Verdidebatt

Folkemordet i Srebrenica

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I dag falt dommen i den største rettsaken som har kommet opp for den internasjonale straffedomstolen for det tidlgiere Juguslavia (ICTY). Sju menn ble dømt for å ha vært ansvarlige for denne skampletten i europeisk historie. To menn ble dømt til livsvarig fengsel, og en ble dømt til fengsel i 35 år for å ha vært med på dette folkemordet.

Jeg bor og arbeider i Beograd, men det jeg sliter mest med er alle de som lever i fornektelse, og de nekter å ta innover seg hva som er gjort i serbernes navn. Mye oppmerksomhet er viet Rakto Mladić som fremdeles er på frifot, men jeg tror det er et mye større problem for Serbia som nasjon at det finnes så mange serbere nekter å forholde seg til realiteten.

På grunn av dette, har mange av mine vennskap blitt utfordret, og de anklager meg for å utnytte gjestfriheten deres. Hva de ikke forstår er at det ville være til stor hjelp for dem som serbere hvis de tok fullstendig avstand fra denne forferdelige forbrytelsen som ble gjort i deres navn.

Heldigvis har det serbiske parliamentet gitt en uttalelse hvor de fordømmer folkemordet i Srebrenica, og jeg håper at flere serbere vil ta denne dommen til etterretning.

Mange serbere forstår ikke hvor viktig Srebrenica var for å forstå Vestens politikk på Balkan. Jeg føler meg nokså sikker på at NATO ikke hadde bombet Jugoslavia i 1999 hvis ikke det hadde vært for folkemordet i Srebrenica. Kosovo ble et offer for vårt Srebrenica-kompleks, og nå må vi ordne opp i de problemene vi har skapt for oss selv i Kosovo. Vi (den norske regjeringen) har anerkjent Kosovo som et selvstendig land, selv om regjeringen i Pristina har null kontroll over minst 14 prosent av sitt eget territorium i Nord-Kosovo pluss alle de serbiske enklavene i det albansk-dominerte sør.

Som man reder ligger man

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt