Kommentar

Nederlaget

Jeg kommer til å huske dagens VM-finale mer som et nederlag for Nederland enn som en seier for Spania. Jeg skal forklare hvorfor.

Man skulle tro at menn som får spille på verdens største fotballscene – med over en milliard tilskuere – hadde to ønsker:

1. Å vinne.

2. Å spille flott fotball.

Spania ønsket begge disse tingene. Nederland så ut til å ønske bare det første. Laget har gjennom hele turneringen utmerket seg ved usympatisk skuespill for å lure dommeren til å straffe motstanderne. Verst av alle: Sutrekoppen Arjan Robben, som ellers er en utmerket fotballspiller.

Det var trist å se hvordan denne stolte fotballnasjonen – som tidligere har gledet verden med fair og teknisk fotball – også i selve finalen kynisk kjørte på med nederdrektige midler. Først var, ikke uventet, Van Bommel ute med en stempling midt på leggen. De Jong fulgte opp med et spark i brystkassa. Heldigvis ble ingen spanjoler så skadet at de måtte gå ut av kampen.

At Spania skulle score etter nesten to timers spill, var ikke overraskende. Spanjolene har malt i stykker motstanderne på lignende måte under hele VM. Alle de fire kampene etter gruppespillet endte 1-0 for Spania. Den spanske armadaen trengte bare å lage åtte mål for å vinne VM.

Nederland skal ha kredit for å ha scoret over dobbelt så mange mål i mesterskapet. Men landet topper også statistikken over stygt spill.

Den spanske målscoreren Andres Iniesta pådro seg for øvrig et gult kort for å ta av seg trøya da han feiret sin matchvinnerscoring – og under trøya hadde han en hyllest av sin døde venn.

Ikke alle gule kort skyldes handlinger som setter sporten i vanry, for å si det forsiktig.

For øvrig noteres

.... at New Zealand var eneste lag i årets VM som ikke tapte.

.... at  frykten for terroraksjoner og kriminalitet under VM nok var noe overdrevet. Derimot ble Vårt Lands kvartal i Oslo sentrum sperret av på grunn av en mulig bombe før helgen.

.... at mine kolleger i pressen nok en gang unnlot å bruke muligheten til å sette søkelys på Fifas forretningsmetoder, men noe annet er kanskje ikke å vente når journalister som vil akkreditere seg må skrive under på at de «ikke vil skade anseelsen til Fifas VM i fotball».

Les mer om mer disse temaene:

Lars Gilberg

Lars Gilberg

Lars Gilberg er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar