Verdidebatt

Kriminell parkering

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

For noen dager siden  deltok jeg på et kurs i et av vestlandets mest kjente sykehus. Det var snøvær og trafikk kaos, og tiden ble knapp  Da jeg skulle parkere  fant jeg ikke mer enn åtte kroner i lomma.  Det var jo ikke stort, men nok til jeg kunne finne frem  dit jeg skulle, så kunne jeg gå ut igjen og få ordnet opp med videre P. avgift – tenkte jeg.  Noen minutter over p.tiden fikk jeg anledning til å gå ut igjen for å effektuere mitt forsett.  Men nei,  der hadde det private lekepolitiet ligget i buskene og passert på.   Kr. 600,- takk.

Surt – men la gå, tenkte jeg.   Men så begynte jeg å tenke mer, og det er av og til ikke så dumt.

Tenk om jeg nå hadde vert  pårørende da, eller pårørende hadde kommet til meg som pasient, kanskje i en tenkt hastesak. Det er vel ikke så uvanlig på et sykehus. 

Mitt spørsmål er :   Skal pårørende i en slik situasjon risikere å bli ilagt bøter, med påfølgende trussel om økonomisk straffeforfølgelse fordi situasjonen deres krevde noe helt annet enn å passe på avgifter og  p. selskapers inntjening  der og da ?

Det er sykehusets område dette, og et privat parkeringsselskap  driver dette som butikk med sykehusets velsignelse.     Til forskjell  har Haukeland Sykehus i Bergen  en bom - ordning som gjør at dette blir min mindre stressende.  Og selv om det er dyrt å parkere der også blir det nå i hvert fall mer rettferdig.   Med tretti millioner i parkerings overskudd blir   det jo god butikk av dette også.

Hva overskudd mitt sykehus her har, vet jeg ikke, men jeg antar at å skrive ut straffebøter er enda mer lukrativt..

Jo,da – jeg vet at det ikke heter "bot" lenger, men kontrollavgift.   Men fanden blir ikke mer menneskeliggjort ved å gi ham  fine navn heller. 

Dersom en fikk muligheten å betale for den tid bilen stod overtid, var det jo en grei  sak. Men å skrive ut over  2000 % i   straffebot visste jeg ikke at privat firma hadde lov til.

1. Jeg har tenkt å spørre P. firmaet med hvilken hjemmel i straffeloven de har rett til å pålegge bøter på lik linje med  Politiet.

2. Hvem har i så fall hatt rett til å overføre slik myndighet til private, og med hvilken rett i grunnloven.  Har det vert gjennom en stortingsbehandling dette ?     Jeg ikke vite.

1.  Jeg har tenkt å spørre vedr. sykehus som velsigner dette, hvilke etiske retningslinjer de godkjenner denne praksisen på.  Dette er ikke i det hele tatt noe jeg forbinder med  et sykehus  Et sykehus som i hvert fall tidligere regnet seg som et  kristent sykehus, og krevde av store deler av betjeningen et sølibatløfte som skulle sikre pasienter og pårørende full og hel oppofrelse og omsorg.

Er det noen her som har tanker/erfaringer om dette, eller ?    Ikke tenk , og svar på mine vegne. Jeg overlever dette enten jeg betaler eller ikke, men da må jeg vel en tur innom strafferetten og kanskje bli svartelistet – og hvem vil vel det  ?    Er det et prinsipp vi bare må godta eller. 

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt