Verdidebatt

Ensidig

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Mediene skriver daglig om "psykisk syke". Men de forklarer aldri hva de legger i uttrykket. Betyr det personer som er psykotiske? Eller innbefatter det alle som har fått en psykiatrisk diagnose?

Er medieverdenen klar over at ikke alle ser på sin psykiske lidelse som en sykdom? Ingen i denne verden skal i alle fall få meg til å se på følgene av krenkelsene som ble påført meg av andre mennesker gjennom hele barndommen, som noe sykt ved meg!

Det eksisterer forskjellige opplevelser og meninger om hva psykiske lidelser er, og det er altså mange av oss som tar avstand fra sykdomsmodellen og sykdomsbegrepet. FN-konvensjonen for rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne bruker "mentale funksjonsnedsettelser", mens ”psykososiale funksjonsnedsettelser” anvendes av den internasjonale brukerbevegelsen.

I brukermedvirkningens tidsalder er det ikke legitimt å nærmest konsekvent bruke en betegnelse som mange berørte ikke bare føler seg fremmed overfor, men også opplever som krenkende. Formidlere og debattanter om psykisk helse, som journalister, helsepersonell og politikere, må begynne å ta hensyn til at mennesker med psykiske lidelser, i likhet med andre, ønsker å ha et ord med i laget om hvordan de selv skal navngis.

Å be om en mer variert språkbruk er vel ikke å kreve for mye?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt