Verdidebatt

Benny, du lyver!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Alle mennesker, også Guds apostler, profeter, lærere, evangelister, etc. kan falle i synd. Det baserer seg på at vi som mennesker har en syndig natur som til tider er som en løpsk hest, til andre tider som et stedig esel, andre ganger som en stolt og kneisende katt, men også som en rabiat hund. Helliggjørelsen handler om å temme hesten, disiplinere eselet, kue katten og helbrede den rabiate hunden.

Eller, for å si det på en annen måte: Når man faller, skal man ikke bli liggende. Ei heller skal man på militært vis bli liggende i gjørma og åle seg fremover. Som Jesus selv sa det: ”Gå bort (videre i livet ditt) og synd ikke mer!”

Hvis man nekter å ta et oppgjør med synden, la oss for argumentets skyld holde oss til en synd som er aktuell for mange; løgn, så vil det bare føre til en ting; et absolutt fall med fordømmelse som følger. 1Tim 1:10 er klokkeklar når det står at det er i strid med den sunne lære å være en løgner. (Som en digresjon her skal jeg vise til Titus 1:12-13, hvor det står at alle kretere er løgnere, og Paulus understreker at det er et sant vitnesbyrd. Hvorfor jeg tar dette med her, skal jeg komme tilbake til senere).

SANNHETEN

Før vi går videre skal vi ta med oss følgende utsagn fra Sir Winston Churchill, som sier: ”Sannheten er urokkelig. Ondskapen kan angripe den, uvitenheten kan forsøke å latterliggjøre den, men til syvende og sist står den fast”.

De hebraiske ordene for respektive ”sannhet” og ”løgn” er interessante. Sannhet heter ”Emet” og Løgn heter ”Sheker”. Jødisk barnelærdom, har det blitt meg fortalt forteller at skrivemåten forteller oss om disse tos natur (se bildet!).

Ordet for sannhet, emet, (til venstre på bildet) består av første, midterste og siste bokstav i det hebraiske alefbetet, og er derfor helhetlig (begynnelse, midte, slutt). Men mer enn det. Det står med føttene solid plantet og trygt. Ordet for løgn, sheker, derimot består av tre av de fem siste bokstavene av alefbetet, og må, på grunn av at det står på én fot, forsøke å balansere så det ikke faller, akkurat som en løgn. Det skal så lite, så lite, til for at en løgn velter og blir avslørt!

HINNS LØGNER

Den såkalte ’evangelisten’ Benny Hinn har gang på gang på gang på gang blitt avslørt som en løgner, dog uten å reise seg opp og ta et oppgjør med løgnen, og da snakker jeg først og fremst ikke om de teologiske løgnene som endog Ulf Ekman protesterte mot under førstnevntes besøk i Uppsala nylig.

Toufik Benedictus Hinn (ja, det er hva han egentlig heter!) ble født i Jafo, i Israel i 1952, men er ikke israeler. Hans far var palestina-araber av gresk herkomst og tilhørte den greske kirken, som en relativt stor gruppe av de ’kristne’ palestina-araberne gjør. Hans mor tilhørte den eldste nasjonale hedningekirke i verden, den armenske. Hinn ble derfor oppdratt i øst-kirkelig tradisjoner, sier enkelte kilder.

Hinn selv, derimot sier: ”Min oppdragelse var selvsagt katolsk, i og med at jeg gikk på den katolske skolen i Jaffa, Israel. Derfor har jeg også en katolsk innstilling. Da jeg ble født på nytt var jeg fortsatt katolsk på alle måter, i tanker og oppførsel” (Christianity Today, Sept. 3, 1991.)

Hinn har dessuten flere ganger hevdet at hans far var ordfører i Jafo (Jaffa) da han ble født, men dette har like mange ganger blitt avvist som en løgn. Hinn har imidlertid aldri korrigert seg (The Quarterly Journal, July-September 1992, pp. 1, 10-14).

Den offisielle historien forteller at Hinn som 16-åring, i Canada, konverterte til pinsebevegelsen, men han har til dags dato aldri vært medlem i den amerikanske pinsebevegelsen.

KATHRYN KUHLMAN

Hinn anser selv den såkalte ”mirakelforkynnersken” Kathryn Kuhlman som sin mentor, selv om han aldri har møtt henne. Kuhlman var hvorom allting er, ingen kristen. Hun fremviste flere ganger på de såkalte mirakelmøtene sine ”stigmata” – med blødninger fra sår som uprovosert åpner seg i håndflatene, og andre steder på kroppen. Stigmata er ikke et vanlig fenomen, men i de tilfeller det forekommer er det enten snakk om okkulte (demoniske) eller romersk-katolske omstendigheter.

HELBREDELSER

Hinn har offentlig fremsatt påstander om at han har en spesiell gave til å helbrede syke. Det at jeg kritiserer dette her betyr ikke at jeg ikke tror på nådegaven/e det er å helbrede syke, men at jeg ikke tror på Benny Hinn. Årsakene er mangslungne: Ikke minst at en rekke reportasjer på TV, som i Inside Edition, Dateline NBC (Australsk 60 minutes!) og flere andre har trukket disse spørsmålene i tvil.

Når og hvis Gud helbreder tror jeg helbredelsen er så fullkommen at det ikke vil finnes rom for tvil. Tvert om vil alle som forsøker å rive ned sannheten stå tilbake med skjegget i den ordspråksaktige postkassen.

PROFETIENE

Hinn er ikke minst kjent for å ha fremsagt en rekke tidfestede profetier som ikke har gått i oppfyllelse. Blant annet skulle USA i løpet av 1990-årene få en kvinnelig president, Gud skulle utslette alle homoseksuelle i USA, Fidel Castro skulle dø, hele Østkysten i USA skulle under 1990-tallet bli ødelagt av store jordskjelv, og at tusener skulle oppstå fra de døde, dersom deres kjære la de dødes hender på TV-apparatet når Benny Hinn talte via TV.

Regissør for et TV-program som ble sendt på TV-kanalen HBO (Home Box Office) med tittelen ”A Question of Miracles” sa at de hadde gledet seg til å vise mirakler på TV-skjermen og å lage en sterk historie på det, men at de ikke fant ett eneste tilfelle der mennesker var blitt helbredet av Benny Hinn.

Overvåkingsgrupper som amerikansk-baserte Ministry Watch, som utsteder anbefalinger på grunnlag av økonomiske undersøkelser hvem kristne bør støtte og ikke, advarte i 2005 om et alvorlig pengesløseri innad i Benny Hinn Ministries, og heller be om at Hinn omvendte seg fra sløseriet. Benny Hinns organisasjon har valgt å holde seg uavhengig fra de evangelikale kirkesamfunnenes rådssammenslutning for økonomisk etterrettelighet (ECFA).

Et knapt år senere bad Benny Hinn Ministries sine givere om en spesiell gave på 36 millioner dollar for å kjøpe et nytt Gulfstream G4SP, jetfly, som i tillegg koster 600 000 dollar i årlig vedlikehold og drift.

ALVORLIG SYKE; NEI TAKK!

Når Hinn arrangerer sine store helbredelsesmøter får aldri virkelig alvorlig syke komme opp på scenen. Nære venner av meg, har selv overvært dette, da en annen av deres venner som satt i rullestol, ønsket å bli helbredet. Da de syke ble kalt fram til podiet, og han begynte å rulle seg fremover; snudde Hinn seg mot ham og hveste: ”THAT MAN! GET HIM OUT OF HERE! GET HIM OUT! GET HIM OUT!”. Hva vitner det om?

Et annet øyenvitne forteller at Hinn under et korstog i Denver i 1999 ble så ’salvet’ at han begynte å growle (for de som ikke vet hva growling er, er det å snakke med en dyp, gurglende røst, slik mange vokalister i death metal-band gjør. I samme stemmeleie ikke bare advarte han tilhørerne om å tale imot eller løfte sine hender imot seg selv og hans organisasjon, men lyste en konkret forbannelse over alle som prøvde å gjøre noe sånt.

Det amerikanske TV-selskapet CBC brukte showet “The Fifth Estate” til å avsløre Hinn i 2004. Ved hjelp av skjulte kameraer og vitnesbyrd fra korstogene, forsøkte de å finne dokumentasjon på misbruk av penger, fabrikering av påståtte helbredelser, og de bekreftet at virkelig alvorlig syke ALDRI  får komme fram til Hinn. Dette blir også bekreftet i Mastergradsoppgaven til den CP-rammede baptistevangelisten Justin Peters, så vel som i et canadisk TV-opptak fra et møte der den unge kvinnen Grace, som led av muskeldystrofi, ble ledet ut og bort fra Hinn.

Hinns organisasjon hevder at ”ingen helbredelser blir vist på TV uten at de først er verifisert av leger eller medisinsk kyndig personell”. Da ”Fifth Estate” bad om å få se disse verifikasjonene, med henvisning til 70 angivelige mirakler, viste det seg at over halvparten av dem var blitt kringkastet – uten noen form for verifikasjon. Under press frigav Hinns organisasjon informasjon om fem mirakler, som hadde funnet sted over en periode på flere år, men teamet klarte ikke å få bekreftet noen av disse. De klarte derimot å spore opp flere mennesker, i USA og Canada, som angivelig skulle ha blitt helbredet på Benny Hinns møter, bare for å oppdage at ingen av dem var blitt helbredet.

Hinn hevder å engang ha helbredet en hjernesvulstrammet, men da Inside Edition fulgte opp saken, viste det seg at hjernesvulsten fremdeles var der.

En døv kvinne ’ble helbredet’ på et annet møte, men hennes private lege forteller at hun aldri noensinne var døv.

En kvinne i Houston, Texas ble kurert fra lungekreft. Hinn ropte: ”Den kommer aldri tilbake.” Kvinnen døde to måneder senere – av lungekreft, fordi hun nektet å tro på legen sin, som sa at hun fremdeles hadde lungekreft.

Hinn hevder å ha vekket om en død mann på platformen under et møte i Ghana. ”Vi har det på video!” sier Hinn, men nekter å vise videoen.

Pastor Larry Thomas, som utgir bladet “The Inkhorn” skrev i 1995: ”...helbredelsestelevangelisten har et veldokumentert rykte om fabrikasjoner, oppspinn, sannhetsomgåelser, overdrivelser og grove uttalte feil. Når man forsøker å verifiserte historiene hans ender de oftest opp med å ikke holde vann. Hinn har løyet om alt fra sine tre ulike omvendelseshistorier til hans fars politiske karriere, til stammingen han angivelig skal ha hatt som gutt, og et flykrasj der han kom fullstendig uskadd fra hendelse (The Inkhorn, August 1995, side 13).

Den svenske kristelige avisen "Dagen" trekker også fram dette med mirakler som er vanskelige å bevise. Dette kan du lese nærmere om her. Jeg skal bare nevne et par eksempler fra deres artikkel.

Bokseren Evander Holyfield ble, ifølge Hinns organisasjon, helbredet for hjerteproblemer av Benny Hinn, noe som førte til at Holyfield donerte 265 000 dollar til Hinns organisasjon. Problemet var at Holyfield aldri hadde vært hjertesyk, men var blitt feildiagnostisert.

UETTERRETTELIGHET

Som 24-åring påstår Hinn og ha besøkt det katolske sykehuset i Saulte Sainte Marie i Ontario i Canada. Her påstår han at de syke formelig spratt ut av senger og rullestoler og bare ble friske, mens han sammen med syv katolske prester og tre pinsepastorer holdt bønnestund i sykehusets kapell.

Det er tydelig at Hinn har et alvorlig problem med troverdigheten. En av bøkene hans, ”Welcome Holy Spirit”, forteller om tildragelsen i Saulte Sainte Marie, hvor han angivelig skal ha blitt invitert til det katolske General Hospital i byen. Hinn forteller i boken:

”Jeg fikk en spesialinvitasjon fra Abbedissen ved et katolsk sykehus i området. Hun ville at jeg skulle gjennomføre en spesiell gudstjeneste for pasientene, sammen med tre andre pinseforkynnere og syv katolske prester. Kapellet hadde plass til omkring 150.” (side 231).

Hinn fortsetter med å fortelle hvordan kapellet var fylt av kronisk syke, sengeliggende og rullestolsittende pasienter, samt leger og sykepleiere som tilskuere. Han forteller hvordan han tok kontroll og at han og de andre begynte å salve og be for de syke. Sykehuset så deretter ut som om ”et jordskjelv hadde rast frem under Den Hellige Ånds ledelse” (side 234).

Etter det hele var over skal abbedissen ha sagt: ”Dette er jo underfullt. Vil du nå komme og legge hendene dine på pasientene som er på rommene?” Så skal mer enn femti leger og sykepleiere ha fulgt ham på turen gjennom sykehuset (side 234).

”Mens vi gikk gjennom sykehuset, falt de en etter en under Guds kraft. Vi begynte å be for en mann som røykte og han falt i Guds kraft med den brennende sigaretten fremdeles i munnen” (side 235).

Problemet er altså at det hele er fabrikert. Oppspinn. Tull, tøys og nissevas. Sykehuset har også utstedt en offisiell uttalelse der de avviser det hele. (Ouarterly Journal, Personal Freedom Outreach, July-Sept, 1995.)

Enda mer betydelig er det at ingen lokale aviser husker tildragelsen, og ingen av prestene er blitt identifiserte Pastor Larry Thomas, som utgir bladet “The Inkhorn” skrev i 1995: ”...helbredelsestelevangelisten har et veldokumentert rykte om fabrikasjoner, oppspinn, sannhetsomgåelser, overdrivelser og grove uttalte feil. Når man forsøker å verifiserte historiene hans ender de oftest opp med å ikke holde vann. Hinn har løyet om alt fra sine tre ulike omvendelseshistorier til hans fars politiske karriere, til stammingen han angivelig skal ha hatt som gutt, og et flykrasj der han kom fullstendig uskadd fra hendelse (The Inkhorn, August 1995, side 13).

Sainte Saulte Marie er en relativt liten by, så det er ingen grunn til å tro at noe slikt skulle gå upåaktet hen.

Videre hevder Hinn at han i 1976, da han var 24 år talte på en katolsk pikeskole i Jerusalem, med det som følge at alle jentene på skolen – samt alle nonnene – ble frelst. En enkel kontakt med den eneste katolske pikeskolen i Jerusalem, Schmidts Girl College, avslører imidlertid det hele som løgn. Skolen avviser endog at de ville ha sluppet verken en karismatisk forkynner – og langt mindre en protestantisk forkynner inn på skolen.

FALSK LÆRE

Hinn har ved flere anledninger hevdet at Gud inntar ham og taler gjennom ham ved å overta tankene og tungen hans til de grader at han selv ikke aner hva han sier. Hva har da skjedd med den Gud som er Ordens, ikke uordens Gud? Den amerikanske organisasjonen Biblical Discernment Ministries rettet kritikk mot dette i 1992.

Benny Hinn har flere ganger sagt at han fører samtaler med de døde, respektive profeten Elia og Kathryn Kuhlman. Dette er entydig fastslått i Bibelen å være galt (5Mos 18:10-12), og en styggedom for Herren.

Den fremstående karismatiske teologen J. Rodman Williams advarer mot Hinn og sier at han er “henfallen til overdrivelser og ekstremisme. Utleggelsen av Bibelen [som Hinn gir] er ofte usunn og ubibelsk.” Han sier også at Hinn ”blander psykologiske teknikker med det åndelige”.

FALSKE PROFETIER

Som tidligere nevnt har Hinn fremført en rekke falske profetier. Philip L. Powell, som er leder for pinsebevegelsen i Australia, øyner lite håp om at Hinn kommer til å omvende seg, men håper likevel i det lengste. Han mener dessuten at Hinn burde vært refset offentlig på bibelsk vis, og kaller ham ”en falsk profet, helt klart”. Hinn proklamerte at innen 1999 skulle New Zealand bli en stor vekkelse til del. I stedet er det islam som har opplevd en vekkelse, ikke Guds menighet.

ALLE VEIER FØRER TIL ROM

Merkelig nok protesterte italienske pinsevenner og karismatikere på det sterkeste da Benny Hinn gjennomførte et større korstog i Italia. I 1996 nektet italienske Assemblies of God å støtte opp under korstoget, som ble støttet av en uavhengig pinsegruppering. Men selv de uavhengige pinsevennene lot seg sjokkere over at Hinn på det første møtet ikke engang åpnet Bibelen. På møtet den andre kvelden nektet den italienske tolken å oversette Hinns skamrosing av paven og den romersk-katolske kirken, samtidig som lovsangsgruppen nektet å synge. Korstoget endte med at arrangørene underskrev på et dokument der de avskrev all fremtidig kontakt med Hinn og alle forsøk på å invitere ham tilbake.

I 1997 ble han invitert til den australske grupperingen av Assemblies of God, hvor han også talte varmt om paven og den romersk-katolske kirken. Hinn fortalte om hvordan han hadde møtt kardinal Sin på Filippinene, og at han hadde underskrevet en avtale med ham om å ikke oppfordre katolikker til å forlate den romersk-katolske kirke. På sin side skulle ikke kardinalen forsøke å hindre katolikker å delta på møtene.

Det stanser imidlertid ikke der. Da Hinn ble intervjuet av Larry King på CNN gav han åpen tilslutning til avgudstemplene som fins både i Lourdes, Frankrike og Fatima i Portugal, og gikk endog til det skrittet å sammenligne disse med Bethesda-dammen som er nevnt i Bibelen. Lourdes og Fatima er begge knyttet til tilbedelsen av jomfru Maria – ikke til Jesus Kristus. Katolske oppslagsverker identifiserer Maria som kilden bak begge to, og i The Catholic Almanac står det om Fatima: ”Maria viste seg seks ganger mellom 13. mai og 13. oktober 1917 for tre barn på en eng kalt Cova da Iria utenfor Fatima nord for Lisboa. Hun bad barna være flinke å be rosenkransbønnen. Det folk flest ikke er klar over at rosenkransbønnen identifiserer Maria som ”medforsoner” sammen med Jesus, enda Bibelen i 1Tim 2:5 og 2Kor 5:21 slår fast at det bare fins en mellommann mellom Gud og mennesker, mennesket Jesus Kristus.

Benny Hinn fremmer også tanken om den romersk-katolske messen, med sitt kontinuerlige offer av Jesu legeme og blod. Problemet er at fundamentet for denne typen ”gudstjeneste”, er basert på blasfemi, basert på en fetisjismelogikk som reduserer den troende til en gude-eter. Legg merke til at Bibelen sier at Jesus døde en gang for alle og deretter stod opp fra de døde, og videre slår Paulus fast at dersom ikke Jesus er stått opp fra de døde – så er vår tro nytteløs. I den romersk-katolske messen ”dør Jesus tusentalls ganger hver eneste dag”, men han står aldri opp fra de døde... levende, to ganger fødte kristne kan ikke under noen omstendighet delta i en slik handling uten å ta åndelig skade.

Likevel ikke bare beskriver Hinn å ha deltatt i en slik messe, men går god for den. Under en messe i Amarillo, Texas, forteller han at han plutselig følte seg nummen i hele kroppen, og at han deretter strakte ut hånden og fikk tak i en kappe som føltes ”silkeaktig, deilig og myk... så følte jeg et legeme, formen av en kropp... og kroppen min ble nummen ... og Gud gav meg en åpenbaring, at når vi deltar i messen, så får vi del i Jesus selv. Han sa ikke, ”ta dette og et, dette representerer mitt legeme”, men ”dette er mitt legeme, som er brutt for dere”. Når man deltar i messen, får vi del i Kristus og vi blir fysisk helbredet. (The Confusing World Of Benny Hinn, G. Richard Fisher and M. Kurt Goedelman, pp. 132-133, quoting Praise The Lord Show, Trinity Broadcasting network, December 27, 1994.)

LØFTEBRYTEREN

Under et korstog i Las Vegas i 2001, lovet Hinn fra talerstolen at Benny Hinn Ministries, etter ’helbredelsen’ av den blinde 9-åringen William Vandenkolk, at de skulle sette opp et fond for ham til å dekke hans utgifter til fremtidig skolegang.  I ettertid har det imidlertid vist seg at Vandenkolk lider av retinoschisis, og at han fremdeles ikke bare er blind, men at han til dags dato (2010) ennå ikke har sett noe til fondet som Hinn angivelig skulle sette opp. Det til tross for at Hinn omsetter for mer enn 200 millioner dollar årlig.

Den 10. juni 2007, talte Benny Hinn i Auckland, New Zealand, da han stanset opp og skrikende skjelte ut en kvinne i salen:

”Hold kjeft. Du kan ikke snakke når jeg taler. Ingen kan gjøre det her. Vi kan ikke tillate at noen taler imot meg når jeg taler Guds Ord.”

Høres flott ut – og veldig åndelig, ikke sant? Likevel er det i strid med Bibelen, der selv Paulus sier at dersom en “i forsamlingen" får et ord fra Herren mens noen taler ”fra platformen” – skal den som taler ”fra platformen” tie!

Videre skjelte han ut foreldre med barn:

"Dette er Guds hus. Dere kan ikke la barna leke i midtgangene." Til en annen forelder, insisterte Hinn: "Dette er ikke ditt hus – og det er ikke et fotballbane" (enda det faktisk var akkurat dét det var – en fotballstadion!)
 
I samme møte skjedde dette, da han ble var en mann som vandret langs ytterkanten av lokalet: "Kan du være så grei å finne deg et sete. Du må da forstå at det at du vandrer rundt distraherer meg i salvelsen, så sett deg ned!"

Enn mer interessant er det at hovedtaleren i denne samme "kirken" uken etterpå var eksil-tibetaneren og bekjennende marxist, Dalai Lama.

Da Benny Hinn var på Fiji i 2006, dukket det opp mennesker på møtene fullt utstyrt med krykker – selv om de ikkje tidligere hadde brukt krykker. Andre som mente seg "helbredet" under møtene på lørdagen – var like syke igjen da mandagen kom.

Under møter i Bangalore, India, i 2005, ble det avslørt at de som påberopte seg å være helbredet under møtene var Hinns egne "frivillige" medarbeidere. Ingen andre 'ble helbredet'. Det har flere ganger blitt påpekt at før Hinn taler sprer de "frivillige" seg rundt om i salen, og når han ber om vitnesbyrd om helbredelse, kommer de løpende fra alle kanter og forteller "Jeg har fått synet tilbake. Jeg er helbredet fra kreft. Jeg kan gå igjen. Hjertesykdommen min har blitt kurert…"

I 1998 kom det for dagen at to medlemmer i hans innerste krets døde av heroinmisbruk. Etter mange løfter om reformering av organisasjonen, sparket han en rekke av sine styremedlemmer og hyret den tidligere politimannen Mario C. Licciardello (Carmans' bror) til å gjøre en undersøkelse av organisasjonen. Licciardello gikk så nøye til verks, at mer grums kom frem i dagen – og endte deretter opp med å bli saksøkt av Hinn. En dommer avviste søksmålet – fordi Hinn selv nektet å la seg intervjue av Licciardello. Licciardello gikk til motsøksmål, men samme dag som Hinn skulle gi sitt vitnesbyrd, døde Licciardello brått og uventet av hjerteattakk. Hinns organisasjon inngikk deretter en hemmelig avtale med hans kone – fikk dokumentene – som ble forseglet.

Det er altså rikelig av både vitnesbyrd og dokumentasjon som peker mot Benny Hinn heller enn for ham. Og det som peker mot ham er svært, svært negativt.

Til slutt skal jeg vende tilbake til digresjonen jeg var innom helt i begynnelsen, der Paulus sier at alle kretere er løgnere – og understreker at dette er et sant vitnesbyrd.

Hva har så det med Benny Hinn å gjøre?

Vel, i det gamle testamente er det nevnt at Davids livvakt var ”kretere og filistere” (kreti og pleti). Filisterne var for ordens skyld et sjøfarende folk fra Kreta, og det er jo disse vår tids ”palestinere” hevder seg å stamme fra, enda de altså var greske (kretere) og ikke arabiske. Siden nå Benny Hinn er avslørt som løgner, er palestina-araber av opphav (filister), faller jo dette Damoklessverdet tungt ned på ham... trenger vi egentlig å si mer?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt