Verdidebatt

Ja til moderat Islam

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Problemet med det jeg ofte ser blant nettsider som skal kritisere islamisme, er at man sidestiller islamisme med islam. Med en slik metode kan man gjøre seg selv en bjørnetjeneste: Nettopp noen av dem som er viktigst å nå, nemlig muslimer, ender man på den måten opp med å provosere og dra over til islamismen.

Fremfor at noen muslimer tar avstand fra ekstremistiske holdninger og viser det, så fører det heller til at de finner grunner til å nettopp tviholde på prinsipper som kolliderer med verdier som har blitt til i en vestlig kontekst. En sann muslim vil jo nettopp følge islam, ikke sant?  Eller det h*n tror er islam.

For å kjempe mot islamisme, nytter det simpelthen ikke å inkludere verdens ca 1,7 milliarder muslimer som fiender i den kampen. Skal man alliere seg med engasjerte muslimer, må man appellere til dem. Dette gjør man ved å vise respekt for moderate tolkninger av islam og kjempe for at disse tolkningene skal bli mer politisk korrekt i hele verden. Da må man for all del gi oppmerksomhet til organisasjoner som "Muslims Against Sharia" og "Demokratiske Muslimer i Danmark".

Hittil er de få - de er ikke ikke store - men man må ha et håp om at de skal bli det!

La oss oppmuntre våre muslimske, kristne og andre venner til å bryne seg på f.eks FriTankes holdninger. Det er mye bra å hente der. Vi må få islamister, kristendemokrater, hinduekstremister og andre til å se fordelene ved en sann sekulær stat, f.eks:

  • Et land der man har (ytrings)frihet til å kritisere enhver religiøs tolkning uten å bli straffet for det, i lengden tjener det oss alle.
  • En nasjon der alle føler seg like velkomne og har like rettigheter uavhengig av livsynsmessig tilhørighet, men deler noen grunnleggende sunne verdier.
  • Et sted der vi har likeverd mellom kjønn, og nekter å vike tilbake for dette prinsippet.

Sann toleranse har å gjøre med å tørre å stå med rak rygg for de verdiene vi mener er viktigst, og på samme tid brenne for å få andre til å se at det er dette som er sant. (så har man ulike livssynsmessige utgangspunkt og vurderinger av hvorfor dette er tilfelle,men det er nå så.)

Politisk dialog og integrering er èn ting, men vi trenger også dialog i hverdagen, altså positive holdninger til mennesker som er annerledes enn oss. Jeg snakker egentlig om mange her, de med ulikt ståsted politisk og/eller religiøst, annen seksuell identitet, et opprinnelsesland med en vesentlig annen kultur, osv. Å være åpen for mennesker som ikke alltids er enig.

For å få til et sant tolerant samfunn, nytter det ikke bare med politisk lovgivning, men med en reell interesse og nysjerrighet for andre. Men vi skal aldri kaste vekk de verdier som har blitt til i en vestlig kontekst, som vi setter høyt. Aldri, aldri aldri. Da blir det heller ingen oppriktig dialog, fordi man ender opp med å bli den underdanige mens man naivt tror på forandring, som meget vel aldri kommer..

Noe av min oppfordring er altså: Vær klar, vær konsekvent, men vær også et medmenneske med empati. Med begge disse ingrediensene tror jeg vi kommer så mye lenger!

(Dette innlegget er en en redigert republisering fra Anti-Islamistisk Portal. Det må forøvrig legges til at så lenge mennesker bruker Islam til å undertrykke andre og profeten Muhammed selv stod for mye tull, så må man si at selve religionen har et problem. Men man må fremheve de moderate, selv om de er få som ønsker en forandring. Jeg anbefaler Muslims Against Sharia sin liste (som jeg legger ut under, hentet herfra) der de redegjør for forskjeller mellom fundamentalistisk og moderat Islam. Muslims Against Sharia er ganske unike - de synes nemlig at Muhammed gjorde en del grusomme ting som må forkastes som forbilledlige handlinger. Se også kritikk av Muhammeds liv og lære på denne nettsiden her).

Hentet fra Muslims Against Sharia: Hva er en moderat muslim? Ifølge et oppslagsverk, er en moderat person noen som står imot radikale eller ekstreme synspunkter, spesielt innen politikk eller religion. Til tross for dette, ser folk ut til å slite med definisjonen av en moderat muslim. Kanskje vil det bli enklere ved å definere en radikal muslim og så sammenligne den moderate muslimen som en motsetning til den radikale.

Nedenfor er en liste over evner som skiller moderate muslimer fra islamske radikale. (Forhåpentligvis kan leserne sende oss e-post på engelsk, og komme med konstruktive forslag til hvordan vi kan utvide denne listen.)

Emne Radikal Moderat
Jødehat Ja Nei
Kalifat (islamsk styre under en kalif) For Mot
Kritikk av islam Nei Ja
Å føre ikke-muslimer bak lyset Ja Nei
Demokrati Mot For
Dhimmi-status for ikke-muslimer  For Mot
Hver handling (og hvert ord) utført av profeten Muhammad (ifølge Ahadith) er edelt og verdig vår etterlignelse Ja Nei
Religionsfrihet Mot For
Likestilling mellom kjønnene Mot For
Jihad For Mot
Regjeringsform Religiøs Sekulær
Islamsk reformasjon Mot For
Islamsk overherredømme For Mot
Israel Mot For / Nøytral
Koranen står over Grunnloven Ja Nei
Reaksjon på kritikk av Koranen og/eller profeten Muhammad Raseri/vold Fornuft/ingen reaksjon
Religiøst likeverd Mot For
Sharia (islamsk lov) For Mot
Terrorisme For / Nøytral Mot
Teokrati For Mot
Universelle menneskerettigheter Mot For
Bruk av ord som "islamsk terrorisme" eller "Islamofascisme" Avviser Godtar
Hvitevasking av terrorisme Ja Nei

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt