Verdidebatt

Hvor riktig er min verden

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Bare så det er sagt, det skal stå riktig og ikke viktig i overskriften. Det meste av det vi mener er formet av en blanding av egne meninger, tenkning og konklusjoner og innspill fra medier, bøker, internett og samtaler med andre mennesker. Vår verden og vårt syn på verden er derav subjektiv og formbar.  Det kan da være interessant å reflektere litt over hvor riktige våre verdensbilder er. Er vårt syn preget av mye eller lite refleksjon, hvor mye kunnskap ligger bak konklusjonene våre, hvilke kilder tar vi informasjonen fra og hvor lite eller mye leser vi av de som har kommet til stikk motsatte oppfattninger enn oss selv.

Leser man nettutgaven av Vårt Land og holder seg stort sett til denne og ikke andre kilder vil man danne seg ett bilde av en verden som fra kristent ståsted holder på å gå av hengslene. Der Vårt Land slår stort opp at det norske flagget står i fare grunnet dets korsliknende form finner man en liten notis i Aftenpostens papirutgave om det samme nederst på side ti.

Møte mellom en Vårt Land leser og en Aftenposten leser vil da kunne fremstå som et møte mellom mennesker fra to ulike kloder, gitt at disse ikke forholder seg til annet en disse to kildene.

Vi liker å tro at vi lever i et opplyst samfunn. Men at man har fri tilgang på opplysninger betyr ikke at vi benytter dem og søker kunnskap som gjør oss opplyste. Det er derav ikke noen direkte sammenheng mellom tilbudet og etterspørslen. Vi kan med andre ord risikere at vi ender opp med et samfunn som har tilgang til det meste men hvor borgerne ikke benytter seg av det. Et samfunn av ignoranter.

Dette står i kontrast til land hvor det ikke er fri flyt av informasjon. Der er ikke folket ignoranter men ufrivillige uopplyste grunnet manglende tilgang til informasjon. Er det en plikt som borger i et demokrati å søke kunnskap? Kan fellesskapet forvente og forlange dette av medlemmene?

Vi liker jo å si at vi er annerledes enn dyr. At vår evne til kommunikkasjon på et avansert nivå gjør at vi ikke bare handler på instingt men kan påvirke vår atferd ved objektiv rasjonell konkludering ut fra de opplysninger vi innhenter. Men når vi ikke innhenter kunnskapen eller velger å kun se på få kilder, hva er det da som skiller oss fra dyrene?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt