Verdidebatt

Mulla Krekar

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Mulla Krekar er et tema jeg regner med kan skape høy temperatur her på VD J

Temaet Krekar er et tema som, etter min mening, viser hvor primitive argumenter som kan hvirvles opp i innvandringsdebatten.

Det er ingen tvil om at Mulla Krekar oppfordrer til terrorisme. Han var selv leder for en ekstrem islamistisk gruppe, Ansar al-Islam, en gruppe som utførte massakrer og terroristhandlinger mot de kurdiske selvstyremyndighetene. I den norske rettsprosessen mot Krekar kom Høyesterett til at Krekar utgjør en fare for rikets sikkerhet. Krekar står oppført på FNs terrorliste. Han har gjentatte ganger indirekte truet norske politikere, nå sist I juni 2010, da Krekar holdt en pressekonferanse i Oslo, der han sa at hvis han blir drept etter en utvisning fra Norge, ville de ansvarlige selv bli drept, av Ansar al-Islam, Al-Qaedaeller av hans egne barn.  http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.7164645.

Krekar oppfyller etter min mening alle kriterier for en utvisning fra Norge.
Frp mener at Krekar skal sendes tilbake til Irak. Lengst har Frp-politiker Tom Staahle gått. Men han sier bare rett ut det Frp offisielt mener. http://www.vg.no/nyheter/innenriks/valg-2009/artikkel.php?artid=564317. Han sier at Krekar skal sendes tilbake til Nord-Irak selv om han risikerer dødsstraff ved tilbakesendelse. Også blant folk flest synes det på meg å være en utbredt oppfatning at Krekar skal sendes på første fly hjem til Irak.
Så hvorfor mener jeg at han ikke kan sendes tilbake til Nord-Irak nå?
Det er enkelt å hevde at Krekar er en terrorist, at Norge huser en terrorist, og at denne terroristen må skippes ut av Norge. Mer problematisk blir det dersom man tar inn over seg hva konsekvensen av en utsendelse blir. Ingen kan være i tvil om at Krekar vil utsettes for tortur og få dødsstraff dersom han fraktes til Nord-Irak.
Det enhver må svare på som uttaler seg om saken, er om man er for dødsstraff eller ikke, etter min mening. Norge kan ikke sende noen til et land der det er fare for at personen vil få dødsstraff, bli utsatt for tortur eller annen umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.
Prinsippet kalles “non –refoulement” og er gjennomført i norsk lov, bl.a. i utleveringsloven og menneskerettsloven.

I utleveringslovens § 6 står det: "Utlevering kan ikke skje dersom det må antas å være alvorlig fare for at vedkommende på grunn av rase, religion, nasjonalitet, politisk oppfatning eller politiske forhold ellers ville bli utsatt for forfølgelse som retter seg mot hans liv eller frihet eller for øvrig har alvorlig karakter."  

I Menneskerettsloven Art 2. fremkommer: "Everyone's right to life shall be protected by law. No one shall be deprived of his life intentionally save in the execution of a sentence of a court following his conviction of a crime for which this penalty is provided by law."

Og art 3: “No one shall be subjected to torture or to inhuman or degrading treatment or punishment.”
Altså: Så lenge Nord-Irakiske (kurdiske) myndigheter ikke kan garantere at Krekar ikke vil bli utsatt for tortur eller risikerer dødsstraff er han beskyttet av norsk lov mot å bli sendt tilbake til Nord-Irak.
Et tilleggsspørsmål: Kan man som kristen stemme på et parti som i praksis er for dødsstraff?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt