Verdidebatt

Islam eller islamer?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg har valgt det litt underlige spørsmålet "islam eller islamer?" som overskrift på dette innlegget.

Verdidebatt er en blogg (og forum) med mye aktivitet - i flere retninger og former. Ofte kommer man inn på saker knytta til religion, politikk, kristendom - og ikke minst islam. De tolkninger som forekommer av "hva islam er" varierer fra det helt monolittiske til den andre ytterkanten - altså fra ett eneste islam (som alle muslimer puttes inn i) til en mer postmodernistisk forståelse (der det finnes én religion for hver eneste troende). Lignende kategoriseringer kjenner vi kanskje igjen fra debatter om kristendommen.

Jeg tror at mange har fått øynene opp for islam i løpet av de siste årene. Det har vært en del negativ oppmerksomhet knytta til tematikken (les islam), og mange har kommet med sterke ord og definisjoner (både offentlig og på internett). Jeg merker også at mitt eget bilde av den komplekse tematikken som begrepet islam utgjør har vært under forandring og utvikling, alt etter som jeg har lest, sett og hørt fra ulike kanter (alt fra muslimske kamerater, til konvertitter fra(!) islam, til fordomsfulle - i begge retninger - vestlige skribenter). Jeg tviler ikke på at mange andre har vært gjennom lignende tanke- og erfaringsprosesser.

På dette forumet kommer "islam" ofte opp som tema eller del-tema i mange tråder. Sterke ord brukes (i den ene eller andre retningen) for å beskrive og bedømme "hva islam er". Jeg har selv meninger om tematikken (og vil for ordens skyld si at jeg skiller mellom det teologiske og samfunnsmessige elementet). Svært ofte kommer begrepet "islamisme" opp, og ofte virker det som om mange peker på islamisme selv om de kun sier "islam". Kan hende er dette deres ærlige mening - og den må de få lov til å ha - men jeg savner likevel viljen til å nyansere og differensiere når debatten kommer inn på islam.

Kanskje vi her kan utveksle tanker og diskutere hva vi legger i begrepet - og hvilke nyanseringer og del-begreper vi ønsker å benytte oss av for å beskrive tematikken best mulig. Som overfor alle religioner, livssyn, ideer og ideologier kan det være en fin regel å forsøke å yte objektet (eller grupperinga) rettferdighet. Derfor bør vi - så langt det rekker - forsøke å komme med argumenter som er balanserte. Forøvrig er jeg sterkt for frie ytringer, så en hver må få lov til å komme med sine konklusjoner uansett hvilke retninger de måtte gå i.

Jeg rekapitulerer trådens overskrift; "islam eller islamer?". Sagt med andre ord; finnes det kun ett islam, eller er det mer fornuftig å nyansere og beskrive ulike tolkninger eller grupperinger? Spørsmålet rommer også islams natur, består det både av ei religiøs side og ei ideologisk - og kan vi snakke om helt andre kategorier også? (Et siste ønske er at alle prøver å holde seg til trådens tema og fokus, samt at vi lar monster-trucken stå i garasjen...).

Mvh Magnus

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt