Frode Meland

84

Kan islam utvikle seg?

Publisert: 5. okt 2010

Islam kritiseres nådeløst - og mange ganger med rette - av såvel sekulære som kristne.  Men i dette innlegget vil jeg vise at på samme måte som kristendommen har utviklet seg i møte med seg selv, i møte med andre religioner og ikke minst med sekulære strømninger, så er det å håpe at det samme vil skje med islam.

Kristendommen har utviklet seg meget i løpet av de 2000 år siden Jesus åndet ut.  Utviklingen har resultert i en myriade av menigheter som innbyrdes kjemper om oppmerksomhet, men den har også skjedd i et samspill med andre verdensreligioner og med strømninger fra ikke-religiøse tanker og ideer.  Det er mye å være stolt av, og mye å ikke være stolt av.  Korsfarerne og motstanden mot homofile er bare to eksempler.  Og selveste Martin Luther, opphavsmann til vårt lands statskirketeologi, hadde antijødiske holdninger vi idag uten å nøle ville satt i bås med fundamentalistiske muslimer - for ikke å si nazismen.  Så kom ikke her.

Islam kritiseres for homofiliforakt, men vi skal ikke mange generasjoner tilbake for å finne tilsvarende blant norske kristne.  Noe har skjedd på vegen.  Kristen teologi har endret seg.  Den har møtt en virkelighet av religionskritikk, og et samfunn der stadig færre kjøper ferdigtygde sannheter.  Folk stiller kritiske spørsmål og religionen tvinges til å svare.  Så utvikler den seg i samspill med samfunnet og verden rundt.  Slik må det være, og det er godt.

Spørsmålet er om det samme vil skje med islam.  Her ser det ut til å være to svar blandt folk:  A. Islam er av natur en ond religion som bare kan avle ondskap og vil aldri utvikle seg - tvert imot bli verre.  B. Islam vil utvikle seg og endres, slik kristendommen har det.  Her på Verdidebatt har jeg støtt på svar A flere ganger.  Islam ser ut til å være gitt opp - ja regelrett demonisert, og man henviser til de mest ekstreme utslagene som "dokumentasjon".

Personlig går jeg for svar B.  Jeg tror islam har potensiale til å utvikle seg, på samme måte som kristendommen har utviklet seg og stadig har potensiale til det.  Om 100 år tror jeg vi fremdeles finner muslimer på planeten men deres teologi er endret og mer i pakt med tidsånden.  Naturligvis vil det fremdeles være utgrupper som kan karakteriseres som "fundamentalister", men det finner vi den dag i dag også kristne som er.

Da er utfordringen å gi islam tid til å utvikle seg.  Vi skal si ifra om det vi mener er galt, men på samme måte som vi krever respekt for at kristen religion måtte ha 2000 år for å utvikle seg dit den er idag, så må vi gi muslimene tid til å omstille seg.  Det handler om respekt for at endring tar tid, og jeg kan ikke se at nådeløs demonisering av islam har noe med en slik respekt å gjøre.

Hva tror du - A eller B?

Kommentar #51

osamah rajpoot

7 innlegg  376 kommentarer

Kommentar til Tom

Publisert nesten 11 år siden

"Litt av A og hele B. Islam er av natur en ond religion, men kan endres til det bedre slik kristendommen har blitt. Heldigvis er det allerede mange muslimer som har god moral fordi de ikke tar hele religionen sin alvorlig eller ikke vet nok om Koranen."

Hehe, morsomt.

Kommentar #52

Tor Fagerhaug

48 innlegg  1778 kommentarer

Osamah

Publisert nesten 11 år siden

Hei Osamah! Det står et sted i Bibelen: Du skal kjenne treet på dets frukter. Og sålangt har islam bare produsert bitre frukter

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere