Verdidebatt

Villig til å skrape KrF

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Pyromanen Hansen ute med fystikkene igjen

De siste ukene her det igjen haglet kontroversielle utspill fra KrFs 2. nestleder Inger Lise Hansen. Selv Vårt Lands sjefsredaktør Helge Simonnes er nå kraftig bekymret over den politiske pyromanvirksomheten Hansen bedriver.  KrF faller som en stein på meningsmålingene så snart Hansen nærmer seg pressen, og partiet er igjen faretruende nær sperregrensen. Så enkelt og så tragisk er det faktisk.

Villig til å la KrF gå til dundas på meningsmålingene

I TV-programmet ”Kristiansen og Strand” sist fredag oppfordret KrFs 2. nestleder Inger Lise Hansen til å ofre en stor gruppe av KrFs kjernevelgere. Hun proklamerte at hun rett og slett er villig til å la KrF gå til dundas på meningsmålingene før hun håper partiet skal begynne å klatre igjen med et sterkt revidert program, ny profil og nye velgere. Hun innrømmet også at dette var et meget dristig eksperiment.
Hansen vil altså ikke bare skifte fargen på bilen fra gul til blå gjennom å omdefinere KrF fra å være et sentrumsparti til å bli en del av den borgelige borgelige blokken. Hun vil også skifte ut motoren i bilen (programmet) og passasjerene om bord (velgerne). En skal høre mye før ørene detter av. KrF skal altså i Hansens verden bli et høyreliberalt kristeligdemokratisk parti.

Har ambisjoner om å lede

Som gjest hos Kristiansen og Strand var Inger Lise Hansen også tydelig på at hun selv har ambisjoner om å bidra til endringene hun foreslår ”som en del av partiets ledelse”. At hun sa dette gjorde det ganske tydelig for alle som så på programmet at hun har ambisjoner om en enda mer sentral rolle i KrF. Så store kursendringer på bilen krever jo begge hendene på rattet. Det må i klartekst bety at Hansen ser på seg selv som en aktuell lederkandidat i KrF. I så fall må jo også føreren i KrF-bilen skiftes ut. Han heter Dagfinn Høybråten.

Handlingslammet og paralysert partiledelse

Dagen derpå var fylkesleder i Hordaland Kristian Helland ute og forsøkte å helle olje på vannet. Hordaland er blant de aller mest markante KrF-fylkene utover Rogaland, Møre og Romsdal, Vest-Agder og Aust-Agder. Hellend forsøkte å forklare på TV2-nyhetene i går at partiet nå var vant til Hansens stadige utspill i media. Han sa også at Hansens siste utspill kunne føre til at KrF var ute av Stortinget innen ti år. Jeg tror godt KrF kan være ute av Stortinget ved neste stortingsvalg hvis dette får fortsette.
Dagfinn Høybråten og resten av ledelsen i KrF har så langt ikke klart å holde Inger Lise Hansen i ørene. Hun får ture fram i media som før med katastrofale konsekvenser. Det er nå full forvirring om hva KrF er som parti, hvem som egentlig leder partiet, hvilket program KrF egentlig har og hvilken vei partiet egentlig ønsker å ta videre. Og dette skyldes i stor grad Inger Lise Hansen og at partiledelsen ikke har baller nok å ta et tydelig oppgjør med hennes illojalitet.
I februar 2010 oppfordret jeg Inger Lise Hansen til å fratre som 2. nestleder i KrF med følgende begrunnelse:

·         Hun har satt seg selv i en umulig situasjon ved at hun nå ikke lenger kan fronte flere viktige saker i KrF program, som er vedtatt av landsmøtet

·         Hun har satt partiets tillitsvalgte i en umulig politisk situasjon gjennom å så stor tvil om KrFs standpunkter fram mot neste valg

·         Hun har handlet illojalt mot partileder Dagfinn Høybråten gjennom sine stadige utspill i media

·         Hun har handlet illojalt mot partiets landsmøte

Jeg sa også:
Slik situasjonen er nå med meningsmålinger nær sperregrensen, trenger KrF hver eneste fotsoldat. Derfor må nå partiledelsen samle og ikke spre sine velgere. For at det skal kunne skje, må Inger Lise Hansen fratre, slik at vi kan få ro og samle oss om politikken KrF faktisk har vedtatt på sitt landsmøte fram mot neste valg.
En nestleder er valgt for å fronte partiets politiske program. Dette helt fundamentale har Inger Lise Hansen handlet stikk i strid med, og derfor bør hun nå fratre.

Jeg kan overhode ikke se at saken står annerledes i dag.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt