Jon Ivar Tønnesen

6

Islamisering og svømming

Publisert: 17. okt 2010

Flere, blant dem FrP, reagerer på at en skole med over 300 elever i Tromsø har innført kjønnsdelt gym- og svømmeundervisning av hensyn til én eneste muslimsk elev. Både Hanekamhaug og Amundsen er ute og lager overskrifter om saken.

Opplæringsloven:
Jeg har ikke tenkt så mye over opplæringsloven før, men så jobber jeg jo heller ikke i skoleverket. Den aktuelle setningen i loven lyder slik: "Til vanleg skal organiseringa ikkje skje etter fagleg nivå, kjønn eller etnisk tilhør." Det er fornuftig at man ikke skal dele inn etter kjønn, det ville jo vært imot all likestillingspolitikk. Men setningen starter altså med "Til vanleg", det vil jo si at dette ikke er en ufravikelig regel.

Likestilling:
"Det er ikke forskjell på kjønnene" er vel likestillingen sin mest ekstreme påstand (eventuelt "kjønn er et konstruert begrep"). Men uansett hvor mye man er for likestilling så kommer man vel ikke utenom at det finnes visse biologiske/fysiske forskjeller mellom gutter og jenter. Det er også såpass forskjell på fysiske prestasjoner mellom kvinner og menn at så godt som alle idrettsgrener har kjønnsdelte klasser. Hvorfor kan man ikke da ha kjønnsdelte gymtimer?

Gym og svømming:
For å kjønnsdele undervisningen i skolen, mot prinsippet om at det "til vanlig" ikke skal deles slik, så bør det være sterke grunner til det. FrP mener vel at hensynet til én eneste muslimsk elev ikke er god nok grunn. Et spørsmål til FrP blir da hvor mange muslimske elever det må være før man skal ta hensyn til dem.
Skolen er tydelig vis ikke enig med FrP her. Ingen av foreldrene virker å ha noe imot ordningen. Statssekretæren i kunnskapsdepartementet fastslår også at praksisen ikke er ulovlig.
Også pedagogisk høres tiltaket ut som å være en suksess: "mange av jentene virker tryggere når de har gym uten guttene."

Islamiserig?
Neppe. Det må gå an å ta hensyn til andres religiøsitet eller verdier uten at man må være enig med dem. Kanskje har disse andre noen verdier og synspunkt som kan vise seg gode også for oss?

FrP:
Partiet er altså imot å bryte prinsippet om at organiseringen til vanlig ikke skal skje etter kjønn, men for å bryte prinsippet om at organiseringen til vanlig ikke skal skje etter faglig nivå (eliteskole i realfag). Finnes det så store forskjeller for en og samme paragraf?

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Mette Solveig Müller

57 innlegg  4939 kommentarer

Kjønn i kroppsøvingen

Publisert over 10 år siden

Hei ;)

For å ballansere politikernes meninger noe, ønsker jeg å henvise til en kronikk i Adresseavisa fra 2008.  Den er basert på en hovedfagsoppgave angående kjønnsdelt undervisning i kroppsøvingsfaget.

Det kan jo hende at det kommer fram nyanser som ikke umiddelbart blir tatt fram i den politiske debatten?

Her er artikkelen: http://www.vg.no/mat-og-drikke/oppskrift/oppskrift.php?id=1463

mvh  mette

Kommentar #2

Mette Solveig Müller

57 innlegg  4939 kommentarer

hehehehe

Publisert over 10 år siden

Heisann 

Her er det ingen som har oppdaget at jeg kom i skade for å linke til dagens middagsoppskrift i stedenfor til  "Kjønn i kroppsøving" :) En tilfeldighet gjorde at jeg oppdaget det; - men tror jeg på tilfeldigheter?

Her er den linken jeg hadde i tankene :   http://www.adressa.no/meninger/kronikker/article1126021.ece

Må for ordens skyld gjøre oppmerksom på at middagen smakte fortreffelig med jordskokkmos fra hagen (ler)

Kommentar #3

Arild Holta

104 innlegg  3883 kommentarer

Det gjør ingen ting

Publisert over 10 år siden

Det er store forskjeller på gutter og jenter mht fysikk.

Ikke greit å være jente som blir overkjørt av store gutter på fotballbanen.

Sikkert ikke bare bare å alltid være toer fordi de beste i svømming nesten alltid er gutter.

Nå er det jo også sånn fra naturen at man kan ha litt blygsel og tilbakeholdenhet mellom kjønnene. Hvilket kan hemme utfoldelsen fysisk.

Så hva er egentlig problemet.

(Det er til å bli sprø av den norske statsbærende gudsløse religion: Likhet. Fattig som rik, gutter som jenter, innvandrer som urbefolkning, sterk som svak. Vil vi være like? Ikke jeg.)

Kommentar #4

Nino Yousuf

12 innlegg  68 kommentarer

Ikke noe nytt !

Publisert over 10 år siden

Lurer litt på hva kjønnsdelt gymtimer har med islamisering å gjøre.Jeg husker godt fra min egen barndom på Majorstuen skole i Oslo (1983),der gymtimene var kjønnsdelte.En ganske så grei løsning synes nå jeg.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere