Verdidebatt

Menneskerettigheter på norsk

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Da Oslo tingrett i 2007 konkluderte med brudd på flere artikler i Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK) i forbindelse med en tvangsinnleggelse i psykiatrien, hadde verken fylkeslegen, Statens helsetilsyn eller Sivilombudsmannen funnet noe å utsette på behandlingen.

Helsetilsynet og Helsedirektoratet innrømmer at de vet for lite om menneskerettsloven, skriver dagens Klassekampen.

"Fylkesmannen inkluderer ikke menneskerettighetene i vurderingsgrunnlaget", var svaret en pårørende til en psykiatrisk pasient i Sør-Trøndelag fikk, etter å ha klaget inn et brudd på artikkel 8 i EMK i forbindelse med et tvangsbehandlingsvedtak.

Da den pårørende så henvendte seg til Helse- og omsorgsdepartementet, fikk han etter noen måneder til svar at menneskerettsloven gjelder i psykiatrien så vel som andre steder. Men fremdeles har ingen instans påtatt seg ansvaret for å vurdere om pasienten er behandlet i strid med menneskerettsloven, og både Helsetilsynet og Helsedirektoratet sier at det ikke er deres bord.

Juristen Gro Hillestad Thune er blitt kontaktet i forbindelse med saken, og mener at håndteringen av klagen er eksempel på mangelen på respekt for kunnskap om menneskerettighetene i helsesektoren.

- Mitt generelle inntrykk etter å ha hatt kontakt med psykiatrifeltet i mange år, er at leger, psykologer og sykepleiere vet lite eller ingenting om de grenser menneskerettighetsloven setter for pasientbehandlingen. Kritikken bør først og fremst rettes mot Stortinget og diverse helseministre som ikke har sørget for opplæring til helsepersonell slik Stortinget selv bestemte for 10 år siden, sier hun.

Departementet sendte ut et skriv til Statens helsetilsyn, alle fylkesmenn og kontrollkommisjoner den 5. mai om at EMK gjelder i helselovgivningen. Men 16. mai uttalte fylkeslegen i Sør-Trøndelag til Adresseavisen at tilsynet bare ville vurdere sakene opp mot EMK "dersom noen påberoper seg at EMK er brutt. Ellers stoler vi på at norsk lov er tilpasset konvensjonen". Fylkeslege Jan Vaage gjentar overfor Klassekampen i dag at hans jurister nok bruker norsk lovgivning i det daglige, og antar at denne er i tråd med menneskerettighetene.

- Norske myndigheter insisterer på at når de har tatt hensyn til menneskerettighetene ved utformingen av lover, så har de også sikret seg mot brudd. Men all erfaring viser at så enkelt er det ikke. Selv med gode lover kan det skje brudd på menneskerettighetene. Det avgjørende er handlingene, og jeg vil føye til holdningene, ikke ordlyden i lovreglene. Jeg mener det er uholdbart å fortsette å klamre seg til at psykisk helsevernloven gir godt nok vern. Altfor mange pasienter har smertelig erfart krenkelser og overgrep på kroppen, sier Gro Hillestad Thune.

Jeg anbefaler helsepersonell å lese boka hennes Overgrep. Søkelys på psykiatrien.

Artikler i EMK som er relevante for psykiatrien:
2. Retten til liv
3. Forbud mot tortur
5. Retten til frihet og sikkerhet
8. Retten til respekt for privatliv og familieliv
9. Tanke-, samvittighets- og religionsfrihet.

I tillegg fins det en rekke andre konvensjoner og menneskerettsdokumenter som er relevante.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt