Verdidebatt

Død eller levende

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Akkurat nå er det mange barn og unge som går på kino for å se ei jente som heller vil leve blant de døde enn de levende.

Hvis du vil vite hva barn og ungdom er opptatt av akkurat nå, bør du gå på kino. 11-åringene fniser i møtet med kampen mellom livet og døden - skjønnheten og udyret. Nylig snek jeg meg inn på en formiddagsforestilling. Det føltes som om jeg var midt i en barnebursdag. Utstyrt med popcorn og sukkerfritt boblevann ble det fråtset i blod og sex. For annenhver scene hørtes lykkelige hikst når småvampyrene sugde til seg Eclipse, filmutgaven av Stephenie Meyers tredje Twilight-bok . Det handler om tenåringsjenta Bella Swans affære med den bleke, men sofistikerte, 109 år gamle vampyren Edward Cullen.

Blodpenger. Det koker i årene og dansen rundt vampyrene har nådd sin topp. Alle aldersgrupper har en vampyr å samles om. NRK har servert voksenvampyr. Bloddryppende True Blood har blitt sett av nærmere 100.000. Det er dobbelt så mange som ser på NRK3 i gjennomsnitt. Da Being human dukket opp, ble det også plass til gjenferder og varulver hos rikskanalen. TV-Norge har hatt The Vampire Diaries og nå er det Twilight for alle pengene. Og dem blir det mange av - aldri har en film hatt premiere på så mange kinoer i USA. I tillegg er Twilight-bøkene oversatt til over 40 språk.

Bitt. Vampyrer er mytiske og overnaturlige vesener. Den mest kjente er Bram Stokers Dracula fra 1897, men de finnes i folketro og fortellinger tilbake til tidenes morgen. Ordet vampyr dukket for første gang opp i Oxford English Dictonary i 1734. En vampyr blir til fordi han er et gjenferd av en ond person, det kan være en heks, en som har tatt sitt eget liv, er besatt av en ond ånd eller blir bitt av en annen vampyr. Vampyrer har en evigvarende tørst etter blod, helst fra mennesker og aller øverst på listen troner blodet fra en jomfru. Linken mellom seksualitet og blod er grunnleggende i vampyrenes verden.

Bella er jomfruen som blir kjæreste med en vampyr. Hun er en moderne ung kvinne som gjerne vil ha sex med den konservative blodsugeren. Men det vil ikke Edward Cullen, han er avholdende og mener de skal vente til de gifter seg. God gammeldags, kristen seksualmoral med andre ord. Det er kanskje derfor Vårt Land anbefaler filmen, eller vi advarer i alle fall ikke, slik kanskje avisen ville gjort for noen tiår siden. Da sto ikke vampyrer særlig høyt i kurs i kristne kretser. Nå finnes det til og med bibelstudieopplegg og forkynnelse basert på Twilight-bøkene.

Spiritualitet. Fjortisene lever i en eventyrverden proppfull av overnaturlige fenomener. De lærer om vennskapets verdi og kvaliteter i Ringenes Herre, om tro og selvbilde hos Harry Potter. I Twilight stilles deres egen seksualitet på prøve, samtidig som jenter får et ideal hos Bella som ikke lar seg presse inn i situasjoner hun selv ikke ønsker å være en del av. Rundt figurene florerer det av vampyrer, engler, alver, varulver og spøkelser. Dette oppfattes både som fantasi og virkelighet og har berøringspunkter med alternativbevegelsens magi og spiritualitet. Der finner vi Prinsesse Märtha Louises englevesener, og kjendismediumet Gro Helen Tørum har kontakt med de døde fra den andre siden på riksdekkende TV.

Bispegjenferd. Samtidig har vi en debatt i Den norske kirke om gjenferd og spøkelser. Prester rykker ut for å skvette vievann og rense hus for overnaturlige fenomener. En biskop som tror på gjenferd, vil kanskje ha større evne til å møte ungdom som er mer vâr for det usynlige og skjulte? Om det er mer mellom himmel og jord enn vi vet, kan vi ikke være sikre på, men den oppvoksende slekt er i ferd med å tro det.

Hva tenker du om Twilight og vampyrfenomenet?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt