Verdidebatt

Halakha

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Et av de store problemene for kristne generelt, er den enorme mangelen på kunnskap om det gamle testamente, som på hebraisk kalles Tanakh (initialord av Torah, Navi'im og Khetuvim, [Loven, Profetene og Skriftene]). Hadde man hatt større kunnskap om dette, er det mye som ville vært klarere.


Vi kan for eksempel nevne begrepet halakha. Halakha (heb: הֲלָכָה) som betyr noe som "å gå, vandre, livsførsel, og altså er betegnelsen på en utlegning av Bibelen, en rettesnor. Dette er noe alle troende, begynnende med Peter, kan sette - men som også alle troende er nødt til å sette på prøve i Guds Ord. Vi kan godt bruke det nynorske ordet "Korleides" som en måte å kaste lys over det. "Kor går leida?" "Der går leida!".

Deler av det Martin Luther sa er å regne for Halakha, det samme gjelder deler av det Paulus sa, men Paulus setter et klart skille, når han sier: "Dette er det jeg som sier, ikke Herren!", det mangler hos Luther, dessverre. Den evnen til å skille mangler også hos mange åndelige lærere i moderne kristenhet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt