen med med Mark Sanfords gråtkvalte unnskyldning på fjernsyn, kom informasjon om at Sanford og kona har deltatt i et intensivt bibelkurs de siste månedene.

Salt i såret.

Det er enkelt å raljere og strø salt i såret når den uslåelige kombinasjonen synd, sex og Gud gjør seg gjeldende. Fristende er det og.

– Ikke gjør det, skriver skuespilleren Alec Baldwin på huffing-tonpost.com. – Ikke sluk agnet. Dette er en gylden mulighet for demokrater og andre å vise hva vi lærte av Clinton-saken, skriver han og henviser til jakten «helt inn i Monica Lewinskys klesskap. Bokstavelig talt».

Både John Ensign og Mark Sanford var klare i sin moralske indignasjon og fordømmelse av Bill Clintons (og andres) sidesprang. Nå er de der selv. «Seksuell steinkasting er en farlig sport» kommenterer Gail Collins i New York Times.

Krise.

De siste to skandalene er dårlig nytt for republikanerne som har hatt sitt å stri med siden presidentvalget i fjor. Sanford og Ensign føyer seg inn i rekken av republikanske politikere som har innrømmet utenomekteskapelige forhold, blant dem Larry Craig fra Idaho og David Vitter fra Louisiana.

Og forholdet til den store delen av konservative kristne, som tradisjonelt sett har stemt republikansk, er svekket. Naturlig nok. Dette bekymrer en del republikanske strateger som må finne balansen igjen. Hvordan holde på disse velgere som er opptatt av familien, ekteskapet og Gud? Vel er de villige til å tilgi når  noen faller, men vil de stole på at de som bryter med gjeldende moralsk norm samtidig skal  styre og forvalte deres stemme?

– Republikanerne er mer sårbare enn demokratene for å bli politisk skadeskutt av sexskandaler. Det ødelegger ryktet om at partiet står for gode verdier og godt styre, sier lobbyisten Ron Kaufman til New York Times. Enkelte mener partiet er inne i en identitetskrise; hvordan skal de være et parti som tiltrekker seg verdiorienterte velgere dersom partilederne ikke lever etter de samme verdiene selv?

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar