Kommentar

Rasert TV-debatt uten politikk

Over 300.000 daglige seere stakk. TV-kanalenes nedlegging av debattprogrammer parkerte både stridssaker – og politikere.

Et halvår etter at NRK og TV 2 flyttet bort debattprogrammer som RedaksjonEN og Tabloid fra kjernetiden, ser man noen tydelige endringer i norsk politikk:

Makten snakker mer alene. Protestrøstene er færre. Og demokratiet får mindre innsyn fra godstolen og påfølgende reaksjoner fra folkedypet.

Denne uken starter TV-høsten for fullt i Norges to store fjernsynskanaler. Og NRK fjernesynet – som i går rundet 50 år – fortsetter med å kutte ned debatt.

Vinteren og våren etter at NRK fjernet RedaksjonEN fra hovedkanalen og opprettet Aktuelt på smalere NRK2, sa rundt 340.000 daglige debattseere på hverdager farvel. Det viser tall Vårt Land har innhentet hos NRK.

• Bare gjennomsnittlig 83.000 nordmenn fulgte i vår nykomlingen Aktuelt på hverdager på nabokanalen NRK2.

• Hele 421.000 – ti prosent av alle nordmenn – fulgte derimot RedaksjonEN da det den gang ble sendt en time etter Dagsrevyen.

NRK kutter mer. Også TV 2 ryddet bort debatt. Tabloids dueller ble tatt av hovedkanalen og plassert hos Nyhetskanalen. Og seere ble borte. I sin tid fulgte hele 184.000 i gjennomsnitt Tabloid på hverdager. Nedlagte Holmgang med Oddvar Stenstrøm samlet før øvrig 362.000 seere onsdagskvelder i sin siste sesong.

I høst kutter NRK enda mer. Arvtakeren til Viggo Johansens RedaksjonEN – Aktuelt – skal ned fra fire til tre dager i uka.

Mange seere finner seg vel til rette med at krangling erstattes av hygge. For eksempel serveres programmet «Munter Mat» førstkommende onsdag på det sendetidspunktet Viggo Johansen tidligere brukte til å grille en svett toppolitiker. Smaker, moro og kjøkkenhygge har tatt over for grilling med ord.

Rundsnu i mediebildet: Nedtoningen av politikerdueller om dagens smell i nyhetsbildet er redaktørgrep for å gjøre seere tilfreds. Og litt klisjeaktig: Tilpasse seg en ny medietid, der unge og stadig flere eldre bruker internett som infokilde.

Men for politikken er hverdagen merkbart endret. Rådgivere og toppolitikere sukker over at saker forsvinner, demokratiet presses og at dagsordenen man krangler om blir tynnere.

• Økt tabloidmakt: Løssalgsavisene – spesielt VG – er blitt tyngre opinionspåvirker. Avisene er i større grad trykkskapere alene. Temperaturøkningen og nye vendinger store saker fikk i TV-studio på kveldstid, er borte.

• Enetalens vekst: Et av NRKs svar på kutt av RedaksjonEN var utvidet Dagsrevy med egen dyp temabolk mot slutten. Der hersker ikke duellene, men dybdeintervjuet. Politiske kritikere sliter med å henge seg på – og korrigere.

• Spillet vinner:  Hvem vinner og taper? Hvem er svekket? Må han gå? Rådgivere og erfarne parlamentarikere opplever at nyhetsinnslag fra den politiske arenaen om «det store spillet» vinner enda mer terreng over tradisjonelle oppgjør om saksfelt.

• Makten snor seg: Når TV-seerne er færre, og Aktuelt sendes på smalere kanal, kommer statsråden sjeldnere selv. Garvede rådgivere hos opposisjonen mener at regjeringen slipper unna med å sende statssekretæren i stedet når saken er ekkel. Angrepsvillige opposisjonstopper møter ikke så ofte som før den ansvarlige statsråden – og mister sjanse til å avsløre «politisk juks» foran seerne.

Temakrymping: RedaksjonEN og Tabloid hadde ofte samme kveldsmeny: De samme toppene og samme krangletema. Men kravet til å fylle sendeplan og skape variert meny gjorde likevel at små saker ble løftet og gjort større. Nå er terskelen for at nye tema blir store, atskillig høyere.

• Færre ansikter: Også terskelen for andre politikere enn toppene til å markere seg øker. TV-holmgangene er færre – og partiene begrenser bredden av «vakthavende debattpolitikere».

Som i valgkamper møter velgerne da færre ansikter – toppfolkene som fra før behersker den trenede, gjerne kjedsommelige, politikertale. Og for partiene er det tyngre å trene frem og presentere nye debattanter.

• Makten vinner: Små opposisjonspartier med saksgalleri på utsiden av hovedstrømmen, har fått en tyngre vei inn i studio. Men det gjelder også rødgrønne juniorer som Sp og SV. «Det er nesten bare kritikk av egen regjering som selger», ble det sukket her om dagen.

• Og makten taper: Når den blir presset, kunne også regjeringen selv ha nytte av de daglig debattpaneler i beste sendetid: En statsråd i motvind kunne arrestere opposisjon, terpe på egen motinformasjon direkte til noen hundre tusen seere. I en sak a la monstermaster kunne regjeringen slik hatt en alternativ scene for argumenter til velgerne.

Folkedypets kår. Politisk debatt lever både spisst og levende – på Facebook og i såkalte sosiale medier. Men der kommer ikke smellene, som fort forplanter seg på førstesider og skaper tydelig og kjapt politisk trøkk. Forrige valgkamp var ingen triumf for nettmediene over TV-en.

– Det begynner å bli et demokratisk problem, sa Siv Jensen til Dagsavisen i vår om innsnevringen i debattarenaene på TV.

Frp-politikere har toppet deltakerlister i debattprogrammene. Heller ikke i høst blir det så mange kvelder som før med utrykning til Marienlyst. Fra studio har Frp dessuten vært mestere til å snakke hverdagsproblemer og fronte folkelig protest mot makt. Stemmen nedenfra har litt trøbbel med å høres nå.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar