Verdidebatt

Myten om Placebo

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Sa du heldbredt ved bønn? Det er vel ikke noe mirakel, det er Placebo, et velkjent vitenskapelig fenomen. Noen som har hørt det før?

Placebo er ganske riktig vitenskapelig påvist for enkle lidelser. Man har gitt pasienter sukkerpiller uten at de visste det og de har blitt helbredet. Vitenskapen har altså påvist at "hvis du tro, skal du bli helbredet". Hvor har jeg hørt det før?

Jeg har hørt om folk som har blitt erklært uhelbredelig syke av legen sin. Så har de fått forbønn og blitt friske. Tilbake til legen blir det hele forklart med Placebo. Det rare er at jeg aldri har hørt om at pasienten da saksøker legen sin. Det burde man jo gjøre. Her har legen visst om en behandlingsform som virker og likevel unngått å bruke den. Sånnt er straffbart.

Hvorfor er det så veldig mye Placebo i kristen sammenheng og så lite i verden omkring. Vil ikke Humanetisk forbunn at folk skal bli friske? Hvorfor er det ingen som blir helbredet ved troen på de humanistiske verdiene?

Hvorfor ikke innrømme det: Placebo er en sekke-diagnose som man bruker på alt man ikke kan forklare. Derfor er det ingen forklaring å si at det var Placebo, det man egentlig sier er at man vet ikke hvordan det skjedde.

Når en mirakuløs helbredelse ikke gjør inntrykk på en ateist skyldes det kanskje den omvendte Placebo effekten: Den som ikke tror blir ikke helbredet, men må forbli blind.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt