Kommentar

Marxisme som ikke er markspist?

Egil Drillo Olsen var nok en av dem som gledet seg over at Nord-Korea holdt så godt unna for Brasil i VM tirsdag. Og da tenker jeg ikke først og fremst på at Drillo er gammel marxist – i likhet med regimet i Pyongyang. Det er snarere likheten mellom    Drillos fotballprinsipper og nordkoreanernes måte å spille på som slår meg.

I møtet med verdens beste fotballnasjon valgte de helt umeritterte koreanerne våpen fra Drillos favorittskap:

De la seg lavt i banen og tettet alle rom. De løp enormt mye uten ball. De jobbet knallhardt kollektivt. Og de satte stor fart framover når de vant ballen. De kontret ikke bare med fart, men også med selvtillit og dødsforakt.

Den mest iøynefallende forskjellen mellom denne fotballen og den Drillos menn har spilt på sitt beste, er at teknikken til nordkoreanerne er langt bedre. Deres ballbehandling står ikke mye tilbake for Brasils. Og de er virket faktisk hakket kvikkere i beina enn gutta fra Copacabana.

Før dette blir en artikkel om den marxistiske fotballens fortreffelighet, må jeg raskt presisere at Nord-Korea og Sør–Korea spiller veldig lik fotball. Ja, også det japanske laget i VM passer bra til beskrivelsen ovenfor.

Det ble påpekt også under VM i Sør-Korea og Japan for åtte år siden: de asiatiske spillerne virker å ha et overtak på europeiske og sør-amerikanske spillere når det gjelder løpskapasitet.

Men – som Drillo ville sagt, og han er sågar en av fotballekspertene som verdsetter det å løpe uten ball – så er ikke VM i fotball et VM i løping.

Derfor tapte Nord-Korea for Brasil. For brassene har fortsatt en magi i sin ballbehandling og samhandling som det ikke er lett for andre å kopiere.

Drillo selv uttalte under VM i Frankrike i 1998 at Brasil ville vært et bedre lag med ham som trener.

Arrogansen var ikke lett å svelge for utenlandske journalister, som stort sett skrev sarkastisk om det de anså for å være en selvmotsigende ordkonstruksjon: Norsk fotball.

Men Drillos menn slo altså Brasil i Marseilles. Og Drillo hadde beseiret verdens topprankede nasjon på Ullevaal også.

Nå lurer jeg på: Hva kunne Nord-Korea oppnådd med Drillo som trener?

Les mer om mer disse temaene:

Lars Gilberg

Lars Gilberg

Lars Gilberg er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar