Harald Korneliussen

25

En politikk der tvilen kommer til orde

Publisert: 25. okt 2010

Om Knut Arild Hareide, skrev Magne Lerø dette:

Det er prisverdig at Hareide er så åpen. Han vinner på å være ekte. Det er ikke vanskelig å forstå at han er i et dilemma. Samtidig kan han ikke fortsette med å lufte sin tvil. Et parti trenger en leder som ikke er i tvil om han er den rette og at han kan løfte partiet til nye høyder


Det kan hende dette er sant. Men i så fall er det et problem i seg selv. Bertrand Russels hjertesukk om at kloke menn alltid tvilte, mens dårer alltid var sikre i sin sak, var ikke så dumt.

Det er et problem med representativt styre slik vi har det. Folk tviler. Folk er usikre. Folk kan ombestemme seg. Men politikere, derimot, får ikke lov til å vise slik svakhet - og det hadde knapt nok hjulpet om de fikk lov. Vi valgte Bondevik på grunnlag av hva han sa, ikke på grunnlag av hva han ville komme ut av sin berømte tenkeboks som. Det kunne vi aldri ha gjort, heller - man kan skjelden lære en mann å kjenne bedre enn han kjenner seg selv ved å lese avisen.

Men dette fører til at vår stahet, vår skråsikkerhet og vår stolthet er sikret god representasjon i stortinget, på bekostning av vår ettertenksomhet og åpenhet.

Det finnes en  institusjon som kan sikre også disse sidene representasjon. Det er forsamlinger sammensatt ved tilfeldig utvalg. Slike forsamlinger har blitt eksperimenter med i mange år av en amerikansk professor, James Fishkin, med gode resultater. De har også blitt brukt til å evaluere valgreformer i flere kanadiske provinser (et område man med god grunn ikke ønsker å overlate til de folkevalgte), og Island prøver å bruke dem for å finne en vei videre etter finanskrisen - muligens også til å skrive en ny grunnlov.

Jeg tror Norge vil være tjent med å ta i bruk folkeforsamlinger i politiske saker som truer med å bli betente.

Kommentar #1

Magne Lerø

96 innlegg  22 kommentarer

Tro og tvil

Publisert nesten 11 år siden

Du har et poeng.

Når jeg skriver at KrF trenger en leder som ikke er i tvil om han er den rette til å lede KrF, mener jeg "tror" han er den rette.

Med tro følger der gjerne tvil. Derfor har jeg minnet om Moses som også var i tvil om han var den rette. Han klarte det utmerket.

Magne Lerø

Kommentar #2

Vegar Monsen

30 innlegg  641 kommentarer

RE: Tro og tvil

Publisert nesten 11 år siden
25.10.10 kl. 13:03 skrev Magne Lerø:

Du har et poeng.

Når jeg skriver at KrF trenger en leder som ikke er i tvil om han er den rette til å lede KrF, mener jeg "tror" han er den rette.

Med tro følger der gjerne tvil. Derfor har jeg minnet om Moses som også var i tvil om han var den rette. Han klarte det utmerket.

Magne Lerø

Makt korrumperer, absolutt makt korrumperer absolutt. Bare se på Moses og det helvete han skapte på jord med moselovene. Hadde Moses bare tvilt nok hadde verden kanskje vært en bedre plass. Så tvil er godt, det holder oss i skinnet. Tingen er at alt er relativt og da er det veldig vanskelig å være den "rette" for alle. Men i dag er integritet en mangelvare, spesielt i de sosialistiske klasseløse partiene (ironisk nok), så da kan det være greit å ha en som er litt ålreigt. Nå stemmer jeg ikke KrF men han virker som en smart fyr.

Å ha 3 millioner nordmenn hvor 25% ikke bryr seg nok til å stemme på et parti, 50% bryr seg greit nok men har ikke giddet å sette seg veldig hardt inn i politikken eller de stemmer det de alltid har stemt, er på alle måter lite gunstig for et skikkelig resultat.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere