Verdidebatt

Makt og frelse.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
Som vanlig anonymt statskirkemedlem har jeg ikke all verdens kunnskaper om katolske teologers tenkning og forestillingsverden. Derfor har jeg med interesse lest Keith Greens krøniker oversatt og publisert her på VD av Lars-Toralf Utnes Storstrand. Det er neppe i overensstemmelse med hverken Greens eller Utnes Storstrands intensjoner når jeg sitter tilbake og finner katolikkenes tenkning både eksotisk, fascinerende og spennende uten at det kommer til å få nevneverdig innflytelse på mitt liv som gudsøkende menneske.
Men jeg sitter også tilbake med en undring over det jeg opplever som en tone av aggresjon, fiendlighet og trusselorientering under det hele. En nesten angstbitersk atmosfære. Aggresjon og fiendlighet har ofte sin rot i begrunnet eller ubegrunnet frykt. Så i mitt stille sinn undres jeg på hva du er så redd for Lars-Tore? Er du redd disse skumle katolikkene skal komme og ete oss? For de virker da unektelig som  de reneste kannibaler?
Når jeg skriver et eget innlegg om saken er det fordi jeg mener å registrere at dette ofte er et mønster i debatt mellom kristne. Ikke redegjørelse for ens egen måte å tenke og forestille seg ting på. Heller ikke tilbakelent nysgjerrighet på andres tenkning og forestillingsverden, men fiendlige angrep på andres måter og fremhevelse av egen fortreffelighet. Og alltid med Den Hellige Bok som sannhetsvitne. Alt dette er selvfølgelig legitimt og det tilligger ikke meg å moralisere over det. Men det gir alltid en følelse av at man er mer ute etter å kontrollere og styre min tenkning enn å opplyse og orientere meg.
Personlig blir jeg  stilt oerfor denne typen tekst eller tale alltid sittende igjen med det samme spørsmål: Hvorfor forteller vedkommende meg dette? Er det min frelse vedkommende har omsorg for eller handler det om andre ting og beveggrunner?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt