Verdidebatt

Stoltenberg skuffer

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Mange bloggere fra Rødt, SV, Ap og sikkert også andre skriker om hvor grusomme Israel nok en gang er, etter å ha angrepet "uskyldige sivile aktivister" på skip som skulle komme med forsyninger til palestinerne mandag morgen. Mange politiske venstrevridde snakker om at den israelske ambassadøren må sendes hjem, og at Israel må boikottes på ulike måter. Det er gale nok at disse menneskene kommer med så sterke påstander og konklusjoner uten å sjekke fakta, men når til og med ledende norske politikere går i fellen, er det alvorlig:

- Denne typen militære angrep på sivile aktivister er helt uakseptabelt, og det er nødvendig med en internasjonal uavhengig granskning av hva som skjedde. Det som har skjedd understreker det norske myndigheter og flere med oss lenge har sagt: Blokaden av Gaza må oppheves, sier Jens Stoltenberg til VG Nett.

Statsministeren vår har ikke giddet å sette seg inn i bakgrunnen for "angrepene", og følgelig slår han politisk mynt på hendelsen for å bekrefte sine egne forutinntatte meninger. De meninger han og andre politikere måtte ha, er ofte basert på feiloppfatninger av hva Israel har gjort og hvorfor. Nyhetene om hva som ofte skjer i Midtøsten-konflikten, fra israelsk side, kommer ofte ikke frem i norske ledende medier. Det er derfor miff.no er en viktig nettside, og jeg setter også pris på at VG får frem i lyset hva som skjedde denne gangen. På deres nettsider kan du se en video der det israelske millitæret (IDF) blir angrepet med jernstenger og stoler, og israelske medier sier også at aktivistene prøvde å ta våpnene til marinesoldatene.

Faktum er at båten bestod overhodet ikke av fredssøkende aktivister, men blant annet tilhengere av den tyrkiske islamistiske gruppen IHH. Og bakgrunnen for at Israel valgte å sjekke båten, var at aktivistene nektet å følge den israelske marinens anmodning, om å følge dem til havnen i Ashdod, nord for Gaza-stripen, slik at lasten ombord kunne bli sjekket for våpen.

Kilder i det israelske forsvaret sier at soldatene først brukte tåregass og lignende for å spre angriperne. Aktivister klarte å stjele et våpen fra en israelsk soldat, og åpnet ild, noe som førte til at IDF åpnet ild tilbake. Så internasjonalt farvann eller ikke, de israelske soldatene forsvarte seg selv.

Den internasjonale skipsflåten på vei til Gaza-stripen har opplyst at de frakter 10.000 tonn med humanitær hjelp og forsyninger. Dette er mindre forsyninger enn det som hver uke blir overført gjennom israelske grensestasjoner. I uken mellom 16.-22. mai ble 13.517 tonn med varer overført. Se statistikk for andre uker. Israelske talsmenn sier at aktivistenes motiv er å skape konfrontasjon med Israel for å sverte landet i internasjonale medier. Det har de nå sørgelig nok klart.

Er det noe denne situasjonen har demonstrert, så må det være at Israel må ha en kontroll på hva som kommer inn til Gaza, altså det motsatte av Stoltenbergs løsning. Hadde skipene kun hatt ombord humanitær hjelp og forsyninger, hadde heller ikke aktivistene hatt grunn til å skjule noe, eller for den saks skyld angripe det israelske forsvaret.

Kilde: miff.no

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt