Verdidebatt

Naturen og mysteriet

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er utrolig mye underlig i naturens verden. Her om dagen leste jeg om de frøene vi kan finne inne i en vannmelon. Vi kaster dem raskt i søpla. Men de er små mysterier. Ett enkelt vannmelonfrø kan suge opp utrolig mye vann fra jorden. Faktisk kan frøet suge opp så mye vann at det svarer til 200 000 ganger dets egen vekt. Så danner frøet ut fra dette et vakkert kunstverk: et skall, en hvit skorpe, deretter et rødt fruktkjøtt som inneholder svarte frø. Hvert av disse frøene er så i stand til å suge opp 200 000 ganger sin egen vekt i vann. Hvis du kan forklare for meg vannmelonens mysterium, så skal jeg forklare deg mysteriet om Gud.

Når vi undersøker andre sider ved Guds skaperverk, finner vi en mengde tilsvarende mysterier. Elefanten er mye større enn en liten midd, men ikke tør jeg påstå at elefanten er et større mysterium enn en midd. Et fjell er ikke noe større mysterium enn et lite atom.

Jeg er redd vi i dag har mistet sansen for mysteriet. Mange er så opphengt i Darwins teorier og de populære utgavene av den, som går ut på at alt bare er blitt til av seg selv. Derfor vil de liksom ikke ta inn over seg naturens store mysterier, for disse miraklene blir jo så helt uforklarlige om vi bare tror på tilfeldigheter. Derfor lar de være å undre seg over mysteriet. For mysteriet kan jo vise til Gud, og fins han, så må de jo ha et eller annet forhold til ham.

For meg er det lettest å tro at alle naturens mysterier viser til det store mysteriet som heter Gud. Han har ikke ønsket at vi skal være uvitende. Naturen vitner om hans storhet. Og så har han åpenbart seg i sin egen Sønn, Jesus Kristus, som Bibelen forteller om.

Forfatteren Dostojevskij har skrevet: «Vi taler om Guds verdens skjønnhet og det store mysterium den inneholder. Hvert gresstrå, hvert insekt, hver maur og bie kjenner til hva de skal. Selv om de ikke har noen intelligens, bærer de vitnesbyrd om Guds mysterium.»

Kan vi tro at vi med våre små hjerner kan avdekke mysteriet om ham som har skapt det enorme verdensaltet? Han som har satt alt i verk, må smile når han hører mennesker si at de en dag vil forstå alt om seg selv, om materien, om livet og døden.

Hver morgen står sola opp og varmer opp jorden. Hadde den sviktet om så bare ett minutt, ville alt liv på jorden dø. Gud gir regn og fruktbarhet og alle stoffer vi trenger. Men vi tar dette mysteriet som noe selvsagt.

Det største mysteriet er at Gud kom til jorden i et hjelpeløst lite barn, som måtte mates og skiftes på og lære å snakke som ethvert annet barn. Det største mysteriet er egentlig dette at Gud har besøkt vår verden i sin egen Sønn. La ikke denne verdien bli borte på veien: det store mysteriet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt