Verdidebatt

Hansen er ferdig

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Inger Lise Hansen er ferdig i KrFs ledelse. Det vedder jeg en tusenlapp på. Hvis jeg mot all formodning taper dette veddemålet mot meg selv, skal jeg med glede støtte en god sak med tusen kroner. I så fall går pengene til Mercy Ships. Jeg tror jeg uansett skal støtte dem med en tusenlapp.

Hvordan argumenterer jeg for at Hansen nå er ferdig?

I kveld kunne vi høre Hansen fortelle på nyhetene at hun er sugen på å fortsette som nestleder i KrF. I realiteten tror jeg hun kjemper en desperat, men umulig kamp for sin politiske liv.

Knut Arild Hareide og Hans Olav Syversen seiler opp som de sterkeste kandidatene til ledervervet i KrF. Begge har solide kvaliteter.

Hvis partiet skal samle seg om Knut Arild Hareide som mulig kandidat til ledervervet i KrF, ja da er det helt fullstendig umulig at Inger Lise Hansen fortsetter som nestleder. De som støtter Hareide må ta et valg: Enten Hareide eller Hansen. Vil de ha Hareide, så må de ofre Hansen. Politikkens vesen er å gi og ta. Om KrF skal kunne fortsette som et parti og ikke ende i fullstendig splittelse, så må nestlederen tilhøre den verdikonservative fløyen dersom Hareide skal være lederkandidat. I så fall mener jeg nestlederen bør hete Hans Olav Syversen for å skape balanse i regnskapet.

På den andre siden: Dersom det blir Syversen som blir valgt så er det etter min mening helt naturlig at Knut Arild Hareide blir nestleder dersom han ønsker det. Dette fordi han representerer bredde i forhold til Syversen politisk, uten at han på noen måte er så kontroversiell som Inger Lise Hansen.

Hvis den mer liberale fløyen i KrF tror de kan få både leder og nestleder i partiet på det kommende landsmøtet, så må de tro om igjen. Da rakner KrF. Det er ingen tjent med. På den andre siden kan heller ikke den verdikonservative fløyen forvente å få bukten og begge endene. Nå må begge parter bidra til et kompromiss som gjør at KrF kan gå videre, se framover og legge denne striden bak seg. For å få den nødvendige roen må da Hansen ut av KrF-ledelsen.

Det er forbausende mange sentrale spillere i KrF som nå åpent sier at de dårlige meningsmålingene i høyeste grad hefter ved hele partiledeslen, og at hele ledertrioen bør byttes ut. Jeg er enig i det. Hvis vi ser oss tilbake på urolighetene i KrF det siste halve året, så er det naturlig. Det er helt andre årsaksforhold enn bare Dagfinn Høybråtens lederstil som har ført KrF mot sperregrensen. Nok en grunn til at Inger Lise Hansen og Dagrunn Eriksen høyst sannsynlig er ferdige som nestledere.

Til sist: Mange KrFere i ulike fløyer er oppgitte og oppriktig harme over hva de oppfatter som en nedrig og rå manøver for å få Dagfinn Høybråten fjernet som partileder. De føler at en slik måte å gjøre tingene på ikke er KrF verdig. At så sterke beskyldninger blir smurt ut i media anonymt oppfattes som langt over streken og et slag under beltestedet langt inn i partiets mer liberale kretser. Jeg tror flere og flere av oss nå ønsker ro, forsoning og fokus på politikk og kommende valg.

Det kommende ledervalget i KrF må derfor speile bredden og ulike fløyer i partiet, kall det gjerne et politisk kompromiss. Da vil jeg igjen peke på Hareide og Syversen som et tospann som både matcher hverandre og utfyller hverandre. Begge er lojale mot partiet, begge har kvaliteter som er viktige og de er begge erfarne og dyktige.

Jeg ser framover, og jeg har trua på KrF.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt