Verdidebatt

Om mat og verdi

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

(Dette er et svar til Johs Ensbys utfordring.)

Jeg mener man burde ha forklaringsplikt når man snakker om verdiskaping. Hva slags verdier snakker man om. Her får vi høre at i Oslo produseres det mer verdier per arbeider enn i resten av landet. Det er fagfolk som sier det, men hva sier de egentlig?

Alle disse fagfolkene ser ut til å være enige om at verdier = penger. Den eksakte verdien av utført arbeid er den lønnen som arbeideren får. Så det de sier er da at folk i Oslo tjener i gjennomsnitt mer enn folk i resten av landet.

Da skulle man jo tro at utkanten ble sint på Oslo fordi de får mer utbetalt, men nei, man er tydelig flau og prøver å skylde på en skjev regnskapspraksis. Alle ser ut til å akseptere at verdiskapning kan måles i finansielt utbytte. Men det er jo sykt.

Et brød i Norge koster mange ganger så mye som et brød i Somalia. Betyr det at en som produserer et brød i Norge hvor folk er mette skaper mer verdier enn en som produserer et brød i Somalia hvor folk er sultne?

En reklamemann som skaper et nytt behov tjener mer enn en som produserer korn. Er det da større verdi i et kunstig behov enn det er i mat?

Vi lever i en verden der millioner ikke har mat og vi er i stand til å produsere mye mer mat her i landet uten at noen av oss vil lide noen nød for det.  Hvis vi dyrket opp all dyrkbar jord her i landet (27 000 kvkm) og dyrket poteter på alt (4 tonn/mål) ville det være kalorier nok til hele verdens befolkning i en måned hvert år. Og vi har fisk og masse utmark. Vi kunne gjort en forskjell i verden, så små vi er.

Men dette er ikke verdier sier man, verdier skapes ved å flytte på penger, så får vi heller kjøpe mat fra de som ikke er så flinke til å flytte penger. Det lønner seg, sier man.

Økonomer har sikkert rett når det gjelder økonomi, får vi håpe, men verdier mener jeg må måles med en moralsk målestokk og da er det få ting som slår mat. Hadde økonomen klart å fø verden med sine manipuleringer, hadde det vært fint, men slik er det tydeligvis ikke og da burde vi heller satse på bonden.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt