Verdidebatt

Hva er a-teisme?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hva betyr ateist? Det er mange misoppfattelser om hva ateisme er, spesielt bland religiøse, og her kommer det en avklaring på dette som kan være nyttig for alle og enhver..

Ateist beskriver fravær av troen på gud(er).

Store norske leksikon sier:

ateisme, oppfatningen at Gud eller guder ikke eksisterer. Ateisme går ut over agnostisisme og skeptisisme, idet den ikke bare stiller seg tvilende, men benektende overfor gudsideen.

Det eneste en ateist gjør er å stille seg tvilende og benektende til gud(er). Ateist skalaen går fra 1 til 7, der 1 er mer agnostisk og 7 er totalt sikker. Totalt sikkert er det ingenting som er, så personlig vil jeg si at jeg, etter 40 år som ateist, ligger på en sterk 6 på den skalaen.

Ateisme sier ingenting om evolusjons teorien eller aksepten av den teorien. At evolusjons teorien er en stor årsak til at mange blir ateister er helt klart, men det har ingenting med ateisme å gjøre, slik mange tror.

Ateisme har heller ingenting med annen overtro å gjøre. En ateist kan tro på spøkelser og lignende, da ateiame KUN sier noe om tro på en ller flere guder. At de aller fleste ateister ikke tror på noe overnaturlig i det hele tatt er mer normalt, da også gud eller guder stiller under kategorien overtro.

Hvorfor blir man ateist? Grunnene bak for den enkeltes valg er sikkert mange, men felles for alle ateister er tenkningen som ligger til grunn for de flestes ateister, nemlig kritisk, rasjonell tenkning samt en åpenhet for nye ting. Senere forskning har vist at til høyere IQ du her og/eller høyere utdannesle du har øker sannsynligheten for at du vil bli ateist, men dette har egentlig mer med hvor kritisk du er og hvor logisk og rasjonell du er enn bare intelligens. En ateist ser også på flere av alternativene til religiøs tro som sagt, selv om evolusjons teorien ikke har noe med ateisme å gjøre er det ikke til å stikke under en stol at det ofte er den teorien som river ned religiøs tro, da det er en langt bedre forklaring på hvordan ting i naturen henger sammen enn noen religiøse tekster har å tilby.

(Og før dere skriker opp om at evolusjons teorien ikke kan forklare hvordan liv oppsto eller bnig bang vil jeg gjøre dere oppmerksom på at evolusjons teorien KUN omhandler hvordan livet for alle arter og levende ting har utviklet seg og det er alt! Ikke et pip om hvordan livet oppsto eller om hvordan universet oppsto, det har vi andre forklaringer på)

Så hvorfor bli ateist? Det er ikke noe man bare blir. Det er en naturlig prosess som gjør at den enkelte etterhvert tviler på at påstandene i hellige bibeler (Alle religiøse skrifter er påstander da de ikke kan støtte seg på noen bevis!) og til mer kunnskskap og viten man tilegner seg til fortere blir du tvilende til de religiøse påstandene har det vist seg.

Hva gjorde at jeg ble ateist? Jeg leste bibelen fra perm til perm etter råd fra presten i en alder av tretten og hva jeg leste der kontra hva jeg hadde lært om natur og vitenskap fikk meg for alvor til å innse at jeg slettes ikke var så "åpen" som jeg hadde trodd. Pluss det faktum at bibelen beskriver en hevngjerrig, nidkjær, sjalu og tilbedningskåt gud som rett og slett ikke var verdt min tilbedelse, for skulle jeg tilbedt en gud så måtte det være en gud som ikke bare krevde, men også ga. Og jeg stilte spørsmål over en påstått allmektig gud som kunne være så til de grader dårlig i planleggingen at han måtte drukne alle på hele jorden (I dag vet jeg at denne historien er bare tull, men jeg visste ikke det da).

Hva tror en ateist på? Mitt inntrykk og min erfaring som ateist er at jeg holder alle muligheter for åpne. Det kan godt være at det finnes en gud men jeg ser overhodet ingen grunn til å tro på en gud på forskudd. Ikke når vi mennesker har trodd på 10 000 guder pluss og ikke en av dem kan verifisere sin eksistens. Jeg holder på samme måte muligheten for at troll, tusser, drauger, enhjørninger og folk på andre planeter kan eksistere også, for selv om det ikke er et eneste bevis for noen av dem heller kan en aldri være helt sikker, men heller ikke her ser jeg noen grunn til å tro på dette på forskudd, før vi har ihvertfall en liten indikasjon på at de finnes. Det samme går for spøkelser og ånder, der vi til tross for ti tusner av påståtte "møter" med disse ikke har et eneste bevis å legge frem. Og nei, det er ingen som er mer klar over at det kan finnes mer mellom himmel og jord enn en ateist, men det vil ikke si aten ateist må tro på dette på forskudd, som nevnt.

For det er ikke de religiøse, enten de tror på jesus, allah, wikka hekser eller på forfedres ånder, som er de åpne og vidsynte, slik alt for mange av dem tror, det er de som tviler og stiller seg skeptiske som er åpne og vissynte! De er åpne for hva det skulle være, men stiller seg nettopp skeptiske og kritiske til ting som kun blir påstått uten å tilkjennegi noen eksistens. At det kan være mer mellom himmel og jord er helt klart, men folk kan ikke påstå at de har sett dit eller datt for i neste åndedrag si at vi ikke kan måle dette, da det er utenfor denne verden eller noe slikt absurdt, for kan de se det kan det ikke være utenfor denne verden. Og her feiler mange, for en skal ikke si at ting er utenfor denne verden uten først å sjekke om det faktisk er utenfor og ikke innenfor!

Ateister for skylden for mye rart, problemet er at ateisme ikke har noen agenda! Det er en grunn til at du aldri har hørt om samlinger på søndager der ateister møter opp i fleng, for hva skal vi enes om? De aller fleste ateister er inneforstått med og godtar at folk kan ha andre meninger enn dem, de godtar at andre kan tro ditt og datt og er åpne for at ting kan endres... Kan religiøse si det samme? Dogmene står enda like fast og er like dumme som da de ble skrevet, det er bare tolkningen av dem som er anderledes.. Sirkel argumentasjonen om at gud er virkelig fordi bibelen er guds ord og derfor må gud være virkelig blir bare tåpelig.

Hadde alle hatt et kritisk og rasjonellt syn hadde ingen vært religiøse. Kritikk og rasjonalitet går ikke sammen med religion! Og da foretrekker jeg ateismen, for jeg blir mer og mer overbevist om at hvis det finnes en gud så har vi mennesker ikke skrevet om den guden enda... :)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt