Verdidebatt

Helsides annonse for obskur sekt i VL

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Min hensikt er ikke å gi utrykk for noen stor indignasjon over hvem Vårt Land lar annonsere.John the Baptist was sent to fore-run the first coming of Jesus Christ, so your message will fore-run His second coming."

Derimot har jeg alltid vært fascinert av sekter, og tenkte jeg kunne skrive noen ord om hvem som har kjøpt en helsides annonse i Vårt Land for sitt sommerstevne på Gulsrud Leirsted.

Kort fortalt dreier dette seg om en sekt som ser på seg selv som de eneste sanne troende, og regner sin grunnlegger for å være en ufeilbarlig profet. De ser på Branham som endetidens profet som skulle rydde veien for Jesu andre komme, og tror Eva hadde sex med slangen.

Så begynner den lange versjonen:

Hvem var Branham?

(i stor grad parafrasert fra http://en.wikipedia.org/wiki/William_Branham )

William Marrion Branham (April 6, 1909 – Desember 24, 1965)

Branham best kjent for å være den fremste eksponenten for hva som er kjent som "the post WW2 healing movement" sammen med andre legender i det karismatiske miljøet som A.A. Allen, Jack Coe, Oral Roberts etc.

Branham hevdet å allerede i tidlig alder å oppleve spektakulære syner og åpenbaringer både før, og etter at han konverterte til kristendom i en alder av 22.

Hans pastorkarriere begynte han i en baptistkirke, men ble etterhvert uenig med hovedpastoren og startet for seg selv det som etterhvet ble menigheten Branham Tabernacle.

Profet, og helbredelsesevangelist

Hans kjennemerke ble raskt store helbredelseskampanjer, og en rekke syner og (engle)åpenbarlinger førte til at han anså seg kalt til å være profet, og en verdensevangelist i helbredelsens tjeneste.

I begynnelsen av hans profet, og helbredelsestjeneste opererte han nesten utelukkende blant såkalte "oneness pentecostals" som fornekter treenigheten og mener Jesus er Guds ene, og sanne navn. Derfor gjendøper de også alle som er døpt med et treenig dåpsformular, eller som ikke er døpt eksplisitt "i jesu navn".

Les gjerne Wikipedias artikkel om Oneness pentecostalism, eller Geir Lies glimrende artikkel om ikke-trinitarianske pinseretninger utgitt på Refleks Publishing om du ønsker en dypere utredning.

Branham selv var også både i starten, og slutten av sin tjeneste en eksponent for nettopp dette synet selv om han utviklet sin egen, mer modalistiske variant.

Han var naturligvis den mest sentrale figuren i kretsen rundt Gordon Lindsdays tidsskrift "The Voice of Healing" som nok vil ringe en bjelle blant de som kjenner litt til historien til den karismatiske bevegelsen i USA. Artikler fra Voice of Healing ble også ofte sitert i det Norske tidsskriftet "hjemmets venn" som sikkert også vil være kjent for en del.

Voice of healing ble opprinnelig nettopp etablert for å raportere fra Branhams tjenste, og å utgi Branhams undervisning.

Gjennom Voice of Healing, og Gordon Lindsdays innsats klarte Branham etterhvert å bli omfavnet blant de mer strømlinjeformede pinsekarismatiske bevegelsene som F. eks den norske pinsebevegelsens søsterbevegelse, Assemblies of God.

Branham ble etterhvert den største eksponenten for helbredelsesbevegelsen i etterkant av av andre verdenskrig.

Endetidens budskap

Etterhvert begynte hans teologi å bli stadig mer outrert ettersom han fikk nye syner og åpenbaringer.

Han, og miljøet rundt han begynte å anse Branham som en oppfyllelse av Jesu ord om om at i de siste tider vil det komme en i elias ånd som skulle sette alt i rett stand.

"beviset" for dette var en hendelse hvor det oppsto et stort lys over Branham, og en klar hørbar stemme skal ha sagt ""As

Branham var nå blant sine tilhengere blitt Guds profet til å forkynne endetidens budskap, og rydde vei for Jesu andre komme.

En rekke rare åpenbaringer og doktriner fulgte som en del av dette endetidens budskap, som frem til Branham hadde vært skjult.

Slangen hadde sex med Eva

Best kjent, og mest outrert er nok hans egne versjon av den dobble predestinasjonslæren (at noen er forutbestemt til å gå til helvete, andre til himmelen).

Denne læren er kjent som "the serpent seed"/"djevelens sæd" som kort fortalt går ut på at Eva hadde sex med slangen/djevelen.

Resultatet var ifølge Branham at Kain ble født som en start på en ond slekt forutbestemt til helvete som lever videre den dag i dag.

På samme måte mente Branham at enkelte var forutbestemt til himmelen.

Skjøgekirken

Han fikk også en åpenbaring om at alle registerte trossamfunn var en del av skjøgekirken i åpenbaringboken, og at hans etterfølgere måtte gå ut av disse menighetene, og etablere egne uregisterte menigheter til å spre "endetidens budskap" åpenbart gjennom Branham.

Mest skattet blant hans etterfølgere er hans undervisning om de 7 segl, og de 7 tidsaldre.

Branhams død

Branham døde 18 Desember 1965 etter en bilulykke. Dette ble en stor skuffelse for hans etterfølgere som var overbevist om at han som Guds profet ikke kunne dø, og skulle leve for å bane veien for Jesu andre komme.

Hans tilhengere var så overbevist om at Gud skulle vekke han opp fra de døde at det ikke skjedde noen begravelse før 4 måneder etter hans død.

Branham er død. Lenge leve Branham!

Etter dette splittet sakte, men sikkert hans bevegelse seg i en rekke fraksjoner.

Disse fulgte forskjellige profeter og ledere, forskjellige tolkninger av Branhams lære, og forskjellige syn på hvem Branham var inkludert mange som ble overbevist om at Branham var Jesus Kristus selv. (noe også enkelte Branham-menigheter i Norge tror.)

Det Norske Branham-miljøet

I Norge er Branham nok mest kjent for møteserien han holdt i pinsemenigheten Filadelfia Oslo. Helsedirektør Karl Evang sørget for et forbud mot håndspåleggelse med begrunnelse i kvakksalverloven.

Det Norske miljøet er preget hovedsaklig av tre grupper. Hjemvendte Norsk-Amerikanere, innvandrere og de som deltok på møteserien i Oslo, og/eller mottok nyhetsbrev og annet materiale fra Branhams tjeneste i mens han levde. (og naturligvis deres etterkommere.)

Disse er videre splittet opp i en rekke grupperinger som delvis er uenige i forskjellige detaljer rundt Branhams lære, hvem han egentlig var og hvilken leder/bevegelse som er Branhams sanne etterfølgere.

Ytre sett er de lett gjenkjennelige ettersom at kvinnene går med skjørt, og har et forbud mot å klippe håret.

Branham-vennene bak annonsen

Gruppen bak den aktuelle annonsen ser ut til å følge retningen som fulgte Branhams etterkommere. De står for hele Branhams endetidsbudskap, og anser han som Guds profet i Elias ånd, men tror nok ikke han var Jesus selv.

Mer om hva de tror kan leses her:

http://vekkelsen.no/lang/no/william-marrion-branham/

Etterord

(litt vel fancy å kalle det etterord, men det betyr at du ikke trenger å lese det)

For de som ønsker en dypere innføring i de Norske Branham-miljøene anbefalles Geir Lies glimrende artikkel publisert gjennom nylig nedlagte Refleks Publishing. Jeg har nok også stjålet en del bevisst, og ubevisst fra Geir Lies artikkel i denne bloggposten selv om det er et par år siden jeg leste den.

Jeg åpnet med at dette ikke er ment som en kritikk av Vårt Land. Alikevel hadde et svar på hva Vårt Lands policy på hvilke grupper man lar annonsere er vært interessant.

Jeg håper også en representant for denne Branham gruppen vil gi et tilsvar ettersom at det jeg har skrevet er relativt overfladisk. sDet er skriblet ned sent på natten uten at jeg har prioritert å bruke tid på å gå i dybden siden det ville tatt veldig mye tid, og det finnes allerede glimrende Norske, og engelske artikler som allerede gjør det bedre enn jeg ville gjort.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt