Kommentar

SV og Ap - enig med Frp?

Frp har høstet storm for sitt vedtak om aktiv dødshjelp. Det kan se ut som forslaget ikke har noen sjanse til å bli vedtatt her i landet.

Dersom noen er enige med Frp, så har de tidd stille, og overlatt til Siv Jensen og Per Sandberg å forsvare standpunktet. Unntaket er Kari Vige-land i «Retten til en verdig død» (selv om hun ikke nevner sin tilknytning til denne foreningen i kronikken hun skrev i Aften-posten).

I forlegenhet? Men det må jo være flere som er enige med henne og Frp. Selv om meningsmålingen som Vige-lands forening har bestilt har -ledende spørsmål, viser den at det er svært mange tilhengere av aktiv dødshjelp i befolkningen.

Det er da også påfallende hvor tause Arbeiderpartiets folk har vært om denne saken etter Fremskrittspartiets landsmøte. Ser vi bort fra Olav Gunnar- Ballo,- har vi heller ikke hørt stort fra -SV.- Skyldes det at de ikke synes saken er viktig? Eller at de har havnet i forlegenhet fordi det er Frp som har fremmet forslaget?

Intet forsvar. Selv om Frp begrunner dødshjelpen i renspikket liberalistisk ideologi, har vi ikke hørt noen ideologiske protester fra venstresida. Vi har ikke hørt noe om at samfunnshensyn skal telle mer enn individualisme. Ingen på venstresida har koblet dødshjelpen til Frps ideologi.

Men vi har heller ikke hørt noen forsvare Frp. Det har bare- kommet noen forblommede utsagn om at dette er en viktig -debatt som ikke må tas på for enkle premisser.

Det var en gang da SV mente- at samfunnshensyn måtte ha avgjørende vekt for hva slags lovgivning vi skulle ha for bioteknologi. Men så kom en Mehmet--sak seilende. En liten syk gutts vanskelige skjebne ble for sterk kost, og plutselig var SV blitt tilhengere av langt mer liberal bioteknologilov enn det noen hadde tenkt seg var mulig på forhånd.

Enkeltskjebne. Hva som har skjedd med -Mehmet, har vi ikke hørt mer om, men vi vet hva som har skjedd med SV. Der seiret selvbestemmelsesideologien- i bioteknologien. Så lenge vi ikke -hører fra andre enn Ballo, er det grunn til å tro at den vil seire også når det gjelder dødshjelpen.

Men først må det komme en enkeltskjebne som egner seg for å kjøre i mediene, og som kan få skjøvet i bakgrunnen at det var Siv Jensen og Per Sandberg som først reiste saken. Da kan Frp nok en gang ønske de andre velkommen etter.

Hvis det ikke er slik, ville det vært interessant å høre et pip av mening fra noen som ikke er på vei ut i Ap og SV. Kan vi være trygge på at de ikke vil medvirke til at Frps ideologi får gjennomslag i denne saken?

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar