Verdidebatt

Å stilles til regnskap

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Offentlige regnskap handler om tillit og å respektere de som bidrar på spleisefesten, uansett sammenheng.

For noen år siden foreslo Frp at det burde settes opp regnskap over hvor mye av skattepengene som går til veiene - dette var naturlig nok ett ledd i deres kamp mot bomringene. De andre partiene bare fnyste av dem. Men Frp hadde da et poeng, for om det skulle vise seg at vi betalte dobbelt for samme ting, hvorfor skulle man da hatt bomringer? (litt av en frontsak men dog) Samme partiet ønsket innvandringsregnskap - det fikk vi heller aldri. På tross av at vi vet at innvandringen koster mye penger for flere land i Europa, i hvert fall de europeiske (se Hege Storhaugs bok "Rundlurt"), ble det ikke lagt ut noe seriøst. Nok en gang blir ikke vi som betaler skatt tatt på alvor. Når en regjering/stat fortsetter å være så arrogant, og nekte å vise til hva spleisefesten vår bidrar til, så sitter vi igjen maktesløse, og vi blir distansert fra dem.

Og vi burde ikke tenke annerledes om menigheter. Frikirker har det som kalles for "tiende", dvs at mange av medlemmene betaler 10 prosent av hva de tjener. Man begrunner dette i Bibelen, med at det er en lov fra Gud, og at om du gir såpass mye penger, vil du få enda større velsignelser tilbake (dette er jo sosialdemokratiet i et nøtteskall forresten). Ok, jeg tror ikke disse lovene er obligatoriske, men en viktig relevans ser jeg med dem, akkurat som med velferdsstaten - det er fordi man sikrer seg nok penger til å leie det bygget man bruker, og til å få inn litt penger til ulike prosjekter, og gjerne lønninger. Statsstøtten alene vil ha rimelig lite å si, så man er fullstendig avhengig av medlemmenes lojalitet i sånne kirker.

Men også her synes jeg at man skal være skeptisk som tiendebetalende medlem, om kirken ikke er villig til å vise noe regnskap for hvor pengene går. Prester og politikere kan begge være korrupte selvsagt, og med et særpreget kristent (eller bare vitenskapelig fundert) menneskesyn, skal man ikke være for sikker på noen som helst. Det er klart lysten til å betale inn til et felleskap minker, om man er litt skeptisk, og ser at man ikke får vite hvor pengene går. Tillit er viktig, og det må gå begge veier.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt