Ilham Hassan

25

Den interaktive <br></br>hijab-dama

Publisert: 4. jun 2009

I forbindelse med flytting til en ny leilighet og behov for innkjøp av nytt stash, besøkte jeg Ikeas hjemmeside . Målet var å finne ut hvordan man kommer seg dit, men noen minutter senere befant jeg meg i en samtale med den interaktive Ikea-damen,Anna. Anna svarer på alt du lurer på om Ikea,du skriver inn spørsmålet og mottar svaret umiddelbart. Hun er programmert til å svare på enkelte spørsmål. Fascinert av "hennes" presise svar, bestemte jeg meg for å teste ut "hennes" intelligens. Jeg stilte henne spørsmål som ikke hadde noe med Ikea å gjøre, f.eks om hennes alder. Tydelig misfornøyd med spørsmålet sier hun:  "Hehe. Man spør ikke en kvinne om hennes alder". Totalt klar over at jeg står i fare for å bli  stemplet som en med alvorlige fritidsproblemer,  spurte jeg henne om hvilken religion hun tilhørte. Til det kunne hun si: "Jeg tilhører ingen religion, men har heller ikke noe imot noen av dem." Hun er også politisk nøytral og har "ingen spesiell politisk overbevisning."


Overrasket over "hennes" evne til å svare så diplomatisk og pragmatisk, fikk jeg en lys ide. Hadde det ikke vært noe å lage en lignende interaktiv tjeneste der folk kunne stille spørsmål til ei praktiserende muslimsk jente. Vi kan kalle henne Fatima, hun har på seg en rosa hijab og svarer velvilig på alle spørsmål som nysgjerrige nordmenn måtte sitte inne med.

Spørsmål som jeg vet vil bli stilt hijab-dama Fatima er:

- Er du undertykt

- Får du lov til å gå ut?

- Kan du gifte deg med hvem du vil?

- Hvorfor bruker du hijab

- Sover du med hijaben på?

- Er du en islamist eller muslim?


Ingen spørsmål er for dumme for Fatima, hun er villig til å svare på alt. Hun er ikke "virkelig", og blir verken såret eller sint. Dette kan for mange lesere virke som en absurd ide og man kan stille spørsmålstegn ved hvor seriøs den er,men tanken på en hardhudet muslimsk jente som kan tåle så mangt er slettes ikke dum. Det er påfallende at så mange muslimske jenter som har forsøkt å engasjere seg i den offentlige debatten, har opplevd å bli uthengt og mobbet. Noen av dem har til og med opplevd å motta drapstrusler. Andre trapper ned på engasjementet i frykt for å bli "googlet" av skeptiske, framtidige arbeidsgivere og dermed . Dette har ført til at mange rett og slett trekker seg helt tilbake til sine "trygge",miljøer. Samfunnet på sin side mister et mangfold av "fargerike" ansikter og stemmer som kunne hatt en funksjon som brobyggere. Man klarer kanskje å jage dem bort fra offentligheten,men de er her for å bli. Disse er norske jenter som er født her og vil føde sine barn her. Det er dermed bekagelig at disse blir skremt fra å være aktive i frykt for eventuelle negative konsekvenser. Så vil noen kanskje si  at disse er for hårsåre , men disse er kanskje mer utsatt for å bli uthengt og diskriminert på arbeids- og boligmarkedet?

Da er kanskje ideen ikke er så dum alikevel?

Kommentar #1

Øyvind Woie

76 innlegg  64 kommentarer

Inter-artig ide!

Publisert over 12 år siden

For det første - utrolig bra å lese deg. Fingeren rett på det punktet der skoen eller Hijaben trykker - kjør på Ilham Hassan - våg å mene slik du gjør.

For det andre - en fabelaktig god ide. Her er det duket for religionsdialog - også kirken kunne trenge noe slikt - f.eks. en interaktiv homofil kristen. Så kunne kan spørre og grave om alt fra tros - til sexliv - det er trolig en rekke spørsmål som man ikke tør spørre (heldigvis) men som bare ramler rundt i hodet på folk.

En annen mulighet er interaktive funksjonshemmede. Der er det også mange som gir opp og ikke makter å stå på rettighetene sine.

Den norske hijaben heter nisselue - den liker mange nordmenn å dra godt ned over både øyne og ører - da er det tilslutt bare bunnen som stikker frem - og den renner over med dette hjertet er fylt med når alle kanaler inn er lukket.

Men helt seriøst kunne det faktisk være behov for en interaktiv hijab-dame i kampen mot fordommene. Finnes det noen slike spørre/svar sider på nettet i dag?

 

Kommentar #2

Hans-Christian Holm

0 innlegg  73 kommentarer

Noen spørsmål til interaktive Ilham

Publisert over 12 år siden

Ettersom jeg sitter med interaktive Ilham rett foran meg nå, slår jeg like gjerne til med noen spørsmål:

 - Hva mener du om at Iran og flere andre muslimske land praktiserer dødsstraff for homofili, med grunnlag i sjaria?

 - Hva mener du om at Iran og flere andre muslimske land praktiserer dødsstraff for frafall fra islam, med grunnlag i sjaria?

 - Syns du en sjarialov som gir menn rett til å arve mer enn kvinner ville vært bedre enn arvelovgivinga vi har i Norge i dag?

 - Syns du homofili burde vært straffbart i Norge?

 - Syns du det burde vært straffbart å tegne karikaturer av Muhammed?

 - Syns du at det norske samfunnet ville vært bedre med sjaria, sånn generelt? I så fall, i hvilken form?

Dette er ganske enkle spørsmål, og det hadde vært greit med noen tydelige og avklarende svar på dem – for å fjerne eventuelle fordommer folk måtte ha.

Kommentar #3

Espen Utaker

298 innlegg  459 kommentarer

RE: Den interaktive hijab-dama

Publisert over 12 år siden

 

 

Det er påfallende at så mange muslimske jenter som har forsøkt å engasjere seg i den offentlige debatten, har opplevd å bli uthengt og mobbet. Noen av dem har til og med opplevd å motta drapstrusler. Andre trapper ned på engasjementet i frykt for å bli "googlet" av skeptiske, framtidige arbeidsgivere og dermed . Dette har ført til at mange rett og slett trekker seg helt tilbake til sine "trygge",miljøer. Samfunnet på sin side mister et mangfold av "fargerike" ansikter og stemmer som kunne hatt en funksjon som brobyggere. Man klarer kanskje å jage dem bort fra offentligheten,men de er her for å bli. Disse er norske jenter som er født her og vil føde sine barn her. Det er dermed bekagelig at disse blir skremt fra å være aktive i frykt for eventuelle negative konsekvenser. Så vil noen kanskje si  at disse er for hårsåre , men disse er kanskje mer utsatt for å bli uthengt og diskriminert på arbeids- og boligmarkedet?

Ja, det er dessverre liten tvil om at det skal tykk hud til for å stå oppreist som muslimsk kvinne i den norske debatten. Ikke minst fordi muslismke kvinner i enhver sammenheng skal ta ansvar fra alt muslimske ledere ett eller annet sted i verden mener og sier til enhver tid. Ofte kan det være med på å spore av debatten allerede i utgangspunktet.

«I den siste tiden har Islam og muslimer blitt fremstilt på en feilaktig måte i Norges medier. For noen kan det kanskje virke som at det eneste muslimer i dag gjør er å kreve og kreve, men ikke gir noe som helst tilbake. Islam lærer at en skal ønske for sin neste, det en ønsker for seg selv. Hvis muslimer ønsker et samfunn hvor de blir respektert og folk har forståelse for deres religion og dens praksis, så er de nødt til å bidra til dette samfunnet selv også. Dagens norske muslimer ønsker faktisk å bidra til en positiv utvikling i det norske samfunnet, og søker en sameksistens basert på respekt og forståelse.»

Dette skriver Ahsin Shafiq, sekretær i Islam Net i en innbydelse til seminar om Islam på Høyskolen 13. og 14. juni. Det kan kanskje være en begynnelse å lytte til de muslimske stemmene for å høre hvordan de vil bidra til en positiv utvikling i det norske samfunn.

Kommentar #4

Hans-Christian Holm

0 innlegg  73 kommentarer

RE: RE: Den interaktive hijab-dama

Publisert over 12 år siden

04.06.09 kl. 09:36 skrev Espen Utaker:

Ja, det er dessverre liten tvil om at det skal tykk hud til for å stå oppreist som muslimsk kvinne i den norske debatten. Ikke minst fordi muslismke kvinner i enhver sammenheng skal ta ansvar fra alt muslimske ledere ett eller annet sted i verden mener og sier til enhver tid. Ofte kan det være med på å spore av debatten allerede i utgangspunktet.

Jeg har til dags dato ikke sett at noen muslimske kvinner i Norge har måttet ta noe ansvar for det muslimske ledere i utlandet mener. Har du noen referanser på det?

Derimot er det gode grunner til å spørre muslimske aktivister i Norge i hvilken grad de støtter implementeringer av islam andre steder i verden, og i hvilken grad de eventuelt ønsker seg mer av islamske regler i Norge. Helt uavhengig av om de spurte muslimene er kvinner eller menn, jeg ser ikke hvorfor dette kjønnsskillet skulle dukke opp her?

En grunn til at dette er viktig å spørre om, er at bl.a. muslimske ledere i Norge har vært svært utydelige på dette og andre ting. Islamsk råd har f.eks. som kjent ikke klart å ta avstand fra dødsstraff for homofile.

Det fins en veldig enkel måte å fjerne fordommer og «feilaktige fremstillinger» på, og det er å svare klart og tydelig på spørsmål som dukker opp når det oppstår tvil om hvilke synspunkter en har.

Kommentar #5

Svein Olav Nyberg

6 innlegg  139 kommentarer

Overskrifter?

Publisert over 12 år siden

Høres ut som en god idé, men vent oppslag på førstesidene når noen stiller kontroversielle spørsmål.

Hijab-dama sier homofile er likeverdige

kanskje? Og deretter protester fra de som synes hijab-dama driver med vranglære. Hmmm ... kanskje det burde være 10 hijab-damer med forskjellige oppfatninger.

4 av 10 hijab-damer sier homofile er likeverdige

eller noe slikt, eller at

Kun 3 av 10 hijab-damer bærer hijab jevnlig

Men det er jo egentlig ikke en vaskelig oppgave å lage et slkt system. de finnes jo allerede i mange utgaver. Kanskje kontakte Wolfram og snakke med om deres nyeste påfunn (remdeles en prototyp)?

Kommentar #6

IngerJohanne Rydland

1 innlegg  3 kommentarer

interessant

Publisert over 12 år siden

Hei jeg må bare berømme deg, ser det er en stund siden du skrev innlegget, men likevel.. Jeg har også testet Anna, men aldri på den måten, viste ikke at hun kunne svare sånn. Vi hadde en diskusjon i klassen for et par måneder siden om at muslimer ofte må svare for hele gruppen, ikke bare på sine vegne. Dette er et problem. Men det er også et problem at vi ikke tørr spørre muslimske jenter de direkte spørsmålene, i frykt for å bli stemplet. Tror en Fatima hadde vært greit. Da hadde mange jenter forhåpentligvis sluppet masse spørsmål, som både kunne være sårende og ikke minst irriterende.

Tusen takk for et flott inspill.

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere