Verdidebatt

Neppe kvinnelige engler

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg fikk en henvendelse i dag, og jeg legger mine tanker om spørsmåle ut til samtale på Verdidebatt. En person skrev anonymt til meg: "Jeg tror at det ikke finnes kvinnelige engler. Er det riktig?"

Mitt svar er at jeg tror at han har rett. For øvrig fins det neppe mannlige engler heller.

Hvordan jeg kan si det? Jeg bygger på Bibelen og hva Jesus sier, andre kan mene noe annet.

Jeg viser til en stridssamtale mellom saddukeerne og Jesus. Dette religiøse partiet trodde ikke at det ville bli noen oppstandelse for de døde, med andre ord ikke noe liv etter dette.

De ville prøve å sette Jesus fast med et tenkt eksempel: «Mester! Moses har foreskrevet oss at dersom en mann dør og etterlater seg kone, men ingen barn, da skal hans bror gifte seg med enken og holde oppe slekten for sin bror. Nå var det sju brødre. Den første tok seg en kone, men døde uten å etterlate seg barn. Den andre tok henne da, men døde uten å etterlate seg barn, den tredje likeså. Ingen av de sju etterlot seg barn. Sist av alle døde også kvinnen. Men i oppstandelsen, når de står opp, hvem skal da ha henne til kone? Alle de sju har jo hatt henne til kone?»

Slik lød det intrikate og til dels spydige spørsmålet, men Mesteren satte dem på plass: «Jesus sa til dem: Er det ikke derfor dere farer vill, fordi dere ikke kjenner Skriftene og heller ikke Guds kraft? For når de står opp fra de døde, verken tar de til ekte eller blir gitt til ekte, men de er som englene i himmelen.» (Mark 12,18–25)

Med andre ord: Det blir ikke noe ekteskapelig samliv i den nye tilværelsen Guds barn skal oppleve. I livet her på jorden begrenses vi av døden og en forutbestemt levetid. Skal menneskeheten holdes oppe, må det derfor fødes nye individer. Til dette har vi fått kjønnsforskjeller og forplantning. Men dette er ikke nødvendig i himmelen.

Det betyr ikke at all kjærlighet er slutt i livet etter oppstandelsen. Antakelig blir den bare mer fullkommen.

Flere engler omtales i Bibelen ved navn, og da med mannsnavn, for eksempel Gabriel. Men det betyr neppe at han var mannlig i sitt vesen, til forskjell fra kvinnelig. Vi klarer jo ikke å forestille oss kjønnsnøytrale vesener.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt