Verdidebatt

Når gudsbildet korrigeres

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er sunt når gudsbildet blir korrigert så Gud ikke blir oppfattet som en som griper inn i alt.

Den tragiske båtulykken utenfor Mandal, der fire unge dansker mistet livet, har ført til debatt om gudsbildet i Danmark.

De fire savnede guttene var tilknyttet Kristeligt Forbund for Studerende. To overlevde båthavariet, en av dem svømte sju kilometer i opprørt hav for å komme til land og hente hjelp, noe det ble stor oppmerksomhet om.

For 50 år siden var det en lignende båtulykke i Norge. Daværende generalsekretær i det norske skolelaget Arthur With druknet i Songavann  ved Tokke sammen med to andre under en dugnadsleir.

Etter slike ulykker er det mange som sitter igjen med store spørsmål. Det skjer nå også i Danmark. Mange unge vil få korrigert sitt gudsbilde etter denne ulykken, hevder danske teologer som Kristeligt Dagblad har snakket med.

– Vi taler om en ung og forholdsvis uprøvet generasjon som er vokst opp med bildet av Gud som en som beskytter og redder oss, sier generalsekretær Thomas Bjerg Mikkelsen i den danske indremisjonen.

Hvordan vi snakker om Gud, får konsekvenser for troen. Altfor mange skaper et bilde av en Gud som ansvarlig for alt som skjer. Særlig fristende er det å gi Gud æren når en kommer velberget fra en kritisk situasjon. Men da sier vi samtidig at Gud må ha ansvaret når det vonde skjer.

Da er det langt bedre å være tydelig på at hvert enkelt menneske er ansvarlig for sine egne handlinger. Gud har gitt oss frihet til å velge, og vi må sterkere understreke at våre valg kan få dramatiske konsekvenser. Dermed settes også Gud inn i en tydeligere sammenheng. Han er ikke den som skalter og valter med menneskers liv. Dette kommer ikke i konflikt med den kristne bekjennelse til Guds grunnleggende godhet og omsorg.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt