Verdidebatt

Gåten Harald Eia aldri løste

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Gåten Harald Eia aldri løste

Agnes Bolsø så triumferende på Harald Eia, og spilte ut sitt antatt beste kort: “Du kan ikke forestille deg kjønn uten språk”. Eia så litt overrumplet ut, og påstod at det kunne han. Men jeg tviler på at selv tusen-kunstneren Eia er i stand til å forestille seg noe som helst, heller ikke kjønn, uten språk. Han møtte veggen i møte med et uttrykk for en måte å tenke på, som jeg tror svært forenklet kan fremstilles i form av tre påstander.

1.      1. Alt er språk: Vår kunnskap om virkeligheten er alltid i en eller annen forstand tolket kunnskap. Kunnskap som er tolket ved hjelp av språket vi (tilfeldigvis) har til rådighet. Vi kommer på en måte aldri bak eller utenom språket. Virkeligheten er tilgjengelig for oss som kunnskap og erkjennelse, gjennom det språket vi er henvist til å erkjenne ved hjelp av.

2.      2. Alt er pedagogikk: Språket vårt har vi jo en gang lært. Det er menneskeskapt, og det kunne teoretisk sett ha vært helt annerledes. Om all min kunnskap er språkbasert så er den også tillært. Da kan den også avlæres. Nye språklige forestillinger kan tillæres og fortrenge de vi ikke lenger ønsker oss. Hva slags skole man får når kunnskap oppfattes som noe man har blitt enige om, har Halvard Jørgensen på en ypperlig måte belyst her på verdidebatt:

3.      3. Alt er politikk: Om virkelighet er hva vi til en hver tid har blitt enig om at nå skal være, er det er ingen ting som i prinsippet ligger på utsiden av hva vi kan vedta, forby eller bestemme oss for. Vi kan kort og godt bli enige om å vedta at virkeligheten er slik eller sånn. Så lenge vi har flertall på stortinget, selvsagt.

Det er mulig det er uvanlig å uttrykke seg på denne måten. Men det går en rød tråd fra Agnes Bolsø sin forståelse av kjønn til en lettvint åndelighet hvor man kan tenke eller føle seg til salighet. Fra overoptimistisk tro på effekten av nye holdningskampanjer, til påstanden om at kompliserte samfunnsproblemer oppløser seg selv så snart vi slutter å generalisere, eller lærer at vi ikke skal snakke om “oss og dem”. Så lenge avisene slutter å skrive eller omtale ting på en bestemt måte, eller rapportere om forhold med en bestemt vinkling. Om ikke dette funker kan vi jo alltids vedta at visse ord som før var ok, ikke lenger er legitime. Alle disse måtene å tenke på er frukter fra samme store og etterhvert svært frodige tre, hvis røtter er dypt plantet i en bestemt måte å tenke om språket på.
Det er ikke mulig å tenke seg kjønn uten språk. Men det er ikke dermed gitt at kjønn, eller resten av virkeligheten for den saks skyld, av den grunn kan reduseres til en renspråklig konstruksjon som kan læres og avlæres, defineres og omdefineres, vedtas eller forbys.
Men er det noen som kan gjøre det Harald Eia ikke gjorde på Hjernevask, nemlig å presentere et gjennomtenkt motargument i møte denne måten å tenke på?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt