Verdidebatt

Kinesisk tankesett

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Skjønner vi egentlig hvordan kinesere tenker? For noen år siden hadde jeg gleden av å jobbe sammen med Bo Wang. Den gangen var han en mye brukt talsmann for kinesiske studenter som hadde flyktet til Norge.  Jeg hadde et personlig prosjekt gående. Jeg bygget på en båt og tenkte meg på langtur. Bo Wang var veldig interessert i dette og en dag forklarte han meg hvorfor. Han var fascinert av at ingen hadde stoppet meg.

Hvis jeg hadde hatt et slikt prosjekt i Kina, fortalte han meg, ville jeg fått store problemer. Først ville mine slektninger oppsøke meg for å forklare at slike ting ikke var vanlige, og lagt et sterkt press på meg for å få meg til å slutte å oppføre meg forskjellig fra alle andre.  Hvis ikke det hjalp, ville alle mine venner og naboer komme og forsøke det samme. Var jeg likevel så steil at jeg fortsatte å oppføre meg forskjellig fra alle andre, ville jeg miste jobben og til slutt få problemer med myndighetene.

Alt dette var ikke fordi det var noe galt i verken å bygge en båt, eller dra på langfart, problemet var at jeg gjorde noe som ingen andre gjorde. Og det gjør man ikke i Kina. Sa Bo Wang.

Like vanskelig som det er for meg å tenke meg et slikt samfunn er det vel for kinesere å tenke seg at Nobelkomiteen får lov å gjøre akkurat det den vil.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt