Verdidebatt

Høyres valg.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

De siste månedenes meningsmåliner gir interesante perspektiver. Vi er ca. midt mellom stortingsvalg og fylkes/komunevalg. To valg hvor mange velger forskjellig, ganske enkelt fordi lokal og nasjonalpolitikk er to forskjellige ting. Lokalvalg er også gjerne veldig personavhengig noe stortingsvalg i noe mindre grad er.

Likevel er et sånn "midt i" tidspunkt et fint tidspunkt å drive med litt enkel matematikk.

Alle meningsmålingene er ikke like, så resultatet spriker noe. Men den som er klar er: Høyre er nøkkelen for borgerlig regjering etter 2013.

Høyre og FRP har på de fleste målingene "rent flertall" sammen. Mens "de rødgrønne" har tapt sitt "rent flertall". Det taler for regjeringskifte. Men jeg vil hevde det finnes to alternativer. Høyre bør snarest teste ut de to alternativene på velgergruppen sin, for å se hvilket som gir vekst på meningsmålingene, og hvilke som gir "velgerflukt". Det kan gjøres ved å bestille en egen meningsmåling med innledende spørsmål "stemte du på høyre i forrige stortingsvalg?". og hvis ja, "hadde det vært valg i dag, ville du stemt høyre igjen?", og "hvilke av følgende regjeringsalternativer ville du foretrukket?".

Det ene alternativet er selvfølgelig Høyre-Frp i rent flertall. Men om velgergruppen egentlig ikke ønsker denne konstalisjonen, så vil det å gå inn i dette medføre tap ved neste korsvei og makten går tilbake til sos

ialistisk fløy.

Det andre alternativet er faktisk reelt nok om mann ser på siste målinger:

Høyre-Krf-Venstre. Den "gode gamle Bondevik2 modellen".

For "sentrum" er ikke dødt. De siste målinger viser at denne modellen gir godt over 30% opplsutning. Den ligger ann til å bli større enn "Frp alene". Den er snart også større enn "AP og venner" om veksten øker. Dermed må det en "FRP-AP" sak sammen for å felle en slik regjering (selv om det blir en mindretallsregjering), og hvor sannsynlig er det?

Jeg foreslår at Høyre bruker tiden smart fram til "mellomvalget" og tester ut modellene på velgergruppen. Konklusjonen danner så grunnlaget for valgkampen opp mot neste stortingsvalg. Velgerne vet da helt klart hva de får om de velger Høyre.

Så får vi samtidig se hvordan de pågående strategiprosesser i krf gir utslag for deres resultater på meningsmålingene framover.

(Forøvrig er det ikke noen hemmelighet at jeg foretrekker alternativ2 av de ovenfor.)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt