Verdidebatt

Hvem er de og hvem taler de med

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er en rekke individer der ute som man gjerne skulle fått mer tak på. Litt som Leif Juster sin sketsj "Mot normalt" hvor han gjerne skulle hatt tak i den fyren som hele tiden messer mot normalt enten det er værtemperaturer eller unger født på Rikshospitalet.

Om det er mangel på kunnskap eller uvilje mot å navngi disse menneskene det står på er uvisst.

Men de må jo eksitere for det florere av omtale av dem både i nyheter, media, på debatter og så videre.

Hvem er det så jeg sikter til, jo det er folk flest, mannen i gata, PKerne (står visst for de politisk korrekte), kultureliten, makteliten, sosialistene, de venstreradikale, de intellektuelle, kulturradikale og hva de nå blir kalt.

Det kunner vært artig å fått navnene til disse menneskene som mange tydelig vis er så opptatt av. Kjenner de seg igjen i betegnelsene eller er det slik at de ikke i det hele tatt oppfatter seg som det de blir påstått å være.

Snakker de sammen, ser man konturene av en konspirasjon her. Er det slik at det sitter en kulturradikal kommite i et eller annet kontor eller heim og pønsker ut skumle undertrykkende planer for hvordan de skal fremme sitt syn og kneble rebeller som taler dem i mot. Hvor møtes folk i gata for det er vel ikke slik at de møtes på gatehjørner sånn litt i smug hvor de legger sine planer for hva det måtte være.

Makteliten, befinner den seg samlet eller er dette også en gruppe lyssky individer som styrer og steller. uten selv å stikke nesen frem, mens deres marionetter daner etter dukkemestrenes forgodtbefinnende. Kjenner alle i makteliten hverandre eller er det flere makteliter som har ulik agenda og ulike mål.

Hvor møtes de intellektuelle, hvem har gitt dem denne tittelen og finnes det skoler man kan gå for å utdanne seg til intellektuell? For det er vel ikke slik at om man kan lese noen bøker og kan hende skrive noen så blir man intellektuell. Var i så fall Henriette Schønberg Erken en intellektuell, hun var i det minste en meget habil kokebokforfatter.

Hva med de politisk korrekte, er det de som er for lavere bensinpriser og lavere skatter, er det de som mener formueskatten må fjernes, eller de som ønsker å sette opp skattene eller la dem være på det nivået de er. Er det politisk korrekt det som flertallet mener er da opposisjonen alltid politisk ukorrekt når de er ueninge med de som sitter i regjeringskontorene. Er det folket som bestemmer hva som er politisk korrekt?

Jeg har en mistanke om at veldig mange ville blitt forbauset om de hadde blitt fortalt i klare ordelag hva andre mente at de egentlig var. Har man gjennomføringsmulighet betyr det neppe at man anser seg som en del av en maktelite. Jeg tror mange av de som har mulighet ser på sitt virke med skjønnsomhet og er seg bevisst at handlingsmulighet og gjennomføringsmulighet også betinger en ganske stor prosjon ydmykhet.

Jeg tror det er veldig få intellektuelle som ser på seg selv som intellektuelle. Jeg tror de er mennesker som elsker kunnskap og som lever for å benytte denne på en god og konstruktiv måte. Jeg er dog overbevist om at det finnes mange som ser på seg selv som intellektuelle men som neppe er det. Men som alle de som går rundt å tror de er Napoleon ser jeg ikke noen grunn til å rive ned deres selvbilde. De får styre sine liv som de lyster.

Som sagt neste gang du ønsker å benytte deg av betegnelser som grupper av mennesker kan det være greit å navngi noen av disse for det er ikke gitt at de som leser det som skrives vet hvem de er. Det er sogar ikke sikkert de som blir gitt betegnelsen vet det selv heller.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt