Jan Bording

57

Kinesisk tankesett

Publisert: 11. okt 2010

Skjønner vi egentlig hvordan kinesere tenker? For noen år siden hadde jeg gleden av å jobbe sammen med Bo Wang. Den gangen var han en mye brukt talsmann for kinesiske studenter som hadde flyktet til Norge.  Jeg hadde et personlig prosjekt gående. Jeg bygget på en båt og tenkte meg på langtur. Bo Wang var veldig interessert i dette og en dag forklarte han meg hvorfor. Han var fascinert av at ingen hadde stoppet meg.

Hvis jeg hadde hatt et slikt prosjekt i Kina, fortalte han meg, ville jeg fått store problemer. Først ville mine slektninger oppsøke meg for å forklare at slike ting ikke var vanlige, og lagt et sterkt press på meg for å få meg til å slutte å oppføre meg forskjellig fra alle andre.  Hvis ikke det hjalp, ville alle mine venner og naboer komme og forsøke det samme. Var jeg likevel så steil at jeg fortsatte å oppføre meg forskjellig fra alle andre, ville jeg miste jobben og til slutt få problemer med myndighetene.

Alt dette var ikke fordi det var noe galt i verken å bygge en båt, eller dra på langfart, problemet var at jeg gjorde noe som ingen andre gjorde. Og det gjør man ikke i Kina. Sa Bo Wang.

Like vanskelig som det er for meg å tenke meg et slikt samfunn er det vel for kinesere å tenke seg at Nobelkomiteen får lov å gjøre akkurat det den vil.

Kommentar #1

Harald Korneliussen

25 innlegg  672 kommentarer

Bra innlegg!

Publisert rundt 11 år siden

Ja, kulturen er nok ganske annerledes på det punktet. Det var en artikkel om kinesisk forskning jeg kom over for en tid siden, hvor det ble hevdet at kinesiske forskere tilsynelatende alltid fant det de lette etter. Ikke nødvendigvis fordi det var noe juks inne i bildet, men fordi å finne noe annet enn det man trodde man skulle finne ble sett på som et nederlag og en skam, og derfor ble liggende i skrivebordsskuffen istedetfor å offentliggjøres...

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere