Verdidebatt

Eksporter norsk kultur

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I Vanuatu besøkte jeg en landsby som hadde bygget sin egne yacht-club av pinner og strå. En av landsbyens eldste passet meg opp og ville prate. Han fortalte at han i sin tid hadde fått være med en delegasjon til Paris. Der hadde de lært mye nyttig. Særlig var han begeistret for ideen med demokratisk valgte kommunestyrer. Fulle av begeistring hadde de reist tilbake for å prøve ut de nye ideene. Og han var meget fornøyd. Det siste prosjektet deres var denne yacht-klubben, og den tjente de godt på.

Så da har jeg en helt ny ide. I stedet for å bygge barrikader rundt hardingfela, hvorfor ikke bli litt proaktiv. La oss eksportere norsk kultur til utlandet.

Bygg skoler og universitet beregnet på folk i U-land. Lag egne studieretning for entreprenører i U-land, betal folk fra fattige land så de kan bo i Norge noen år og lære hvor bærekraftig småindustri kan bygges opp. La de legge planer for et prosjekt som diplomoppgave og send dem tilbake med nok midler til å starte opp. Tilby kurs i bygging av demokratiske stater til kommende politikere, osv. Viktigst av alt, la de gå rundt i Norge og se hvor fint man kan få det.

Kanskje vil vi finne ut at ikke vi kan alt vi heller, så læringen kan sikkert gå begge veier. Amerikanerne har klart å eksportere T-trøyer og Nike joggesko til hver minste avkrok i jungelen. La oss eksportere flid, nøysomhet og demokrati (for det er norske verdier, er det ikke?). Hvorfor skal vi holde alt det fine vi har lært gjennom århundrene for oss selv?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt