Verdidebatt

Selvmordsparadigmet og innvandring

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
Premiss: Kun en avklaring om fremtidig demografisk situasjon, ikke en debatt om fordeler/ulemper ved et multikulturelt samfunn.
Jeg har lest til side 300 i boken ”Selvmordsparadigmet”. Jeg må jo medgi at jeg har begynt å kjenne en viss uro nå, og jeg trenger derfor litt avklaring før jeg kjøper alle dommedagsprofetiene. Jeg burde vel ha skjønt det av tittelen på boka, men det ser virkelig mørkt ut i følge Anfindsen. Så er det mulig å hjelpe meg litt på vei her?

1)      Hvor mange innvandrere av ikke-europeisk herkomst kommer vi til å ha i Norge om 50 år?

2)      Hvor sannsynlig er det at de blir i flertall på et eller annet tidspunkt?

Etter hva jeg kan lese av boken så er svaret på spørsmål 2 nokså nære 100% om ikke det skjer en kraftig omlegging snart. Anfindsen har en og annen høne å plukke med SSB tydeligvis, men henvisningene gjelder publiseringer som ligger noe tid tilbake, så derfor har jeg har funnet frem en nyere SSB-artikkel . Den sier at mengden ikke-europeiske innvandrere pr i dag er ca. 135 000; dvs. det var det jeg klarte å regne ut av Figur 3. Det virker jo ikke spesielt mye (tenker jeg), rundt 2,8% av befolkningen. Videre har jeg lest en annen SSB-artikkel som forteller meg noe om fruktbarheten til nordmenn og innvandrere. Den sier at innvandrere som kommer hit før fylte 17 år, har fruktbarhetstall på linje med nordmenn. Videre sier den (eller så har jeg lest det et annet sted) at fruktbarhetstallet for innvandrere som kommer hit etter fylte 17 år er på vei nedover. Dette bekreftes vel også av denne statistikken fra GapMinder, som viser at fødselsratene faller over hele verden. En noe enkel konklusjon fra min side kan da bli, at om innvandringen stoppes i dag, så vil ikke den ikke-europeiske gruppen bli en såpass stor minoritet at det vil true stabiliteten i samfunnet. Kanskje den vil vokse litt, men ikke mye.
Så litt forenklet kan jeg prøve meg på: ”Det er ikke dagens innvandrerbefolkning i Norge som er problemet, men den store gruppen som eventuelt kommer hit i løpet av de neste 30-50 årene”.
Er jeg på sporet av noe eller er det noe grunnleggende galt her i mitt resonnement/kilder? Jeg tar gjerne i mot innspill fra alle som har noe kunnskap om dette området, evt. nyttige kilder.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt